Cum depistezi și gestionezi o relație toxică

Când vezi că sună telefonul începi să tremuri? La gândul că îl revezi, primul impuls este de a evita sau de a amâna întâlnirea din varii motive? Este posibil să te afli într-o relaţie de cuplu toxică şi să nu recunoşti aspectele acesteia. Ai mai jos modalităţi de a descoperi dacă te afli într-o  astfel de relaţie şi cum poţi gestiona aceste interacţiuni.

relatie-toxica

foto femeie cu telefon via Shutterstock

Când vorbim despre relaţiile nesănătoase, este util să afli că acestea pot fi atât de natură familială, partenerială, dar şi profesională. Te afli într-o relaţie de cuplu toxică atunci când:

1. Nu te simţi „tu' în prezenţa celuilalt. Este  ca şi cum mereu trebuie să ajustezi ceva la propria persoană ca celălalt să fie mulţumit. Nu poţi să îţi spui părerea sincer fiindcă ştii că se supără sau pur şi simplu este veşnic în contradicţie: cu tine, cu cei din jurul său, cu membrii familiei.  E bine să îţi dai seama cum anume partici tu la asta, căci ceilalţi învaţă să se poarte cu noi în funcţie de ceea ce acceptăm de la ei.

2. Nu te poţi bucura alături de celălalt… pentru că în fiecare zi apar noi provocări care par să îţi ocupe atât de mult timp şi energie, încât eşti de-a dreptul blocată. Astfel, mai mult te întristezi şi nu îţi dai şansa reală să fii bucuroasă pentru realizările tale, succesul tău deoarece trebuie să mulţumeşti  simultan pe altcineva.  Află că atunci când te laşi afectat de „drama' celuilalt şi te simţi vinovat pentru bucuriile tale, ai uitat să setezi o limită între fericirea ta şi nefericirea celuilalt.

3. Totul este despre ei… despre cum se simt, ce fac sau ce nu pot. Află că eşti la fel de importantă şi e sănătos să-ţi faci nevoile auzite. Un semn că eşti într-o relaţie care te sufocă este că îţi pui între paranteze propriile valori sau nevoi.

4. Evoluţia ta, impasul lui. Dacă îţi doreşti să avansezi, să te dedici unei cauze ori  să te perfecţionezi profesional, iar celălalt nu se bucură, ci din contră te descurajează. Auzi din
partea sa motive pentru care nu vei reuşi sau cum asta este o pierdere de vreme, căci nu te va ajuta. Ce poţi face?

E important să vezi cum anume participi tu la întreţinerea acestei relaţii.  Motivul pentru care alegi să fii parte din povestea asta poate fi unul de care îţi dai seama şi atunci îţi poţi clarifica mai uşor aspectele dureroase. E bine să observi la tine în ce fel relaţiile semnificative din trecutul tău îşi pun amprenta azi asupra alegerilor tale. De exemplu, o persoană care a crescut într-un mediu familial în care nu a fost ascultată când a avut ceva important de zis, poate să ajungă la maturitate să creadă că nu e necesar să comunice când are ceva de zis, pentru că oricum nimeni nu-l ascultă sau nu e relevant pentru relaţie. Astfel, vei ajunge ca tu  să întreţii acest comportament care nu te va ajuta prea mult în relaţiile tale.

Îi poţi comunica  ce simţi, folosind afirmaţii care ţin de propria persoană, raportate la  cum te afectează, evitând reproşurile şi gestionând furia.  Dacă, totuşi comportamentul celui de lângă tine nu se modifică este bine să începi să spui „nu' tendinţei sale de a te acapara şi să dai drumul  acestei relaţii care nu mai este relevantă deoarece nu promovează frumosul din tine, ci caută de  fiecare dată să te demoralizeze. Şi nu vrei asta, nu?

cristina

 

Autor: Cristina-Elena Dobrescu, psiholog clinician, terapeut ABA

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie