Cum ar arăta acum o victorie pentru Vladimir Putin?

Parada de Ziua Victoriei a Rusiei este o extravaganță anuală în Piața Roșie pe care Vladimir Putin o numește „Marele Război Patriotic'. Aceasta cade pe 9 mai și comemorează capitularea nazistă din cel de-al Doilea Război Mondial cu un spectacol generos menit să proiecteze puterea.

Formațiuni, tancuri și alte echipamente militare sofisticate sunt expuse pentru a aminti lumii de puterea Rusiei. Sărbătorirea a ceea ce este cunoscut la nivel local drept „Marele Război Patriotic' este folosită pentru a stârni naționalismul și pentru a aduce un omagiu celor 24 de milioane de vieți pierdute pentru a-l învinge pe Hitler.

Repetițiile de pe străzile din fața Kremlinului din ultimele zile sugerează spectacolul de săptămâna viitoare. „Vedetele' spectacolului includ o rachetă balistică intercontinentală și 11.000 de forțe de marș. Avioanele de vânătoare vor zbura deasupra într-o formațiune Z, simbolul invaziei Ucrainei.

Kremlinul nu are însă prea multe de sărbătorit. Președintele Vladimir Putin a eșuat în obiectivul său de a prelua Ucraina. Greșelile tactice au dus la pierderi catastrofale rusești. Ceea ce lumea a crezut că este o armată relativ modernă și bine echipată a avut rezultate șocant de proaste.

Liniile de aprovizionare au fost atacate și întinse pe măsură ce trupele se împrăștiau pe prea multe fronturi. Rușii și-au subestimat adversarul mult mai mic sau că un Occident unificat va acorda sprijin militar de miliarde de dolari Ucrainei. Reveniți de la Kiev, rușii s-au recalibrat în regiunea Donbas din sud și est pentru a consolida teritoriul pe care l-au ocupat din 2014 și a câștiga mai mult.

Cu toate acestea, asigurarea acestui front până pe 9 mai pentru a declara triumful pare puțin probabil. În ultima săptămână, acea ofensivă s-a luptat să câștige un teren semnificativ. A câștiga înseamnă lucruri diferite pentru diferiți oameni. Întrucât nu a reușit să ocupe toată Ucraina, rămâne neclar ce ar însemna victoria pentru Putin în acest moment.

Ucrainenii foarte motivați continuă să se bucure de sprijinul occidental și vor lupta cu înverșunare pentru a-și apăra teritoriul. La un anumit nivel, s-ar putea argumenta că Ucraina a câștigat deja strategic pentru că a unit NATO și a demonstrat o conducere eficientă în timpul războiului. Armata ucraineană, cu mult depășită numeric, a împiedicat căderea capitalei lor și a respins forța masivă.

Războiul pare să intră acum într-o fază de uzură, în care fiecare parte va încerca să o uzeze pe cealaltă fără niciun avantaj clar de către nici una.

Margarita Konaev, cercetător la Centrul pentru Securitate și Tehnologie Emergentă din Georgetown, se așteaptă ca, pentru a salva fața, Vladimir Putin va încerca să distragă atenția de la realitatea războiului și să dubleze narațiunea care a funcționat până acum: un apel la naționalism și argumentul că acesta este un război forțat rușilor de extinderea NATO și că Ucraina nu este o țară adevărată. „El va insista că SUA și NATO sunt dispuse să riște violența continuă și declinul economic în întreaga lume doar pentru a umili Rusia și a-i limita puterea în ordinea internațională', a declarat aceasta pentru Al Jazeera.

„Deoarece este 9 mai, ei vor evoca Marele Război Patriotic și vor descrie acest moment ca un altul în care poporul rus trebuie să fie statornic și eroic în timp ce este atacat', spune ea. „Putin s-a dovedit a fi capabil să răstoarne adevărurile și să reorganizeze narațiunea într-un mod care ar putea părea nesănătos din punct de vedere logic, dar totuși rezonează. Nu este primul lui rodeo sau al Rusiei cu propagandă.'

În ceea ce privește evoluția războiului, ea se așteaptă ca luptele să se prelungească, pe zone modeste de teritoriu, cu sate și orașe mici distruse, iar Rusia să bombardeze ocazional orașe pentru a-i speria pe oameni și să demonstreze forță.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri