Ce se întâmplă dacă înlocuiești zahărul cu zaharina? Organismul poate fi grav afectat

Știm cu toții că trebuie să consumăm mai puțin zahăr, iar îndulcitorii, cum ar fi zaharina, oferă o alternativă convingătoare. Dar încep să apară tot mai multe dovezi că înlocuitorul ar putea, de fapt, să dăuneze organismului în mai multe moduri decât zahărul în sine.

Potrivit unui nou studiu, consumul de îndulcitori artificiali în adolescență poate duce la probleme grave de memorie pe termen lung mai târziu în viață. Cercetătorii din SUA au constatat, de asemenea, că îndulcitorii au încetinit metabolismul, ceea ce ar putea duce, de asemenea, la un risc crescut de diabet.

Îndulcitorii sunt, de asemenea, mai susceptibili de a face papilele gustative mai puțin sensibile la zahăr. Acest lucru ar putea duce la faptul că oamenii consumă mai multe băuturi și alimente zaharoase pentru a experimenta nevoia de dulce, a concluzionat studiul publicat în JCI Insight.

Co-autorul studiului, profesorul Scott Kanoski de la University of Southern California, a declarat, potrivit The Sun: „În timp ce constatările noastre nu indică neapărat că cineva nu ar trebui să consume îndulcitori cu conținut scăzut de calorii în general, ele evidențiază faptul că un consum obișnuit de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii în timpul vieții timpurii poate avea un impact neintenționat și de lungă durată.”

Ca parte a studiului, echipa a dat șobolanilor apă îndulcită cu mai mulți înlocuitori de zahăr cu conținut scăzut de calorii, inclusiv zaharina și stevia.

Un grup separat de șobolani a băut apă simplă cu mâncare. După o lună, șobolanii au devenit adulți, iar autorii studiului le-au evaluat memoria cu ajutorul a două teste diferite. Testele au arătat că șobolanii care au consumat băuturi îndulcite în timpul creșterii au avut probleme în a trece testele de memorie, în comparație cu șobolanii care au băut doar apă plată.

Șobolanilor li s-au administrat niveluri de îndulcitor care se încadrau în “nivelurile acceptabile de aport zilnic” și, de asemenea, li s-a administrat “un singur îndulcitor”, au precizat cercetătorii.

Acest lucru a fost făcut pentru ca studiul să fie cât mai realist posibil și pentru ca rezultatele să dezvăluie impactul negativ al consumului unei cantități acceptabile de îndulcitor.

De asemenea, s-a descoperit că îndulcitorii nu au niciun efect consistent asupra pierderii în greutate, iar studiile sugerează că aceștia ar putea afecta metabolismul.

Foto: 123RF

Citeşte și: Ce sunt îndulcitorii artificiali și cât de periculoși sunt

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate