Copilul tau are dintii strambi?

In jurul varstei de sase ani copilul incepe sa schimbe dintisorii de lapte, in locul carora vor creste dintii definitivi. Periodic, examineaza-i cu atentie dantura, atat pentru a observa la timp cel mai mic punct de carie, cat si pentru a depista daca nu cumva exista vreun defect de ali­niere.

Se intampla uneori ca dintii definitivi, care sunt mai mari si mai numerosi decat cei de lapte, sa nu aiba suficient spatiu pe arcada. In aceste conditii, este posibil ca dintii definitivi sa iasa stramtorati, incorect aliniati. In cele mai multe cazuri, factorii genetici sunt principalii vinovati.

Alteori, insa, exista alte cauze care conduc la aparitia unor anomalii dento-maxilare: obiceiul prelungit de sugere a degetului, afectiuni gingivale, traumatisme ale dintilor, netratarea cariilor.

Dintii de lapte pastreaza locul pentru dintii definitivi: pierderea timpurie a unor dinti de lapte poate aduce dupa sine defecte de pozitionare a celorlalti dinti. Si, desigur, nu poti lasa copilul cu dintii strambi. In primul rand, pentru ca un asemenea defect inestetic il va complexa, si apoi pentru ca pot aparea probleme de sanatate.

Daca dintii sau maselele sale au o pozitie incorecta, copilul este mai expus la afectiuni ale gingiei, carii, pierderea prematura a dintilor (un dinte stramb se poate rupe mai usor).

Netratarea la timp a defectelor poate duce la im­bol­na­virea componentelor apa­ra­tului den­to-maxilar, de la articulatia temporo-mandibulara la tesuturile de sustinere a dintilor. Asadar, este nevoie de tratament.

Care este solutia?
Consulti un specialist? Medicul ortodont este cel care diagnosticheaza, previne si trateaza tulburarile de dezvoltare dentare si faciale. Asadar, in cazul in care observi ca unul sau mai multi dinti permanenti au crescut stramb, prea aproape sau prea departe unul de celalalt, daca maxilarul sau mandibula au o pozitie nefireasca, fiind orientate spre „in afara“ sau „inaun­tru“, trebuie sa duci neintarziat copilul la un specialist.

Pozitia dintilor poate fi corectata la orice varsta, dar se obtin rezultate mult mai bune in perioada cand oasele copilului sunt inca in crestere.

Un prim control la medicul ortodont ar trebui facut in jurul varstei de sase ani, dar nu mai tarziu de sapte ani. Du copilul la un medic stoma­tolog pediatru, care ii va examina dantura, va trata eventualele carii si ii va da sfaturi privind igiena bucala. In cazul in care exista semne de dezvoltare anormala, medicul stomatolog te va indruma catre specia­listul ortodont.

Aparatul dentar
Alinierea defectuoasa a dintilor este o problema destul de frecvent inta­lnita la copii. Din fericire, adeseori ea poate fi corectata prin purtarea unui aparat dentar. Medicul orto­dont va recomanda efectuarea unor ra­diografii si va lua mulaje dupa dantura copilul. Pe baza consultului clinic si a radiografiilor, va stabili care este cel mai eficient tratament in cazul copilului tau si va decide daca este cazul ca acesta sa poarte aparat ortodontic.

Aparatul orto­dontic este un dispozitiv mecanic care dezvolta forte ce duc la deplasarea dintilor si implicit la corectarea pozitiei acestora. Aparatele dentare sunt de doua feluri: mobile, care pot fi aplicate chiar de pacient in cavitatea bucala si sunt purtate un anumit numar de ore pe zi, si aparate fixe, care sunt aplicate numai de medicul ortodont si nu pot fi indepartate decat la finalul tratamentului. Aparatele fixe pot fi mai putin vizibile, ofera un confort sporit pacientului si permit obtinerea unor rezultate de mai buna calitate decat aparatura mobila. Pretul unui tratament cu un aparat fix poate ajunge pana la cateva sute de euro (circa 1 800 lei pentru o arcada). Copilul va trebui sa poarte aparatul ortodontic timp de 18 – 30 de luni.

Totusi, este posibil sa nu fie nevoie de o perioada atat de lunga de timp: eficienta tratamentului variaza in functie de varsta, de starea de sanatate a dintilor si gingiilor si de severitatea problemei. Oricum, insa, este imperios necesar sa ai grija ca micutul sa respecte indicatiile medicului ortodont privind igiena bucala si purtarea aparatului. Si, desigur, va trebui sa duci copilul periodic la control: medicul iti va spune la ce interval de timp este bine sa reveniti.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Mama si copilul