Celulele stem, o speranta reala sau o poveste SF?

Cand credeam ca cercetarile privind terapia cu celule stem a fost abandonata inainte de a incepe, specialistii revin cu vesti uluitoare. In ce constau si cum putem beneficia de ele, cititi in randurile urmatoare.

Liber la cercetare!
Stiinta si etica au ajuns la consens
La sfarsitul anului trecut, lumea medicala a explodat la anuntul unei noi descoperiri: celulele stem pot fi obtinute si din tesuturi adulte. In sfarsit, progresul stiintific si etica umana au ajuns la un consens.

Descoperirea, facuta in acelasi timp de o echipa americana si una japoneza, permite obtinerea de celule stem fara distrugerea embrionilor, in conditiile in care salvarea unei vieti pe seama disparitiei alteia, fie ea doar in stadiul de celula, era pana acum subiectul unor ample dezbateri in lume.

Solutia a fost salutata de Casa Alba, care a reluat sprijinul financiar acordat cercetarilor cu celule stem, dar si de Vatican. Celulele stem deschid calea spre noi tratamente impotriva cancerului, diabetului sau maladiei Alzheimer, dar si a unei noi abordari in cercetarea si practica medicala.

In 1998, americanul James Thorton a fost unul dintre cei doi cercetatori care au reusit sa obtina pentru prima data celule stem din embrioni proveniti de la o clinica de fertilizare in vitro. Tot el a reusit acum cea de-a doua premiera: obtinerea aceluiasi tip de celule din tesutul epitelial al unei persoane adulte.

Din laborator la viata
Ce sunt celulele stem
Dr. Razvan Iacob, Institutul Clinic Fundeni:
"Celulele stem stau la baza procesului de regenerare tisulara. Se cunosc doua tipuri de celule stem: embrionare, care genereaza toate organele si tesuturile, pe masura ce acestea se constituie, si adulte, care se gasesc la nivelul organului gata format si participa la procesul de regenerare al acestuia.

Ambele au capacitatea de a se autoinnoi si de a se diferentia in mai multe linii celulare, descoperire care a deschis cai revolutionare de tratament. Avantajul celulelor embrionare sta in faptul ca sunt tinere si probabil au un potential de diferentiere superior celulelor stem adulte.

Celulele stem embrionare alcatuiesc populatia celulara interna a blastocistului (o grupare celulara de dimensiuni foarte mici, ce se formeaza la cateva zile dupa fertilizare si care in evolutie va genera intregul organism).

Dupa recoltare, celulele stem sunt cultivate in conditii speciale, timp in care incep sa se multiplice. Tipul de celule in care se diferentiaza depinde de tipul culturii si stimulilor biochimici la care sunt expuse. Celulele stem adulte pot fi recoltate din mai multe tipuri de tesut.

Unul din avantajele utilizarii lor este acela ca pot fi obtinute si de la donori vii (sange, maduva osoasa, tesut adipos) prin proceduri minim invazive, dar si din sangele cordonului ombilical, lichidul amniotic sau placenta. Un alt avantaj este absenta posibilitatii de respingere (rejet) in cazul autotransplantului de celule stem si utilizarea lor in afectiuni multiple.

Cea mai studiata sursa de celule stem adulte este maduva hematogena de la nivelul oaselor, care sustine regenerarea tuturor celulelor din sange.

Donatorului i se administreaza tratamente care stimuleaza maduva hematogena (osoasa) "sa descarce" in sange celule stem, care apoi sunt recoltate, cultivate in laborator si diferentiate pe linia celulara dorita.

In anumite conditii, ele pot genera hepatocite, de exemplu, ce pot fi folosite la regenerarea ficatului. O descoperire semnificativa a fost aceea ca celulele stem din maduva osoasa pot produce pe langa linii celulare sangvine, celule musculare, neuroni, celule miocardice si hepatice.

Din tesutul adipos (gras) s-au obtinut celule stem mezenchimale ce pot fi utilizate si pentru vindecarea fistulelor din anumite boli digestive, cum este boala Crohn.

Exista cazuri publicate care sustin cicatrizarea acestor fistule dupa injectarea pe traiectul fistulei a acestor celule izolate din tesut adipos. In Romania, o echipa coordonata de catre profesor dr. Irinel Popescu a realizat, in noiembrie 2005, la Institutul Clinic Fundeni, primul transplant de celule stem pentru o afectiune hepatica, in colaborare cu Centrul de la Hammersmith Hospital din Londra.

De atunci au mai fost realizate inca patru proceduri de transplant de celule stem hematopoietice la pacienti cu boli de ficat cu intentia ameliorarii functiei hepatice.

Celulele stem au fost prelevate in Romania si trimise la Londra, unde a fost pregatit, in conditii speciale, produsul celular utilizat pentru transplant. Procedura este costisitoare si dificil de realizat, dar la Institutul Fundeni exista deja mai multe proiecte in derulare privind recoltarea celulelor stem si diferentierea lor, cu scopul utilizarii terapeutice.

Intr-unul din aceste proiecte s-a obtinut diferentierea celulelor stem hematopoietice (din maduva osoasa) in celule precursoare ale hepatocitului matur. Un alt proiect interesant care se desfasoara aici urmareste tratamentul fistulelor digestive si regenerarea peretelui intestinal cu ajutorul terapiei cu celule stem.

Deocamdata, s-a obtinut acest lucru doar in laborator, pe modelul animal, utilizand un suport biologic pentru celule stem pentru a inchide o bresa la nivelul intestinului.

S-a observat ca de la nivelul acelui suport, peretele intestinal s-a regenerat cu toate structurile lui. Rezultatele sunt incurajatoare, medicina regenerativa si utilizarea celulelor stem ar putea aduce raspunsul terapeutic in domeniul unor afectiuni practic incurabile la ora actuala, dar pana la utilizarea ei pe scara larga mai sunt inca multi pasi."

Informatii practice
Primele banci de celule stem in Romania
La sfarsitul anului trecut, dr. Margit Serban, seful Clinicii de oncohematologie a Spitalului de copii "Louis Turcanu" din Timisoara, anunta infiintarea, in cadrul acestei clinici, a primei banci de celule stem din Romania.

Celulele pot fi recoltate la nastere, din cordonul ombilical, si pastrate pentru eventualitatea in care copilul viitor adult va avea nevoie de un transplant.

Directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant, Victor Zota, a spus ca la ora actuala exista in Romania trei firme care colecteaza, la cerere, sange din cordonul ombilical al fatului, pentru a putea fi folosit la un moment dat.

Acesta poate fi trimis la una din trei banci de celule stem din strainatate, aflate la Bratislava, Varsovia sau Bruxelles, procedura referindu-se pana in prezent doar la leucemii.

Ea costa 900-1000 de euro, plus 20-30 euro pe an costul depozitarii. "In sangele ombilical se afla celule embrionare capabile sa se transforme in aproape orice fel de celula umana.

Iar ombilicul, de regula, era considerat deseu si se arunca odata cu placenta", explica dr. Ioan Munteanu, seful Clinicii de Obstetrica – Ginecologie din Timisoara, unul dintre centrele medicale unde s-au facut deja prelevari ale celulelor stem care au fost trimise la banca din Bratislava. "Mai mult, sustine speciaZlistul, aceste celule stem sunt tinere si in comparatie cu celulele adulte, au capacitate foarte mare de diviziune."

In aceeasi perioada, directorul Fundatiei Eurocord Romania, dr. Sergiu Habago, a anuntat infiintarea primei banci publice pentru celule stem in Romania.

Avand in vedere caracterul ei public, donarea va fi gratuita. Pentru aceasta sunt necesari 150 mililitri de sange ombilical (placentar), a carui recoltare va fi facuta in centrele universitare – in Bucuresti, la Spitalul Universitar si Elias.

In lume exista 54 de banci publice pentru celule stem si 134 private. Celulele au o valabilitate de aproximativ 15 ani, dar specialistii estimeaza prelungirea duratei de conservare. Prima banca in sistem pilot a fost infiintata la Timisoara.
In 2004, aici s-a realizat si prima terapie cu celule stem pentru infarctul de miocard la 11 pacienti, a caror regenerare a fost spectaculoasa.

Date si fapte recente
– Pe 7 ianuarie 2007, oamenii de stiinta de la Wake Forest University din North Carolina, condusi de Dr. Anthony Atala, si cercetatorii de la Harvard au descoperit un nou tip de celule stem prezente in lichidul amniotic. Aceasta descoperire ar putea sa furnizeze o sursa alternativa de celule stem, care erau recoltate pana acum din embrioni.

– Cercetatorii britanici au reusit in premiera mondiala sa creasca in laborator o parte din inima umana, folosind celule stem. Cercetatorii spun ca transplanturile de tesut ar putea sa fie disponibile chiar in trei ani, a relatat luni The London Guardian.

Acest progres depinde de rezultatele pe care le vor avea experimentele pe tesut animal, care sunt programate pentru anul acesta, a adaugat The Guardian.

Magdi Yacoub, profesor de chirurgie cardiaca la Imperial College London, a carui echipa a condus cercetarea, a declarat ca ar fi posibil sa obtina o inima intreaga, functionala, intr-un viitor nu prea indepartat.

"Este un proiect ambitios, dar nu imposibil. Daca vreti sa fac presupuneri, as spune ca in 10 ani, a declarat Yacoub. "Dar experienta ne-a dovedit ca, in ritmul in care se desfasoara progresul in zilele noastre, am putea obtine rezultate intr-un timp mai scurt. Nu as fi surprins daca s-ar intampla mai curand, decat mai tarziu."

– Prof. dr. Mc Gurkin din Marea Britanie a anuntat ca echipa sa a realizat in laborator tesut de pancreas, ficat, osos si neuronal. Acestea nu au fost inca transplantate, dar pot fi folosite cu succes in experimentarea noilor medicamente care intra pe piata.

In ultimii ani, peste 7000 de vieti au fost salvate cu ajutorul celulelor stem, in terapia unor boli grave de sange (leucemie), diabet si in afectiuni ale muschiului inimii.

Celulele pot fi recoltate nu doar din sange, dar si din tesutul adipos. Ele pot salva fara riscuri nu doar persoana donoare, dar si rudele ei de gradul I, datorita marii compatibilitati intre acestia.

– Primul transplant de celule stem din Romania a fost realizat de medicii de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta.

Medicii au decis sa apeleze la transplantul de celule stem, in premiera in Romania, si au facut prima interventie de acest tip pentru vindecarea unei paciente bolnave de diabet. Bolnavei de 38 de ani i-au fost transplantate celule stem recoltate din propriul sange.

Text: Mihaela Doina Radulescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Mama si copilul