Ce soluții ai pentru a depăși Sindromul Impostorului în carieră

Îți dorești să faci o schimbare în carieră? Să ai un job care să-ți ofere satisfacții în plan profesional și financiar, iar starea aceasta de bine să se răsfrângă și în plan personal? Te gândești să te orientezi spre un domeniu de viitor, cum este IT-ul și să începi cu o specializare mai accesibilă, de exemplu testarea. Dar, inevitabil intervin temerile. Dacă nu vei alege corect cursul de formare? Dacă nu vei avea succes după finalizarea studiilor? Sau dacă nu vei avea abilitatea de a deprinde cunoștințele necesare și de a le pune în practică? Este firesc să ai preocupări înainte de o schimbare în carieră și să te confrunți cu Sindromul Impostorului. Dar iată ce poți face pentru a-l depăși și pentru a-ți atinge obiectivele în carieră!

Text: Mihaela Pascari

Sindromul Impostorului apare în anumite circumstanțe:

Știi că domeniul IT evoluează. Apar tehnologii și tool-uri noi în fiecare zi. Asta înseamnă că ai mult de învățat, că formarea ta nu se rezumă doar la cursurile de calificare pe care le urmezi. Această perspectivă ți se poate părea copleșitoare.

Presiunea de a fi mereu la zi cu ce e nou în domeniul IT te poate face să te concentrezi pe ceea ce nu știi și să-ți alimenteze sentimentul că nu te potrivești domeniului. Vei începe să muncești din ce în ce mai mult, să te concentrezi pe micile detalii și să minimizezi realizările tale.

În plus, mass-media și mediul online creează uneori percepții nerealiste în jurul industriei tehnologiei. De multe ori, ai impresia că doar cei talentați sunt capabili să o înțeleagă. Însă e loc pentru oricine pentru a testa, a învăța și a-și dezvolta ideile. Contează să-ți identifici temerile și să găsești soluții pentru acestea.

Teama că nu vei găsi un curs de formare care să ofere și consiliere în carieră

Soluția: Proiectul Cursuri IT by eJobs

Poți alege proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching).

Ai ocazia ca în timpul cursurilor să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job. Detalii despre cursuri aici.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

 • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
 • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
 • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
 • ai absolvit cel puțin 8 clase
 • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
 • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
 • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
 • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat)
 • deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Teama că vei avea mult de studiat
Soluția: Împarte materia de studiu și fixează deadline-uri!

Te gândești că ai prea multe de învățat, într-un timp scurt, și că nu vei putea să faci față. Însă contează cum abordezi învățarea, astfel încât să nu te lași copleșit de sentimentul că trebuie să știi totul.

Concentrează-te asupra studiului! Împarte materia în părți mai mici și învață prin practică, având grijă să respecți și un deadline.

Observă că nici colegii tăi de echipă nu știu totul. Majoritatea dezvoltatorilor și testerilor au anumite arii în care le place foarte mult să lucreze și sunt interesați să învețe cât mai mult despre ele și să facă câteva lucruri bine. Orice altceva e pe Google.

Teama de a colabora cu programatorii
Soluția: Adoptă o abordare prietenoasă și promptă

Una dintre cele mai mari temeri pe care o poți avea, ca tester, este cea de interacțiune cu echipa de developeri sau intrarea în scenarii de testare fără cerințe software predefinite. Însă munca ta depinde de echipa de development. Dacă găsești erori în teste trebuie să discuți cu echipa de dezvoltare. Și poate aici intervine temerea, pentru că te gândești că nu ai suficientă experiență sau nu poți să explici într-un limbaj de specialitate. Însă, gândește-te că și colegii tăi au avut poate un start similar în carieră. Contează să ai spirit de echipă și, alături de developeri, să clarifici mai întâi cerințele de testare. Apoi ei se așteaptă să le precizezi într-un limbaj simplu care sunt erorile și să vii cu propuneri de îmbunătățire. Pe parcursul desfășurării proiectului, e important să fii deschis să le răspunzi la întrebări și să testezi pe măsură ce ei modifică codul.

Teama că nu vei face față sau nu te vei potrivi – Sindromul Impostorului
Soluția: Gândește pozitiv!

Ai poate tendința de a te judeca, de a considera că nu lucrezi bine, că nu te ridici la înălțimea așteptărilor. Și nu ești singurul care are această concepție. Și programatorii se confruntă cu Sindromul Impostorului.

Gândește-te la parcursul tău, la faptul că ai avut curajul de a face o schimbare în carieră și la oportunitatea de a învăța lucruri noi în fiecare zi. Concentrează-te pe munca pe care o depui și pe proiectele la care lucrezi alături de echipa ta și mai puțin pe temerea că nu ești suficient de bună în ceea ce faci.

Cum faci trecerea de la emoții negative la emoții pozitive:

„Nu am formarea necesară pentru a face asta' se poate transforma în „Am învățat deja atât de multe și învăț în fiecare zi'.

„Probabil că am păcălit pe cineva să-mi dea acest job' se transformă în „Am demonstrat pasiunea mea pentru testare, aptitudinile digitale și acestea sunt motivele pentru care am fost angajat.'

„Oamenii cred că nu sunt calificat' se transformă în „Echipa mea m-a ales (din X candidați) și sunt recunoscător pentru mentorat.'

Cum poți combate Sindromul Impostorului

1. Fii confortabilă cu ceea ce este inconfortabil

Este firesc să te compari alții. Este ca și cum ai urmări cu atenție postările prietenilor de pe Facebook sau Instagram. Vezi vacanțele lor, casele lor, familiile perfecte. Nu și temerile lor. Tendința este să compari imaginea lor ideală cu viața ta și să-ți vezi slăbiciunile.

Însă gândește-te că mereu vei avea de învățat. Întotdeauna va exista cineva care știe ceva ce tu nu știi. Întotdeauna va exista cineva care știe mai multe decât tine. Întotdeauna va exista cineva care este tester sau programator mai bun.

Ceea ce poți face tu este să te concentrezi pe dezvoltarea ta, pe ceea ce poți controla: abilitățile și cunoștințele tale. Acceptă că mereu e loc de mai bine și de noi provocări pe care să ți le asumi.

2. Urmărește-ți realizările

Reflectă în mod regulat la ceea ce ai realizat, astfel îți vei da seama cât de departe ai ajuns în carieră. Și vei putea avea o abordare pozitivă când emoțiile negative te copleșesc.

O modalitate bună de a conștientiza realizările tale este să le notezi în calendar la sfârșitul fiecărei luni. Chiar dacă rezultatele nu au fost cele dorite, notează acțiunea ta! A fost o experiență de creștere în carieră. Și o poți adăuga CV-ului tău.

3. Află părerea managerului tău

Sindromul impostorului prosperă atunci când tot ceea ce faci este să te analizezi. Contează mult să ieși din viziunea ta și să-ți întrebi managerul sau mentorul de curs despre cum evoluezi. Astfel vei obține o viziune realistă asupra ta. În cadrul întâlnirii, adresează-i următoarele întrebări:

 • Ce fac bine?
 • Ce progrese pot face în perioada următoare?
 • Care sunt indicatorii succesului pentru obiectivele stabilite?

4. Află cum înveți mai bine

Folosirea stilului de învățare preferat te poate ajuta să deprinzi mai bine arta testării, să ai încredere și să depășești sindromul impostorului. Gândește-te la stilul și metodele care te-au ajutat să înveți bine în trecut! Poate, de exemplu, îți este mai ușor să te bazezi pe tutoriale video pentru a-ți clarifica anumite tehnici de lucru sau pentru a deprinde abilități.

Când timiditatea sau pragmatismul se joacă cu mintea ta, fă-ți loc printre ele, caută mai adânc după curaj și fă din el eroul principal! Pentru că, în final, nu trebuie să elimini emoțiile mai puțin confortabile sau contradictorii, ci să le accepți și să le folosești drept combustibil motivațional.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri