Copiii si frica lor de spital

Din fericire, efectele psihologice pe care le are spitalizarea asupra copilului se constata doar atunci cand e vorba de spitalizari indelungate si repetate.

E normal daca copilul dumneavoastra plange, este deprimat sau ii e frica de anestezie. De multe ori copiii pot crede ca anestezia inseamna sa fie adormiti pentru totdeauna.

Imediat dupa externare se intampla destul de frecvent ca un copul sa revina la comportamente imature, cum ar fi suptul degetului mare, udatul patului, limbaj de bebelus, plans, dependenta sporita si reducerea atentiei. Problemele de somn apar in mod frecvent, iar unii copii devin agresivi. Anxietatea se poate manifesta printr-un refuz de a parasi casa sau o frica exagerata de doctori sau asistente.

Copiii intre 8 si 11 ani insa, capata mai multa incredere in sine in urma trecerii cu succes prin experienta spitalizarii.

Atat medicii, cat si parintii, pot influenta modalitatea in care copilul traieste experienta spitalizarii. Copilul poate participa la o varietate de proceduri care sunt organizate in unele spitale, cum ar fi terapia cu papusi, carti de colorat sau filme realizate pentru a ajuta copiii sa faca fata procedurilor medicale stresante. Mai importante decat toate acestea sunt insa confortul, reasigurarile si informatiile pe care dumneavoastra le oferiti copilului.

Cum puteti sa va ajutati copilul

De la 0 la 3 ani
Permiteti copilului, acolo unde este posibil, sa umble cu echipamentul noi si necunoscut pentru el. Aduceti jucariile lui preferate si asigurati-l ca va veti intoarce.

De la 4 la 7 ani
Ajutati copilul sa faca diferenta intre diferitele scopuri ale procedurii medicale care va fi realizata. De exemplu, testele de sange nu pot fi evitate, dar pot fi realizate mai usor cand copilul poate fi de ajutor daca sta nemiscat, alege singur bratul de unde i se va recolta sangele sau isi va indrepta privirea catre alt loc decat acul de la seringa. Asigurati-l ca nu va fi mutilat si ca nu va sta permanent separat de casa lui. Reasigurati-l ca spitalizarea nu este o pedeapsa si lamuriti orice neintelegere are copilul. Nu uitati de jucaria preferata.

Intre 8 si 12 ani
Discutati despre grijile legate de modalitatile in care spitalizarea a afectat statutul copilului fata de prietenii sai. La acesta varsta, copiii s-ar putea sa nu inteleaga conceptul de masuri preventive si s-ar putea sa fie confuzi in ceea ce priveste o interventie chirurgicala daca ei se simt bine din punct de vedere fizic.

Intre 13 si 18 ani
Adolescentii au tendinta de a nega sau minimaliza severitatea unei boli. Ei s-ar putea sa doreasca mai multe informatii decat le-a oferit madicul in legatura cu cauza sau originea bolii si consecintele viitoare ale acesteia.

Tineti minte ca majoritatea copiilor sunt interesati despre evenimentele imediate care vor avea loc. A afla cand va merge sa faca radiografiile poate fi chiar foarte important pentru linistea copilului. Aici din nou puteti fi un intermediar intre medic si copil.

 

 

Oana Racheleanu; Foto: Shutterstock.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Mama si copilul