Ceaiuri periculoase pentru sănătate

Este cunoscut faptul că ceaiul are multiple beneficii pentru sănătate, dar asta nu înseamnă că poți bea orice fel de ceai fără să te gândești la unele efecte secundare pe care le poate avea planta din care provine. În funcție de metoda de procesare a ceaiului, de starea ta de sănătate și de cantitatea consumată, e bine să știi că anumite tipuri de ceai pot dăuna sănătății.

Aceste ceaiuri pot avea unele efecte secundare periculoase

Ceai de tătăneasă

„Ceaiul acesta – considerat a avea proprietăți curative – conține alcaloizi pirrolizidinici, care pot duce la leziuni hepatice severe', explică medicii. De fapt, potrivit unui articol din 2004 publicat în Public Health Nutrition, autorii lucrării au menționat că „consumul de ceaiuri din plante obținute din frunze de tătăneasă nu este recomandat', din cauza potențialului ceaiului de a contribui la toxicitatea ficatului.

Ceai de pelin

Riscul major: Conține tujone, un compus chimic care poate provoca convulsii și alte efecte neurotoxice dacă este consumat în cantități mari.
Precauții: Evitat de femeile însărcinate, de copii și de persoanele cu afecțiuni neurologice.

Ceai de senna

Risc: Folosit ca laxativ, poate provoca diaree severă, deshidratare și un dezechilibru electrolitic dacă este consumat în exces.
Precauții: Utilizat doar pe termen scurt și sub supravegherea unui medic.

Ceai de mentă

Dacă beți în mod regulat ceai de mentă, s-ar putea să simțiți efecte secundare nu foarte plăcute. „Prea des poate irita mucoasa stomacului și, în cantități mari, poate fi toxic', explică nutriționiștii. „Asta pentru că ingredientul activ al mentei, mentolul, afectează (și perturbă) sistemele noastre biologice de încălzire și răcire a organismului'.

Ceai de lămâie

Ceaiul de lămâie băut prea des ar putea provoca efecte secundare nedorite asupra sănătății bucale, spun experții. „Ceaiurile cu aromă de lămâie adăugată au niveluri mai ridicate de plumb decât alte ceaiuri”, spune nutriționistul american Jay Cowin. „Ceaiurile sub formă de pulbere au niveluri mai ridicate de fluor și acid citric, ceea ce poate duce la apariția cariilor dentare și a aftelor.”

Ceai Negru

O simplă cană de ceai negru consumată din când în când este puțin probabil să vă facă rău, dar savurarea ceaiului negru pe tot parcursul zilei vă poate aduce unele efecte secundare neplăcute. Deoarece ceaiul negru poate avea un conținut ridicat de cofeină, „consumul prea des de ceai negru poate provoca sentimente de anxietate, stres și neliniște', explică Allison Gregg, consultant nutrițional la Mom Loves Best. „Ceaiul negru are un conținut ridicat de oxalați, care pentru unii oameni se pot acumula fie în țesuturi și pot duce la dureri articulare fie la nivelul tractului urinar și al vezicii urinare”, adaugă Alicia Galvin, și dietetician rezident pentru Laboratoarele Suverane.

Ceaiul de licorice (lemn dulce)

Dacă aveți tensiune arterială crescută, vă recomandăm să consumați cu prudență ceai de lemn dulce. „Ceaiul de lemn dulce poate crește tensiunea arterială, astfel încât persoanele care iau medicamente pentru tensiunea arterială trebuie să fie deosebit de atenți', spun doctorii. Cu toate acestea, chiar dacă aveți tensiune arterială normală, „(puteți) avea probleme dacă consumați prea mult ceai de lemn dulce' spun dieteticienii.

Citeste și:

Cele mai bune ceaiuri de slăbit

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate