Cui ii e frica de casatorie?

Cui ii e frica de casatorie?

Barbatii vor sex, iar femeile vor bani. Barbatii doresc sa se distreze, iar femeile sa-si intemeieze o familie. Sunt toate acestea simple stereotipuri culturale si sociale sau reflectari ale realitatii?

In ultimii ani, relatia dintre barbati si femei a suferit transformari dramatice. Daca altadata tineri de 25 de ani aveau deja familie si copii, astazi tineretea tinde sa se prelungeasca pe o perioada nedefinita, uneori chiar pana spre 40 de ani.

Decizia de a intemeia o familie este amanata cat mai mult cu putinta, in special de catre barbati. Din ce in ce mai multi prefera sa traiasca in uniuni consensuale (concubinaj). Uneori, chiar si dupa nasterea unui copil nu legalizeaza relatia, in ciuda eventualelor presiuni ale partenerelor.

De ce se intampla asa? Sa fie vorba de o tendinta generala, care incepe sa se manifeste la nivel global? Astazi, foarte multi barbati pun cariera pe primul plan, vor sa aiba o siguranta financiara, care sa le ofere siguranta psihica de care au nevoie.

In plus, din ce in ce mai putini sunt dispusi sa renunte la propriile tabieturi si la un anumit mod de petrecere a timpului liber in favoarea vietii casnice.

Cariera tinde sa fie prioritara
Cei mai multi barbati au pasiuni care le consuma destul de mult timp. Unii fac sport – poate nu de performanta, dar periodic, in orice caz. Altii nu pot si nu vor sa renunte la intalnirile saptamanale ori bisaptamanale cu prietenii de pahar.

De multe ori, considera aceste intruniri amicale mult mai placute decat petrecerea timpului liber alaturi de o femeie. Asta nu inseamna ca viata lor sexuala tinde spre zero, ci mai degraba ca nu ii acorda un interes prea mare. In final, un astfel de barbat poate sa aiba o relatie stabila si de durata daca partenera accepta de bunavoie ca se afla pe locul doi sau trei pe lista lui de prioritati.

Daca nu, ei pot intretine relatii ocazionale maximum cateva luni, dupa care urmeaza schimbarea partenerei. Ei prefera sa se implice mai mult in activitatile sportive ori in cele profesionale decat sa se dedice unei singure femei.

Femeile, in schimb, se spune ca isi doresc mai presus de orice un sot, o familie, copii si stabilitate. Probabil ca asa se intampla cu multe dintre ele, dar astazi din ce in ce mai multe femei sunt preocupate in primul rand de cariera.

Relatiile lejere – cele mai comode
Putini sunt barbatii care accepta usor sa traiasca alaturi de o femeie care ajunge acasa seara tarziu, careia ii suna mobilul foarte des si care nu are timp pentru gatit. Si acest gen de femei cauta mai degraba relatii lejere si in care nu se implica prea mult sau chiar renunta la cautarea unui sot cat timp se afla in plina ascensiune profesionala. Pentru acestea, intemeierea unei familii cade pe locul doi.

Sau decizia este amanata pana dupa 30 de ani. Rolurile sociale ale barbatilor si ale femeilor continua sa se schimbe si poate ca niciodata transformarile nu au fost mai dramatice ca acum. Sau poate ca le simtim astfel fiindca ne aflam in mijlocul lor…

Barbatii si femeile isi cauta noi identitati socioprofesionale, iar in decursul acestui proces exista, ca intotdeauna, victime colaterale. Decizia multor barbati de a amana casatoria le afecteaza pe multe dintre partenerele lor, pentru care familia reprezinta implinirea vietii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Dragoste & Sex