Ce sunt polipii uterini și care sunt cauzele apariției lor?
Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, a fost miercuri, 22 aprilie, invitata unei noi transmisii LIVE Avantaje.
Medicul i s-a alăturat Florentinei Mușat, redactor-șef revista Avantaje, pentru a discuta despre problemele ginecologice ale femeilor în perioada izolării impuse de pandemia de coronavirus.
Ce sunt polipii uterini și care sunt cauzele apariției lor?
Întrebată dacă o tumoră benignă localizată în uter poate deveni malignă, Dr. Elvira Brătilă a răspuns:
„Rata de transformare a fibromului uterin este foarte mică, 1 la mie. Ca urmare, nu-l tratăm pentru că se poate maligniza, ci din cauza simptomelor sale. Există însă și fibroame care, în procentul acesta mic de 1 la mie, se transformă în sarcoame.
Acest lucru se poate întâmpla de multe ori în perioada de pre/post-menopauză când observi că un fibrom care în mod normal ar trebui să stagneze ca dimensiuni sau să scadă în dimensiuni, din contră, începe să crească brusc.
Sigur că se poate să apară sarcom uterin și la anumite tinere. Are anumite caracteristici imagistice, clinice”.
Sarcomul este o tumoare malignă de țesut conjunctiv care are capacitatea de a genera metastaze, adică de a se răspândi în organism la distanță pe calea circulației sanguine și limfatice.
Află ce sunt polipii uterini, care sunt principalele lor cauze și cum se tratează urmărind videoclipul de mai sus!
Prof. Dr. Elvira Brătilă
Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică–ginecologie, este șef de Disciplină Obstetrică Ginecologie UMF „Carol Davila” în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”.
În urma studiilor, a obținut competențe în chirurgie robotică, ultrasonografie ginecologică și obstetricală, laparoscopie ginecologică, colposcopie, infertilitate și reproducere umană, management spitalicesc, oncologie ginecologică și medicină materno-fetală.
Fiind primul chirurg ginecolog care a introdus în România chirurgia robotică Da Vinci de sferă urogenitală, activitatea profesională a Prof. Dr. Elvira Brătilă cuprinde preocupări în domeniul chirurgiei minim invazive – chirurgie robotică, chirurgie vaginală clasică și laparoscopică-uroginecologiei și oncologie ginecologică.
În domeniul chirurgiei minim invazive are o vastă experiență în practicarea operațiilor conservatoare pentru cancer de col – trachelectomie radicală cu limfadenectomie pelvică, realizând în premieră în România această intervenție pe cale total laparoscopică.
Dezvoltarea abilităților chirurgicale a fost cultivată permanent prin absolvirea a peste 42 cursuri naționale și internaționale în domeniul chirurgiei minim invazive, uroginecologiei și oncologiei ginecologice.
Foto: Shutterstock.com
Citește și:
Care sunt simptomele fibromului uterin? „Fibromul uterin devine simptomatic în momentul în care …”
Dr. Octav Ginghină spune de ce imunizarea în masă nu este o soluție în tratarea coronavirusului