Cum îți dai seama că ai probleme cu sânii

Cum îți dai seama că ai probleme cu sânii

Este important să îți verifici sânii în mod regulat, pentru că sunt într-o continuă schimbare: se modifică la fiecare ciclu menstrual, în timpul sarcinii și odată cu trecerea timpului. Cum îți dai seama ce schimbări sunt, de fapt, probleme:

probleme-sani

 foto femeie Shutterstock

Cele mai multe schimbări la nivelul sânilor sunt perfect normale și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, trebuie să îi palpezi, ca să știi mereu unde te situezi.

Cum îți dai seama că ai probleme cu sânii

Umflături, noduli

Umflăturile la nivelul sânilor pot avea diverse forme, mărimi și pot apărea în diferite locuri. Acestea pot fi chisturi, adenoame ori papiloame. 50% din toate femeile din lume au sâni cu umflături sau fibroame, potrivit webmd.com, iar acestea sunt cele mai comune în perioada premenstruală și pot dispărea după menopauză. Cele mai multe umflături sunt benigne (adică nu sunt un semnal de cancer). Oricând simți o umflătură sau un nodul, este foarte important să mergi la medicul specialist, pentru a afla exact ce este.

Chisturile pot fi mici sau mari, însă nu îți fac rău, sunt vezicule umplute cu lichid și care ar putea fi dureroase, însă nu trebuie să te îngrijoreze. După menopauză, chisturile ar putea dispărea sau micșora de la sine.

Fibroadenom

Acesta este cel mai des întâlnit tip de tumoră benignă, care apare de obicei la femeile tinere, sub 25 de ani. Ocazional pot apărea și la adolescente. De obicei aceste mici tumori sunt rotunde și mobile. Medicul specialist ar putea recomanda operația pentru îndepărtarea fibroadenomului în cazurile în care se mărește. În alte cazuri, acestea pot dispărea de la sine.

Dureri la nivelul sânilor

Cel mai des sânii pot fi dureroși înaintea menstruației ori atunci când începi să iei anticoncepționale. Însă dacă durerea persistă, ar trebui mers la doctor. Ar putea fi vorba de existența cancerului mamar.

Mâncărimi în jurul mamelonului

Poate fi vorba de o infecție cu un microorganism atunci când simți mâncărimi în zona mamelonului – însă mâncărimile în acest caz persistă mai multe zile. O reacție asemănătoare poate fi asociată sindromului premenstrual.

Cum îți verifici singură sânii

Atunci când ai mai multe minute la dispoziție – cum ar fi înainte de duș sau după – stai în picioare în fața unei oglinzi. Ridică brațul drept în sus, îndoaie cotul și lasă mâna în spate, în timp ce brațul rămâne vertical. Cu mâna stângă palpează-ți delicat sânul drept. Strânge ușor sânul între degetul mare și celelalte degete, de jur împreujurul sânului. Repetă și pe partea stângă.

Dacă simți o umflătură care nu este și în celălalt sân, dacă simți dureri atunci când apeși ușor, ar trebui să mergi la medic să verifici dacă într-adevăr este o problemă sau nu. Verifică-ți sânii în mod regulat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate