Ce parem si ce suntem?

Ce parem si ce suntem?

mascaLa birou
Oricine a fost angajat nou intr-o companie a auzit la un moment dat sfatul: „Chiar daca te duci pana la baie, ia niste hartii cu tine, sa pari importanta si ocupata“. Cu alte cuvinte, mai bine sa pierzi timpul incercand sa pari ca faci ceva decat sa „pierzi“ acelasi timp facand efectiv ceva la locul de munca.

Majoritatea dintre noi navigam pe Internet in scopuri personale, de la birou. Exista tot felul de stratageme inventate sa mascheze „chiulul“ si tot atatea incercari de descurajare venite din partea sefilor. Uneori, gandul ca am putea fi „prinsi“ e mai stresant decat munca in sine, dar rareori ne gandim ca ar fi mai simplu sa ne facem treaba repede si bine si sa ne vedem de treburile personale in liniste, dupa ce terminam.

In societate
Exista un fel de a fi, de a vorbi, de a se imbraca, de a se comporta care se potriveste fiecaruia. Exista o gratie a femeilor cu multe kilograme in plus, o feminitate a celor in varsta, o forta a minionelor sau o fragilitate a sportivelor de performanta. Dupa cum se vede, fiecare are anumite trasaturi evidente de care, daca incearca sa se debaraseze, nu are decat de pierdut.

Mintea umana a invatat sa recunoasca si sa respinga falsul. Sunt caraghioase plinutele care-si tuguie buzele pentru a-si adanci umbra obrajilor, asa cum sunt si lunganele care se cocoseaza sau isi impleticesc mainile si picioarele pentru a parea mai scunde decat partenerii lor.

Acasa
La birou, mascam nepriceperea, lipsa de concentrare, antipatiile si erorile. In societate, ascundem lipsurile materiale, „rufele murdare“ din familie, micile invidii sau defecte fizice.

Acasa insa, alaturi de familie, este infinit mai dificil sa joci rolul altei persoane; e foarte greu sa mimezi multumirea sufleteasca, linistea, dragostea sau respectul. Parerea celor dragi este insa si cea mai importanta si, pentru a o obtine sau pentru a o mentine, putem sa invatam cum sa construim pareri bune bazate pe lucruri adevarate.

Ia distanta
Pe cat de interesati suntem in a ne face placuti in ochii celor din jurul nostru, pe atat de greu acceptam ca aceasta este o preocupare reala pentru noi.

Sa fim seriosi, cati dintre noi au curajul sa spuna cu voce tare: „Da, imi doresc sa ma placa sefa!“ sau „Uf, niciodata nu reusesc sa fiu asa de sexy cum este ea!“?

Nu spune nimeni sa iesi acum pe strada si sa le marturisesti tuturor celor care iti ies in cale ca iti intorci in fiecare zi sifonierul pe dos pentru a gasi o tinuta care sa te faca sa arati mai bine sau ca nu ai priceput o iota din ce ti-a povestit investitorul olandez, dar l-ai aprobat si ai zambit ca o profesionista pe tot parcursul discutiei cu acesta.

Insa, macar tie insati, in fata oglinzii, poti sa-ti recunosti ca te intereseaza si ca ai dori sa faci ceva pentru a parea perfecta in ochii celorlalti.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie