Ce spune grăsimea de pe corp despre sănătatea ta?

Mulți dintre noi avem părți ale corpului de care nu suntem mulțumiți. Tendința de încredere în propriul corp a crescut în ultimii ani, însă acest lucru nu înseamnă că grăsimea de pe corp dispare ca prin minune.

Organismul creează grăsime atunci când ingerăm mai multe calorii decât putem arde în timpul zilei prin stilul nostru de viață și prin exercițiile fizice. De aceea, dacă încerci să slăbești, medicii spun că ar trebui să ai un deficit caloric.

Grăsimile din corpul nostru sunt alcătuite din trei molecule unite între ele, ceea ce este cunoscut sub numele de trigliceride. Dar experții au avertizat acum că locul în care depozitezi grăsimea ar putea fi de fapt dăunător pentru sănătatea ta.

Vorbind pentru The Telegraph, Dr. Sarah Berry, profesor asociat în științele nutriționale la King’s College London, a declarat că unele tipuri de grăsimi pot crește riscul de afecțiuni grave.

„Grăsimea viscerală este activă metabolic, ceea ce înseamnă că reglează în sus sau crește producția de substanțe chimice care afectează bolile cronice, cum ar fi inflamația și diabetul de tip 2.

În schimb, grăsimea de pe coapse și șolduri este mai puțin activă din punct de vedere metabolic și, prin urmare, mai benignă”, a spus ea.

Grăsimea de pe șolduri și coapse

Având grăsime în jurul șoldurilor, adică cei care au o formă de pară, sunt norocoși. Experții spun că acesta este locul cel mai sănătos pentru a depozita grăsimea, atâta timp cât nu este îngropată adânc în mușchi.

Medicii de la Florida Hospital Sanford-Burnham Translational Research Institute for Metabolism and Diabetes au analizat tipul de grăsime pe care o ai în șolduri.

Dr. Steven Smith, cercetătorul principal, a declarat că dacă ai grăsime aici poți reduce riscul de boli de inimă și diabet. El a adăugat că femeile care au atacuri de cord au, în medie, mai multă grăsime pe burtă decât pe coapse.

Cei mai mulți oameni vor asocia sânii mari ca fiind un lucru pozitiv. Dar experții au descoperit anterior că a avea o dimensiune mai mare a cupei poate crește riscul de îmbolnăvire.

În 2008, medicii au descoperit că femeile de 20 de ani cu sâni mai mari prezentau un risc mai mare de a fi diagnosticate cu diabet în următorii 10 ani. În 2012, o echipă de oameni de știință a constatat că sânii mari în sine nu reprezintă un risc, dar ar putea însemna că aveți un risc mai mare de grăsime viscerală.

Oamenii de știință consideră că femeile cu un bust mai mare ar putea fi mai predispuse la apariția cancerului de sân, indiferent de vârstă, de istoricul sarcinii și alăptării și de ascendența genetică.

Burta și colăceii

Grăsimea viscerală este probabil unul dintre cele mai periculoase tipuri de grăsime pe care o poți avea. Aceasta crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și cancer. De asemenea, poate crește riscul de afecțiuni precum depresia, demența și diabetul.

În cea mai mare parte, persoanele cu mai multă grăsime pe burtă vor avea un corp în formă de măr, adică au talia mai mare în raport cu șoldurile. Femeile care au acest tip de corp au un risc mai mare de a face un atac de cord decât bărbații.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au descoperit că, având talia mai mare și un raport talie/șolduri și talie/înălțime mai mare, femeile sunt cu 10-20% mai expuse riscului de atac de cord.

Gâtul

Mulți oameni nu s-ar gândi de două ori la gâtul lor, dar cercetătorii au descoperit anterior că, cu cât gâtul este mai mare, cu atât este mai probabil să ai un colesterol rău. Un studiu recent a constatat că circumferința gâtului este asociază cu un risc cardiac mai mare, relatează The Telegraph.

O circumferință mare a gâtului pentru femei ar fi clasificată ca fiind de 35 cm sau mai mare, iar pentru bărbați aceasta este de 43 cm sau mai mare.

Grăsimea gâtului este riscantă deoarece medicii spun că poate fi un bun indicator pentru grăsimea din partea superioară a corpului. Acest lucru poate crește riscul de boli cardiovasculare și poate exercita presiune asupra căilor respiratorii, făcându-vă mai predispus la probleme precum apneea de somn.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate