Ce prieteni suntem si ce prieteni avem?

Ce prieteni suntem si ce prieteni avem?

Care dintre cele doua zicale e mai aproape de adevar: "Cine se aseamana se aduna" si "Contrastele se atrag"? Pe cine invitam la petrecere – pe cei foarte apropiati, pe cei cu care nu ne-am vazut de mult sau pe toti? Mergem cu ei in concediu sau o sa ne scoatem peri albi unii altora? Cum e mai bine – sa-i spun cinstit tot ce gandesc sau sa ii protejez orgoliul si sentimentele?

Avem nevoie de ei, avem asteptari de la ei. Ne atasam, depindem, ne suparam, ne impacam. Le cerem sfaturi, bani, intelegeri, gazduire. Ne distram, ne cautam. Uitam de ei, avem pretentii. Pot prietenii nostri sa faca fata tuturor acestor solicitari venite din partea noastra? Exista o singura persoana care le poate face pe toate? Sau avem oare "responsabili" pentru fiecare dintre aceste roluri?

Toate aceste intrebari sunt firesti si frecvente cand vine vorba de PRIETENI. Citeste in continuare si afla de cate feluri sunt prietenii…

Prietenii de birou
Acest grup are rol in dezvoltarea ta profesionala. La inceput discutiile sunt legate numai de latura de serviciu, dar incet-incet devin si personale. Din astfel de relatii inveti, afli concepte noi, trenduri in domeniul in care lucrezi, posibilitati de dezvoltare profesionala, piata salariilor, locuri de munca interesante etc. E important ca si tu sa contribui cu informatii, idei, barfe din domeniu. Daca la tine la birou iti formezi astfel de prieteni, ei vor putea conta in viitor, insa trebuie sa ai grija la eticheta si sa faci din cand in cand putin "PR".

Prietenii de societate
Sunt cei carora le plac aceleasi cluburi, teatre, hobby-uri, sporturi. Pentru acest grup conteaza valorile comune, tinuta. Uneori exista si un fel de lider – acela care are cele mai bune rezultate pe plan profesional, financiar sau sportiv.

Prietenii profunzi
Sunt putini si sunt pretiosi, pentru ca stiu multe. Sunt cei legati prin experiente de viata, dornici sa ajute la greu. Cei mai cautati sunt cei care s-au casatorit primii, care au avut primii un santier in casa, care au avut primii copii si stiu unele lucruri mai devreme decat altii. Acestia sunt prietenii impreuna cu care imbatranim, uneori sunt chiar rudele noastre – veri, surori, rude prin alianta.


Prietenii… Cei Mai Buni

Sunt, bineinteles, cei mai rari. Sunt combinatia perfecta dintre toate celelalte tipuri de prieteni. Sunt dispusi oricand sa stea de vorba deschis despre experientele lor de viata, isi poarta singuri de grija, nu se vaita si iti respecta stilul de viata. Ei sunt gata sa investeasca timp, sentimente si chiar bani pentru binele tau emotional, profesional, social sau intelectual. Acesti prieteni nu cauta sa te schimbe, respecta si apreciaza diferentele si stiu sa critice constructiv.

Prietenii intelectuali
Sunt buni profesionisti, curiosi, interesanti si pot vorbi despre orice fara sa se inhibe. Si acestia sunt putini. Pot fi medici, arhitecti, avocati, experti intr-un domeniu sau altul. Diferenta fata de cei profunzi este ca sunt mai obiectivi, mai putin implicati si ca viata lor nu ne este bine cunoscuta. De multe ori incercam sa nu ii deranjam prea des, ci doar cand chiar suntem la ananghie. Dar atunci, ajutorul lor este nepretuit.

Amicii… de ocazie
Sunt un grup informal. Cand se intalnesc se distreaza pe cinste. Sunt multi. Studenti, fosti colegi, burlaci si "burlace". Cu ei iesim in baruri, discoteci, la pizza, la cafea etc. Cu amicii nu avem cine stie ce discutii intelectuale. Barfim si comentam diverse situatii, dar nu prea avem incredere in sfaturile lor.

Prietenii vechi
Aici se aduna multi. Nu va vedeti des, de fiecare data va dati seama ca v-ati schimbat, cu toate acestea vi se pare nu v-ati schimbat deloc… Va povestiti reusitele, va aratati poze, va amintiti faze haioase. Majoritatea discutiilor sunt nostalgice si sunt despre "vremurile bune".


Prietenii electronici

Acestia sunt cei mai noi. De obicei, sunt prietenii discutabile. Uneori nici macar nu stim precis cu cine stam de vorba. Sunt cei pe care i-am cunoscut pe chat sau sunt prieteni din celelalte categorii cu care, nu se stie de ce, comunicam mult mai bine in scris decat daca ne-am intalni fata in fata.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie