Vara vine cu o mulțime de motive de bucurie pentru fiecare dintre noi, însă se pare că nemilosul Covid-19 și tulpinile sale nu ne dau pace. Potrivit autorităților, numărul de cazuri noi este în creștere peste tot, implicit în România. De asemenea, cei care aleg să plece în concediu în alte zone din Europa au toate șansele să se întoarcă cu Covid-19.
S-ar putea ca măștile de protecție să devină din nou obligatorii mai ales în spațiile aglomerate, dacă situația continuă să se agraveze.
Cazurile de Covid-19 sunt în creștere în România, dând noi îngrijorări oficialilor din domeniul sănătății. Până acum, potrivit medicului Adrian Marinescu, la Institutul Matei Balș au fost internate peste 100 de persoane, însă situația este destul de incertă. Subvariantele BA4 şi BA5 sunt extrem de transmisibile, din acest motiv persoanele vulnerabile trebuie să fie foarte precaute pentru a evita forme grave.
„Este o creştere care se vede de câteva săptămâni încoace, discutam şi spuneam despre posibilitatea ca această conveţuire cu virusul să însemne şi o creştere a numărului de infecţii. Din fericire, nu sunt multe cazuri severe, nu sunt pacienţi cu insuficienţă respiratorie, nu sunt situaţiile grele de dinainte, de la începutul pandemiei, când paturile de terapie intensivă erau toate ocupate, nu se întâmplă aşa, dar totuşi este o creştere şi cred că trebuie să existe prudenţă, ne uităm în jurul nostru şi vedem că destul de mulţi sunt infectaţi chiar dacă fac în general forme auto-limitante, chiar dacă nu au probleme majore, totuşi în continuare oamenii vulnerabili au un risc să prezinte şi complicaţii, deci aş fi atent cu privire la risc', a spus medicul Adrian Marinescu, potrivit G4Media.
De asemenea, și ministrul de la Sănătate a făcut o declarație în acest sens, precizând că se așteaptă și la 10.000 de cazuri de Covid-19 la început de septembrie.
„În ultima săptămână s-au înregistrat aproape 8 mii de cazuri, mai precis 7.726 de cazuri. 1307 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați. 52 de români sunt la ATI. Rata de pozitivare s-a triplat într-o lună, a ajuns la 7,6%. Când am avut situaţiile cele mai serioase am ajuns la rate de pozitivitate de peste 22 la sută.
Tulpina Omicron este în continuare dominantă. Estimăm o creştere a cazurilor în perioada următoare. Avem două scenarii în care vârful acestui val o să fie undeva între 7 și 10 august. A doua variantă este ca la finalul lunii august, început de septembrie să avem undeva la 10.000 de cazuri', a declarat ministrul Sănătăţii într-o conferinţă de presă, scrie România TV.
În multe alte țări din Europa în care românii își petrec vacanțele, situație este destul de îngrijorătoare. În Spania, de exemplu, cazurile sunt în creștere, iar oficialii guvernului nu exclud ca masca să fie din nou obligatorie în spații închise „pentru a-i proteja pe cei vulnerabili', a declarat Amós García Rojas, un oficial de sănătate publică din Insulele Canare.
„Pandemia nu a dispărut. Este necesar să se mențină în continuare anumite restricții și îngrijire, poate în obligația de a purta măști în interior, dacă situația nu se îmbunătățește', a adăugat acesta, scrie The Sun.
Oficialul a dat vina pentru creșterea cazurilor pe mai mulți factori, printre care o relaxare a regulilor și organizarea unor evenimente de masă. Cu toate acestea, oficialul spaniol susține că această creștere a numărului de cazuri „nu este la fel de dramatică' ca în alte valuri, datorită vaccinurilor care au reușit să „moduleze impactul negativ' pe care l-a avut pandemia.
De asemenea, în Malaga, primarul vrea ca măștile să fie obilgatorii în spații închise pentru a opri creșterea cazurilor.
„În caz contrar, vom avea o vară cu multe probleme de sănătate care vor afecta bunăstarea și viața multora', a declarat acesta, potrivit sursei de mai sus.
Spania nu este singurul loc în care să ia în considerare readucerea regulilor măștilor, Germania fiind și ea deschisă la idee. În prezent, masca este obligatorie în transportul public și în zone medicale.
În luna iunie, în Anglia, s-a înregistrat cel mai mare salt din ultimele șase luni. Cifrele Oficiului pentru Statistică Națională estimează că 1,4 milioane de britanici au avut probleme, aproximativ una din 50 de persoane.
Creșterea este determinată de noile variante BA.4 și BA.5, care sunt ramuri ale tulpinii dominante Omicron, BA.2. Se crede că sunt mai infecțioase decât versiunea originală și acum reprezintă aproximativ jumătate din cazurile din Marea Britanie.
Foto: Hepta