Ce poți mânca dacă ai boala Crohn? Un specialist în nutriție răspunde la această întrebare

Nu este întotdeauna ușor să știi ce alimente sunt cele mai bune pentru organism, mai ales atunci când suferi de boala Crohn sau colită ulcerativă. Dieta și nutriția reprezintă o parte importantă a vieții cu boala inflamatorie intestinală, dar nu există o dietă care să funcționeze pentru toată lumea.

Alimentația afectează nu doar simptomele bolii, ci și sănătatea și bunăstarea noastră generală. Fără nutrienți adecvați, simptomele bolii Crohn sau ale colitei ulcerative pot provoca complicații grave, inclusiv deficiențe nutritive, pierdere în greutate și malnutriție.

Ce poți mânca dacă ai boala Crohn?

Doamna doctor nutriționist și endocrinolog, Amalia Arhire, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj extrem de important referitor la un puseu acut al bolii Crohn și ce este bine să mănânci.

„Am fost întrebată ce poți să mănânci dacă ai boala Crohn/colită ulcerativă! Dacă vorbim de puseu acut e bine să consumi:

  • proteină slabă- carne de pui/curcan/porc/pește slab sau tofu fie la cuptor /la abur /fierte cu puține condimente (nepicant sau gras)
  • cartofi / orez alb/paste albe fierte/ovăz
  • pâine albă ușor uscată sau prăjită ( nu arsă!)
  • brânzeturi nefermentate în mici cantități
  • ardei, dovleac , dovlecel gătit
    După puseu se pot încerca și:
  • mere coapte/ banane/ compot neîndulcit
  • apoi pepene galben/ fructe de pădure
  • alte legume gătite- ciuperci, fasole păstăi
  • castravete fără coajă
  • ouă
  • lactate moi
  • pâine secară/ paste integrale

Alimente de evitat:

  • alimentele foarte procesate, grase : snacksuri, biscuiți, prăjituri, înghețată, maioneză, fast food, prăjeli, mezeluri grase
  • alcool
  • pentru unele persoane/în puseu: cafea/ ciocolată
  • alimentele bogate în fibre (mai ales în puseu acut): cereale integrale, conopidă, broccoli, varză, fasole boabe, linte, mazăre
  • popcorn
  • oleaginoase

Sfatul meu: după un puseu acut alimentele trebuie introduse progresiv, la 3-5 zile, pe rând pentru a vedea toleranța!
Iar cât dieta e restrictivă e bine să se suplimenteze vitaminele/ mineralele după o evaluare cu analize de sânge și o analiză dietetică detaliată!'
, a scris pe pagina sa de Facebook medicul Amalia Arhire.

Este important să ai în vedere că nu doar ceea ce mănânci poate agrava simptomele. Modul în care gătești alimentele poate face, de asemenea, o diferență. Alimentele prăjite și grase sunt adesea considerate vinovate de reacții de acutizare, așa că optează mai degrabă pentru alimente coapte și la grătar. Boala Crohn poate îngreuna digestia grăsimilor, agravând diareea și alte simptome.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate