Ce reguli trebuie să respecți dacă vrei să îți iei animalul de companie cu tine în concediu

Ce reguli trebuie să respecți dacă vrei să îți iei animalul de companie cu tine în concediu

Foarte multe persoane trăiesc alături de animalele lor de companie și aproape că nu concep viața fără ele, motiv pentru care nu se despart de aceastea nici măcar atunci când pleacă în concediu. 

Dacă în România călătoria alături de un animal de companie nu trebuie să respecte niște reguli exacte, atunci când vine vorba despre vacanțele în alte state membre ale Uniunii Europene,  legislația este destul de strictă.  Acestea sunt cele mai importante reguli pe care trebuie să le respecți atunci când vrei să pleci din țară alături de animalul tău de companie, potrivit Centrului European al Consumatorilor.

1.  Animalul de companie trebuie să fie mai mare de 3 luni

Aceasta este una dintre principalele reguli pe care trebuie să le respecți. Dacă vrei să îți iei animalul de companie cu tine în vacanță, trebuie să știi că acest lucru îți este permis doar dacă aceasta are mai mult de 3 luni. Această vârstă nu a fost aleasă în mod întâmplător, ci reprezintă momentul în care animalul de companie poate fi vaccinat împotriva rabiei. Fără acest vaccin, prietenul necuvântător nu poate părăsi țara.

2. Pisica, câinele sau dihorul au nevoie de pașaport

Dacă animalul tău de companie este fie o pisică, fie un câine sau un dihor, trebuie să știi că acestea au nevoie de pașaport pentru a putea călători în afara granițelor țării. Acest pașaport poate fi eliberat de un medic veterinar autorizat. Pașaportul reprezintă o dovadă că animalul de companie a fost vaccinat împotriva rabiei cu mai mult de 21 de zile înainte de data plecării, dar fără să treaca 1 an de la data vaccinării.

3. Microciparea pentru pisici, câini și dihori

Microciparea este o condiție pe care aceste animale trebuie să o îndeplinească pentru a li se permite accesul îl alte țări membre UE. În cazul în care animalele au fost tatuate, aceasta fiind metoda de identificare a animalelor până în anul 2011, aceastea pot să iasă din țară fără să aibă microcip, atât timp cât tatuajul este vizibil.

În afară de aceste reguli de bază, există state ale Uniunii Europene care impun și alte condiții, dar și care pot interzice intrarea anumitor animale pe teritoriile lor. Mai mult, în cazul în care o personaă călătorește cu mai mult de 5 animale de companie, acesta este considerată o călătorie comercială și regulile sunt altele.

Cum transporți animalul de companie în funcție de mijlocul de transport pe care îl alegi

1. Transportul cu mașina personală

Aceasta este cea mai simplă modalitate pentru a transporta animalul de companie. Totuși, există câteva reguli care ar trebui respectate și aici. Mai exact, animalul de companie trebuie să fie asigurat cu ajutorul unei centuri de siguranță sau să fie transportat într-o cutie specială.  Atunci când temperaturile sunt foarte ridicate, evită să călătorești alături de animalul de companie, iar dacă părăsești autovehiculul nu lăsa animalul de companie singur.

2. Transportul cu trenul

Companiile feroviare au diferite reguli care se pot aplica. Printre cele mai importante regelmentări se numără transportul animalelor mici în cutii speciale, dar și transportul câinilor în lesă și cu botniță. Anumite firme obligă stăpânul să cumpere bilet pentru animalul de comapnie, însă acest lucru nu este valabil peste tot.

3. Transportul cu avionul

Acest tip de transport este puțin mai dificil de realizat. Unele companii chiar pot interzice accesul animalelor la bord, în timp ce altele impun o serie de reguli legate de modul în care ar trebui să arate cutia în care va fi transportat animalul. Acestea sunt câteva reguli referitoare la cutia în care este transportant anmalul: să aibă suficient loc pentru a sta în picioare și pentru a se mișca, să fie ventilată suficent, fără să existe posibilitatea de a ieși, podeaua cutiei să fie solidă și să nu permită scurgerea lichidelor și să prezinte spații pentru mâncare și apă care pot fi alimentate fără a deschide cutia.

Foto: 123rf.com

Citește și:

10 moduri în care un animal de companie este benefic copilului tău

7 boli transmise de animalele de companie

Animalul de companie te reprezintă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse