Care sunt simptomele fibromului uterin?

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE

Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, a fost miercuri, 22 aprilie, invitata unei noi transmisii LIVE Avantaje.

Medicul i s-a alăturat Florentinei Mușat, redactor-șef revista Avantaje, pentru a discuta despre problemele ginecologice ale femeilor în perioada izolării impuse de pandemia de coronavirus.

Care sunt simptomele fibromului uterin?

Întrebată care sunt principalele simptome ale fibromului uterin, Dr. Elvira Brătilă a răspuns:

„Fibromul uterin devine simptomatic în momentul în care ori crește brusc în dimensiuni, și atunci, prin compresia organelor vecine, determină simptome legate de organul din vecinătate, vezică, intestin, ori în momentul în care crește și afectează cavitatea uterină și apare cel mai frecvent simptom, sângerarea.

Sângerarea abundentă la menstruație, sângerarea între menstruații, acestea sunt simptomele cel mai des întâlnite în cazul fibromului uterin. Sigur că apare și durerea, dar, de obicei, durerea apare când fibromul uterin depășește 6-7 cm, iar uterul ca atare se mărește din cauza fibroamelor multiple.

În momentul actual, bolile pe care le putem trata cu prioritate sunt în special afecțiunile maligne și, bineînțeles, pacienta însărcinată, dar nu trebuie să uităm de afecțiunile benigne.

Sigur, trebuie să tratăm doar urgențele, dar asta nu înseamnă că, fiind o pandemie de durată, poți să îți permiți să lași pacientele cu afecțiuni benigne, cum sunt fibromul uterin, endometrioza și altele să sufere în continuare ca să ajungă să fie tratate în momentul în care patologia lor devine o urgență. (…)

Trebuie să fim realiști, pacienta cu fibrom uterin nu vine de la primele semne la medic. Ea vine după ce câteva luni vede că are menstruațiile abundente, vede că sângerează între menstruații. Deja a trecut timpul în care consideră că a așteptat suficient și are nevoie de ajutor medical”.

În privința fibromului uterin, medicul adaugă că nu depinde de dimensiune stabilirea urgenței tratării, ci de localizare. „Nu dimensiunea dictează conduita, simptomele sunt cele care dictează conduita: sângerarea și durerile persistente.”

Fibroamele uterine sunt tumori benigne frecvente, care apar la aproximativ 70% dintre femei, informează ReginaMaria.ro.

Prof. Dr. Elvira Brătilă

Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică–ginecologie, este șef de Disciplină Obstetrică Ginecologie UMF „Carol Davila” în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”.

În urma studiilor, a obținut competențe în chirurgie robotică, ultrasonografie ginecologică și obstetricală, laparoscopie ginecologică, colposcopie, infertilitate și reproducere umană, management spitalicesc, oncologie ginecologică și medicină materno-fetală.

Fiind primul chirurg ginecolog care a introdus în România chirurgia robotică Da Vinci de sferă urogenitală, activitatea profesională a Prof. Dr. Elvira Brătilă cuprinde preocupări în domeniul chirurgiei minim invazive – chirurgie robotică, chirurgie vaginală clasică și laparoscopică-uroginecologiei și oncologie ginecologică.

În domeniul chirurgiei minim invazive are o vastă experiență în practicarea operațiilor conservatoare pentru cancer de col – trachelectomie radicală cu limfadenectomie pelvică, realizând în premieră în România această intervenție pe cale total laparoscopică.

Dezvoltarea abilităților chirurgicale a fost cultivată permanent prin absolvirea a peste 42 cursuri naționale și internaționale în domeniul chirurgiei minim invazive, uroginecologiei și oncologiei ginecologice.

Foto: Shutterstock.com

Citește și:

Eva Mendes spune adevărul. De ce nu publică fotografii cu Ryan Gosling și cu fiicele lor? „Răspund onest”

Actrița Reese Witherspoon a vorbit despre experiența ei cu depresia postnatală

Mesajele lui Meghan Markle trimise tatălui ei înaintea nunții regale au fost făcute publice: „Sunt foarte îngrijorată în privința sănătății și siguranței tale”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate