Ce ai zice dacă medicul tău dentist ți-ar spune că suferi de anxietate sau depresie în urma unui consult stomatologic? L-ai crede sau ai fugi cât te-ar ține picioarele? Știe sau nu dentistul cum funcționează creierul? Ei bine, potrivit psihologilor, sănătatea orală și sănătatea mentală sunt strâns legate.
„Sănătatea mentală vă afectează întregul corp, inclusiv sănătatea orală', explică dr. Susan Albers-Bowling, psiholog la Cleveland Clinic Wooster Family Health Center, potrivit Parade.
Aceasta este și o conexiune bidirecțională. Sănătatea dinților și a gingiilor îți poate spune despre sănătatea ta mentală, iar sănătatea ta mentală poate afecta modul în care îți îngrijești dinții și gingiile.
„Este adesea o surpriză pentru oameni că gura poate oferi câteva indicii mari despre cum te descurci din punct de vedere emoțional', spune dr. Albers. Dar legătura dintre sănătatea orală și cea mentală nu este doar anecdotică. De fapt, există o corelație puternică care a fost bine documentată. De exemplu, un studiu publicat în Canadian Journal of Psychiatry a arătat că, din cauza unor afecțiuni netratate, persoanele cu boli mentale severe au probabilitatea de a-și pierde toți dinții de 2,7 ori mai mare decât populația generală.
Bineînțeles, nu trebuie să ai o problemă gravă din punct de vedere psihologic pentru a vedea această conexiune. Iată câteva exemple relatate de sursa citată, potrivit dr. Albers.
Această conexiune este o bună reamintire a faptului că organismul și mintea noastră sunt strâns legate. Vizitele la stomatologie sunt recomandate de două ori pe an și sunt o scuză excelentă pentru a face un control rapid al sănătății mentale.
Foto: 123RF