Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, a fost miercuri, 22 aprilie, invitata unei noi transmisii LIVE Avantaje.
Medicul i s-a alăturat Florentinei Mușat, redactor-șef revista Avantaje, pentru a discuta despre problemele ginecologice ale femeilor în perioada izolării impuse de pandemia de coronavirus.
Întrebată ce pot face femeile în cazul unei menstruații abundente, cu cheaguri și dureri, Dr. Elvira Brătilă a răspuns:
„În primul rând, în cazul acestor simptome, este bine să se solicite un consult medical de specialitate pentru a se afla dacă este vorba despre existența unei patologii care poate să dea simptomele acestea.
Spre exemplu, fibromul sau adenomioza (mucoasă uterină implantată în peretele uterin) provoacă sângerări.
Adenomioza poate da sângerări uneori mai zgomotoase decât cele date de fibromul uterin și asociate cu dureri menstruale (se numește dismenoree).
Sau, poate să existe endometrioză, mucoasă uterină implantată la nivelul pelvisului sau în cavitatea abdominală, care poate da dureri foarte mari la menstruație”.
În astfel de situații, Dr. Elvira Brătilă sfătuiește femeile să-și ia toate măsurile de precauție și prevenție și să apeleze la ajutorul medicului, fie online, fie prin deplasarea în siguranță la un cabinet.
„Trebuie să înțelegem că nu există numai bolnavi cu COVID-19. Există bolnavi cu toate patologiile pe care le știam și pe care le tratam și până acum.”
În continuarea aceluiași interviu, vorbind despre relațiile sexuale din timpul menstruației, medicul a declarat că depinde de preferințele fiecăruia și că nu este un „capăt de țară” dacă au loc.
„În timpul ciclului menstrual se știe foarte clar că există o cantitate de sânge care ajunge în cavitatea abdominală.
Este teoria refluxului menstrual care este și una dintre primele teorii implicate în apariția endometriozei.
Trebuie să știm și că, în cărțile mai vechi de ginecologie, se spunea că este interzisă chiar manipularea uterului în timpul menstruației, tocmai pentru că ar favoriza refluxul menstrual.
În timpul contactului sexual însă, datorită substanțelor endorfinice care se descarcă, se poate produce o creștere a contractilității uterine și a scăderii fluxului menstrual.
Apare un echilibru între simpatic și parasimpatic în timpul activității sexuale, dar tot atât de bine determină și un spasm al orificiului intern al cervixului și poate favoriza refluxul menstrual.”
Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică–ginecologie, este șef de Disciplină Obstetrică Ginecologie UMF „Carol Davila” în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”.
În urma studiilor, a obținut competențe în chirurgie robotică, ultrasonografie ginecologică și obstetricală, laparoscopie ginecologică, colposcopie, infertilitate și reproducere umană, management spitalicesc, oncologie ginecologică și medicină materno-fetală.
Fiind primul chirurg ginecolog care a introdus în România chirurgia robotică Da Vinci de sferă urogenitală, activitatea profesională a Prof. Dr. Elvira Brătilă cuprinde preocupări în domeniul chirurgiei minim invazive – chirurgie robotică, chirurgie vaginală clasică și laparoscopică-uroginecologiei și oncologie ginecologică.
În domeniul chirurgiei minim invazive are o vastă experiență în practicarea operațiilor conservatoare pentru cancer de col – trachelectomie radicală cu limfadenectomie pelvică, realizând în premieră în România această intervenție pe cale total laparoscopică.
Dezvoltarea abilităților chirurgicale a fost cultivată permanent prin absolvirea a peste 42 cursuri naționale și internaționale în domeniul chirurgiei minim invazive, uroginecologiei și oncologiei ginecologice.
Foto: Shutterstock.com
Citește și:
Care sunt simptomele fibromului uterin? „Fibromul uterin devine simptomatic în momentul în care …”