Visele te trezesc la realitate
In fiecare noapte, in timpul somnului, cei mai multi oameni viseaza. Unii cred ca visele pot prezice viitorul, altii considera ca ele sunt o reinterpretare a trecutului. Tu stii ce semnificatie au visele tale?
Anca (22 de ani) ne-a povestit despre visul ei: „Noaptea trecuta am avut un vis ciudat. Se facea ca eram la un examen, intr-o sala mare, cu multa, multa lume. Era foarte ciudat, pentru ca, desi stiam ca e vorba despre un examen, habar n-aveam la ce anume dadeam examen.
Imi amintesc ca imi era ingrozitor de frica si rusine – nu stiam ce trebuie sa raspund, in capul meu era un gol imens si as fi vrut sa fug de-acolo. Cand sa ma ridic din banca, am observat ca eram desculta. Sunt cateva saptamani bune de cand visez asta si, sincera sa fiu, m-am cam saturat.
De fiecare data ma trezesc obosita si stresata, asa ca trebuie neaparat sa aflu ce inseamna acest vis si sa fac ceva ca sa inceteze”.
Intr-una din cele mai ample experiente dedicate somnului si viselor, s-a cercetat legatura dintre obiceiurile legate de ceea ce citesc subiectii si felul viselor acestora. Rezultatele au fost graitoare: cei care citesc romane de fictiune au vise mai bizare si mai incarcate emotional decat cei care citesc romane de tip documentar.
De asemenea, cititorii de literatura SF sunt mai inclinati sa aiba cosmaruri. Acelasi experiment a aratat faptul ca femeile isi amintesc propriile vise intr-o proportie si cu o acuratete mai mare decat barbatii si ca au o tendinta mai pronuntata spre vise cu tonalitate negativa.
Exista si pareri care sustin ca visele ar fi lipsite de semnificatii profunde si n-ar fi decat niste „artificii” neuronale – ca si cum celulele creierului s-ar scurtcircuita, dand nastere unor imagini fara sens. Insa o asemenea teorie nu poate explica repetarea aceluiasi vis pe o perioada indelungata, lucru care se intampla in cazul multor persoane.
Probabil ca mintea noastra, prin vise, incearca sa ne transmita ceva, iar interpretarea lor merita tot efortul. Si astazi, dupa multe zeci de ani, interpretarea viselor este legata de numele lui Sigmund Freud, considerat parintele psihanalizei si al interpretarii stiintifice si documentate a viselor. El este cel care, pentru prima data, a oferit o teorie solid fundamentata in aceasta problema.
Freud considera ca visele ne dau raspunsul la problemele emotionale printr-o serie de simboluri. Dar cheia acestor raspunsuri este data de interpretarea corecta a simbolurilor, intr-o maniera semnificativa pentru propria persoana.
O interpretare rigida a simbolurilor, asa cum sunt ele explicate in „dictionarele de vise” poate fi periculoasa pentru cei care nu o iau ca pe o lectura distractiva. Daca visezi ca iti cade un dinte, asta nu inseamna boala sau neliniste; ci poate ca ai uitat sa te programezi la dentist!
Ca sa poti intelege simbolurile propriilor vise, incearca sa vorbesti despre acest subiect cu o ruda, un prieten sau cu oricine crezi ca poate vedea lucrurile dintr-o noua perspectiva sau care te poate vedea pe tine altfel decat te cunosti.
La fel a procedat si Anca; astfel, ea a inteles ca examenul din visul ei denota propria nesiguranta legata de performantele la locul de munca, iar faptul ca in vis era desculta este o expresie a faptului ca se simte vulnerabila. Insa pentru ca visul ei sa inceteze, este necesar sa treaca la actiune. Dar cum?
- Noteaza-ti ce ai vrea sa se intample in vis. (De exemplu, in loc sa fugi de cel care te urmareste, te intorci, te lupti cu el si castigi.)
- Pune-ti notitele sub perna. Asta nu inseamna, fireste, ca le-ai putea citi in somn, ci ca hotararile precizate in ele iti pot oferi cu atat mai multa siguranta, cu cat stii ca iti sunt mai aproape.
- Alege un simbol; poate fi o bijuterie, de pilda, care se asociaza in memoria ta unor amintiri placute.
- Cand adormi, incearca, cu toata puterea, sa visezi acel simbol. Poate ca nu vei reusi de prima data, dar trebuie sa perseverezi. Cand reusesti, inseamna ca esti gata sa visezi „lucid”.
- Data viitoare, cand ai acelasi vis (sau cosmar) care te exaspereaza, poti introduce si simbolul ales. De exemplu, privesti in jos si vezi bijuteria a carei prezenta in vis te destinde si iti da incredere.
- Bijuteria reprezinta un „indiciu”: cand o privesti in vis, iti vei aminti de notita de sub perna si vei putea reactiona asa cum ti-ai propus.
2 Alcoolul, consumat in cantitate relativ mare inainte de culcare, poate inhiba initial somnul superficial; ulterior insa, cand influenta lui scade, somnul superficial revine in forta, generand vise extrem de intense.
3 O temperatura prea ridicata in dormitor intensifica somnul superficial, ceea ce este sinonim cu aparitia cosmarurilor.
- Ce stari ai „trait” in timpul visului: inspaimantatoare, fericite, neutre?
- Care a fost atmosfera visului: intunecata, luminoasa, cetoasa?
- Cum ai descrie gama culorilor din vis: intensa, monocroma, pala si insipida?
- Ce te-a surprins cel mai mult la visul tau: intensitatea lui ori sentimentele si starile pe care ti le-a evocat?
- Ai putea spune din ce anume s-a „inspirat” acest vis: un program TV, o discutie in contradictoriu?
- Care este impresia imediata lasata de vis? Ce anume iti spune aceasta impresie?
- Esti urmarita: esti inspaimantata de ceva sau de cineva ori ti-e teama de o confruntare; vrei sa scapi din capcanele unei probleme.
- Zbor: este asociat, cel mai adesea, cu senzatii de putere sau de frica. Daca visezi ca zbori, inseamna ca „plutesti” peste problemele vietii de zi cu zi sau ca reusesti sa te ridici deasupra unui pericol.
- Cadere: e asociata cu o pierdere a controlului sau cu teama de un esec.
- Verigheta: poate insemna o noua relatie sau pierderea independentei.
- Graviditate: daca visul e neplacut, inseamna ca trebuie sa fii mai atenta cu propria persoana. Daca visul este placut, s-ar putea sa intri intr-o perioada in care vei fi foarte creativa.
Psiholog Loredana Gavrilita-Banica