Cum influenteaza copilaria viata viitorului adult

Cum influenteaza copilaria viata viitorului adult

Studiile au aratat ca daca un adult a primit dragoste si atentie in copilarie el nu va simti nevoia sa reactioneze la stimulii externi, cu frica sau furie.

Dar daca, dimpotriva, in copilarie a fost abuzat fizic sau emotional, adultul va raspunde imediat la factorii de stres, declansand emotii primare precum: teama, manie, agresivitate.

Traumele si conflictele nerezolvate din copilarie vor influenta comportamentul adultului, pana cand acestea isi vor gasi rezolvarea.

 

Iata cele patru tipuri de copilarii decisive, pentru comportamentul viitorului adult:

Copilul rasfatat

Parintii care satisfac imediat dorintele copilului au toate sansele sa il transforme intr-un monstru. Un copil care a primit tot ceea ce a dorit nu va mai tolera sa i se raspunda negativ la cereri.

Ca adult va manifesta un comportament imatur, copilaresc, concentrat pe sine si lipsit de consideratie fata de cei din jur. Adultul va face usor crize de isterie, din cauza unor probleme banale, va manipula situatiile in favoarea lui si va dori sa detinta controlul mereu. In cazuri extreme, cand cei din jur ii refuza dorintele, persoana ar putea deveni violenta.

,,Copilul rasfatat poate deveni un adult comod, lipsit de initiativa, fara sa-si asume responsabilitati. Este mentinut intr-un stadiu regresiv, avand dificultati de adaptare intr-o lume a celor care sunt "mari" din punct de vedere biologic si psihologic,, explica consilierul scolar Brandusa Stoian.

Copilul pedepsit

Pedeapsa ca metoda de educatie este una dintre cele mai putin productive. Chiar daca pedepsele duc la o supunere imediata a copilului, pe termen lung pot genera un comportament sfidator, abuziv si anti-social.

Violenta fata de copil va atrage ura acestuia si poate conduce la denaturarea relatiilor cu parintii.

,,Copilul pedepsit mereu poate deveni un adult agresiv, inclinat spre delicventa. De asemenea, poate deveni un adult cu un comportament ezitant, cu sentimente de devalorizare si inferioritate,, spune consilierul scolar Brandusa Stoian.

Copilul ignorat

Atunci cand un parinte isi ignora copilul ii transmite acestuia mesajul ,, Tu nu existi,,. Mai tarziu, adultul va avea probleme de integrare in societate, va renunta usor in favoarea altora, va dezvolta depresii.

,,Copilul ignorat poate deveni un adult care isi pierde interesul de a cunoaste, se autodevalorizeaza (el "nu conteaza"). Un "copil fara interes,, determina un ,,adult fara importanta". Din pacate, lipsa hranei afective conduce la deteriorarea stimei de sine,, considera consilierul scolar Brandusa Stoian.

Copilul abuzat

Copiii abuzati fizic pot dezvolta o teama de a fi atinsi, timiditate exagerata, agresivitate, depresie. In timp, adultul poate ajunge sa consume alcool sau droguri, pentru ,,a amorti,, durerea.

,,Copilul abuzat verbal sau fizic se poate transforma intr-un adult anxios, cu o gandire negativista. Acest tip de gandire poate deveni ciclica prin acele "profetii autoimplinite". El poate deveni un adult cu o sensibilitate extrema la comentariile celor din jurul sau, se poate culpabiliza usor. Adultul va trai cu sentimente de insecuritate, umilinta, rusine si va avea tendinta de a se izola,, explica Brandusa Stoian.

Toate traumele din copilarie se rasfrang in comportamentul adultului, dar ele se pot depasi prin autoanaliza, dar si psihoterapie.

Autor: Magda Campeanu

Citeste si Neglijarea – cea mai frecventa forma de violenta la adresa copilului

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii in familie