Ce spune pielea despre starea ta de sănătate

Se poate întâmpla ca atunci când ai o afecțiune să nu ai dureri, în schimb simptomele sunt vizibile la nivelul pielii. Află ce spune pielea despre starea ta de sănătate și ce semne sunt mai importante:

probleme-piele-3

foto piele cu probleme Shutterstock

Pielea uscată, lipsită de strălucire

Pielea uscată este un semn că nu mănânci destule alimente bogate în grăsimi de tipul omega 3. Acestea sunt bune nu doar pentru aspectul și sănătatea pielii, ci și pentru buna funcționare a creierului, pentru reducerea inflamațiilor, scad riscul bolilor cardiovasculare și al artritei.

Multe riduri adânci

Un studiu efectuat cu participarea a peste 100 de femei de peste 40 de ani a demonstrat că există o legătură între ridurile adânci și oasele subțiri, predispuse la facturi. Potrivit specialiștilor de la Facultatea de Medicină Yale, colagenul din piele este același cu cel din oase. Așadar un nivel scăzut de colagen la nivelul pielii (colagenul îi dă elasticitate și previne ridurile) înseamnă și oase cu risc crescut de deteriorare.

Pete maronii, aspre, nedureroase

Petele maronii care apar de obicei la nivelul axilei, în zona cervicală sau inghinală nu sunt o afecțiune, ci un semn că suferi de diabet. Acestea se numesc acanthosis nigricans și sunt nedureroase. Și persoanele care suferă de obezitate pot avea aceste pete.

Palme și tălpi galbene

Palmele și tălpile se îngălbenesc din cauza carotenemiei. Aceasta apare fie când ai consumat o perioadă lungă de timp foarte multe alimente ce conțin caroten. Dacă nu este cazul, atunci palmele și tălpile galbene sunt un rezultat al hipotiroidismului: glanda tiroidă nu funcționează cum trebuie și în organism crește nivelul de beta-caroten. Carotenemia nu este o problemă de sănătate, ci poate fi soluționată cu o schimbare în dietă. Pe de altă parte, cu hipotiroidismul nu este de glumit și trebuie mers la medic imediat.

Liniile palmei, înroșite

Orice om are în palmă linii, formate după cum își strânge pumnul. Dacă acestea apar mai închise la culoare – roșii sau mai închis de atât – este un semn de insuficiență suprarenală. Simptomele la nivelul pielii ar putea fi primele, dinaintea unei crize (care de obicei vine însoțită de stări de greață, vomă, dureri, deshidratare).

Eczeme care dau mâncărimi puternice

Dermatita herpetiformă apare pe piele sub formă de vezicule ce dau mâncărimi foarte puternice. Acestea apar de obicei pe antebraț, lângă cot, pe genunchi, pe fese și pe scalp. Cauza este glutenul – mai exact, alergia la gluten. Soluția este să ții o dietă în care nu se găsește gluten, iar asta înseamnă să eviți orice tip de cereale (în afară de ovăz, dacă nu a fost contaminat).

Purpura

Aceasta apare pe piele ca o vânătaie, însă trece mai greu decât o echimoză. Purpura de fapt reprezintă vase de sânge sparte sub piele și poate fi cauzată de carența de vitamina C.

Picioare decolorate și/sau umflate

Odată ce sângele ajunge în picioare, venele îl pompează înapoi în sus, însă dacă acestea nu funcționează cum trebuie, pielea picioarelor devine albicioasă, ori se umflă picioarele. Cauza este insuficiența venoasă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate