Cum celebram iubirea de Valentine’s Day?

Sfântul Valentin, sau Valentin din Terni este un martir declarat ca sfânt al creştinilor romano-catolici, care a trăit în secolul III, fiind episcop în Interamna (azi: Terni, Italia). După legendă el ar fi cununat păgânii cu  creştinii, dăruia tinerilor îndrăgostiţi flori din grădina lui, a vindecat bolnavi.

A fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiţi, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II (268-270). De aceea, a fost condamnat la moarte şi executat pe14 februarie 269, din cauza credinţei lui.

Dacă ne uităm cu atenţie la povestea Sfântului Valentin, vedem acolo mai mult decât ideea de iubire dintre bărbat şi femeie, putem vedea ideea de libertate de alegere. El până la urmă a fost executat pentru că sprijinea uniunea dintre creştini şi ne-creştini.

Iubirea în cuplu nu ar trebui limitată de dogme religioase sau de altă natură, ar trebui să se manifeste prin libertatea de a alege. Iar în final libertatea de alegere este şi ea o formă de iubire – iubirea de viaţă.

Din păcate în ziua de astăzi, sărbătoarea din 14 februarie s-a comercializat şi mercantilizat mult prea mult.

Am observat în jur câteva tipuri de reacţii extreme: cei care sunt în cuplu ori se aruncă în marea de inimioare şi ciocolăţele, ori se retrag în semn de frondă. Mai sunt cei care nu sunt în cuplu şi care caută iubirea, iar Sfântul Valentin îi întristează.

Mai este o categorie din ce în ce mai numeroasă care se revoltă şi zice că avem şi noi Valentinul nostru, hai să ne bucurăm de Dragobete.

Pe scurt, e greu să rămână neobservată această perioadă. Atâtea dulcegării şi inimioare pe toate drumurile, încât mă gândesc: dacă avem nevoie de o sărbătoare împrumutată ca să ne reamintim de iubire şi de libertatea de a alege, atunci încotro ne îndreptăm?

Oare vom avea nevoie în curând şi de o sărbătoare a respiraţiei? Să ne amintim că avem nevoie să respirăm secundă de secundă ca să putem trăi?

Cu toate acestea, iată câteva idei despre cum să treci cu bine prin perioada dulce – roz fără să ţi se aplece, mai ales dacă nu eşti în cuplu:

1. Evită magazinele, restaurantele, şi… Facebook-ul!

2. Gândeşte-te că această sărbătoare este în primul rând una comercială. Şi atât. Esenţa ei s-a cam pierdut şi cum ziceam mai sus poate fi mai mult decât ideea de iubire în cuplu.

3. Apoi, gândeşte-te că nu eşti singura care e singură. Niciodată. Statisticile spun că aproximativ 60 milioane de oameni vor petrece Sfântul Valentin singuri. Iar dacă ai prietene care nu sunt
într-o relaţie, ei bine, puteţi să vă adunaţi la un vin împreună sau la un film. Cu o condiţie: lăsaţi sentimentele amare la uşă, nu fac bine nimănui!

4. Ceea ce mă conduce spre ideea nr. 4: bucură-te! Ai timp pentru tine, ai timp să te răsfeţi, să te uiţi la tine cu ochii minţii şi să te gândeşti cum ai vrea să arate relaţia pe care ţi-o doreşti. Relaţia şi tipurile de experienţe pe care vrei să le trăieşti, nu profilul lui ideal. Nu vei fi singură tot timpul.

5. Dacă îţi doreşti atât de tare să te îndrăgosteşti de cineva, experimentează cum ar fi să te iubeşti pe tine întâi. Nu poţi aştepta să te iubească cineva dacă tu însăţi nu consideri că meriţi să fii iubită şi nu te iubeşti. Ce presupune acest lucru? Ei bine, acceptă-ţi viaţa, deciziile, alegerile, tot ceea ce reprezinţi tu exact aşa cum sunt. Iartă-ţi greşelile şi nu-ţi face reproşuri. Ai încredere în tine şi în potenţialul tău. Cu alte cuvinte, te iei exact aşa cum eşti.

Pentru că, de fapt, iubirea pe care o cauţi nu o găseşti la un partener sau iubit sau soţ. Nici măcar părinţii nu ţi-o mai pot da acum, este prea târziu. Acea iubire pe care o cauţi se află peste tot în jurul tău şi se află în inima ta chiar acum. Nu trebuie decât să te uiţi cu atenţie. Şi nu ai nevoie de o sărbătoare ca să-ţi amintească acest lucru.

Nu este niciodată inutil să sărbătorim iubirea, în orice formă ni s-ar arăta ea. Şi poate uneori este bine să ne amintim că avem libertatea de a alege ce facem cu şi în viaţa noastră, purtând responsabilitatea alegerilor noastre. Asta înseamnă Valentine’s Day pentru mine.

Anca Petrescu

Professional Coach

http://goals2life.ro

Vezi si 6 motive pentru care depresia este bună!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Dragoste & Sex