Ce parem si ce suntem?

mascaLa birou
Oricine a fost angajat nou intr-o companie a auzit la un moment dat sfatul: „Chiar daca te duci pana la baie, ia niste hartii cu tine, sa pari importanta si ocupata. Cu alte cuvinte, mai bine sa pierzi timpul incercand sa pari ca faci ceva decat sa „pierzi acelasi timp facand efectiv ceva la locul de munca.

Majoritatea dintre noi navigam pe Internet in scopuri personale, de la birou. Exista tot felul de stratageme inventate sa mascheze „chiulul si tot atatea incercari de descurajare venite din partea sefilor. Uneori, gandul ca am putea fi „prinsi e mai stresant decat munca in sine, dar rareori ne gandim ca ar fi mai simplu sa ne facem treaba repede si bine si sa ne vedem de treburile personale in liniste, dupa ce terminam.

In societate
Exista un fel de a fi, de a vorbi, de a se imbraca, de a se comporta care se potriveste fiecaruia. Exista o gratie a femeilor cu multe kilograme in plus, o feminitate a celor in varsta, o forta a minionelor sau o fragilitate a sportivelor de performanta. Dupa cum se vede, fiecare are anumite trasaturi evidente de care, daca incearca sa se debaraseze, nu are decat de pierdut.

Mintea umana a invatat sa recunoasca si sa respinga falsul. Sunt caraghioase plinutele care-si tuguie buzele pentru a-si adanci umbra obrajilor, asa cum sunt si lunganele care se cocoseaza sau isi impleticesc mainile si picioarele pentru a parea mai scunde decat partenerii lor.

Acasa
La birou, mascam nepriceperea, lipsa de concentrare, antipatiile si erorile. In societate, ascundem lipsurile materiale, „rufele murdare din familie, micile invidii sau defecte fizice.

Acasa insa, alaturi de familie, este infinit mai dificil sa joci rolul altei persoane; e foarte greu sa mimezi multumirea sufleteasca, linistea, dragostea sau respectul. Parerea celor dragi este insa si cea mai importanta si, pentru a o obtine sau pentru a o mentine, putem sa invatam cum sa construim pareri bune bazate pe lucruri adevarate.

Ia distanta
Pe cat de interesati suntem in a ne face placuti in ochii celor din jurul nostru, pe atat de greu acceptam ca aceasta este o preocupare reala pentru noi.

Sa fim seriosi, cati dintre noi au curajul sa spuna cu voce tare: „Da, imi doresc sa ma placa sefa! sau „Uf, niciodata nu reusesc sa fiu asa de sexy cum este ea!?

Nu spune nimeni sa iesi acum pe strada si sa le marturisesti tuturor celor care iti ies in cale ca iti intorci in fiecare zi sifonierul pe dos pentru a gasi o tinuta care sa te faca sa arati mai bine sau ca nu ai priceput o iota din ce ti-a povestit investitorul olandez, dar l-ai aprobat si ai zambit ca o profesionista pe tot parcursul discutiei cu acesta.

Insa, macar tie insati, in fata oglinzii, poti sa-ti recunosti ca te intereseaza si ca ai dori sa faci ceva pentru a parea perfecta in ochii celorlalti.
 

Afla parerea TA despre TINE
Intr-o zi in care nu ai mare lucru de facut si ai timp de baut o cafea singura, gandeste-te, cu toata obiectivitatea, ce crezi TU despre TINE.

Poate suna caraghios, dar, daca ai curajul sa treci totul pe hartie, pasul cel mare este deja facut. Stiai ca specialistii recomanda ca la o negociere sa te duci cu pretentiile scrise pe hartie, pentru ca nu cumva, la locul faptei, sa uiti de ce ai venit si sa te lasi dusa de nas? Asadar, scrie. Si daca nu stii de unde sa incepi, iata niste puncte de plecare:

  •  Cand ti-a placut cel mai mult de tine?
  •  Cand ti-a venit ultima oara sa intri in pamant de rusine?
  •  Care a fost cel mai dragut lucru pe care ti l-a spus cineva pe neasteptate?
  •  Pentru ce te admira lumea?
  •  De ce ii invidiezi pe altii?
  •  Pe cine incerci sa copiezi?
  •  Care e secretul tau cosmetic?
  •  Dar vestimentar? (pe acestea poti sa le scrii codificat, sa nu cumva sa ti le fure cineva…).

Odata stabilite toate aceste lucruri, poti sa treci la o analiza mai serioasa a situatiei. Incearca sa pui pe hartie punctele tale tari, pe cele slabe, sansele care ti se arata la ori­­zont si capcanele pe care crezi ca trebuie sa le eviti.

GATA! In acest moment poti spune despre tine mai mult decat: „am o parere buna despre mine, „ma subapre­­ciez sau „merge si asa!. Vei putea observa schimbarile in scurt timp.

Accepta si alte pareri
Cand trei oameni spun ca esti beat, du-te si te culca. Asta o stim de cand eram mici. Teoreticienii comunicarii sustin si ei afirmatia de mai sus, spunand ca, daca soliciti o parere, e o mare greseala sa incerci apoi sa o contrazici. O parere nu se va schimba niciodata doar pentru ca tu spui ca nu este corecta.

Sa zicem ca ai aflat, indiferent prin ce metoda, ca o persoana a carei parere te intereseaza (prietena sau rivala, subalterna sau sefa, iubit sau…ex) are o impresie proasta despre tine: „Intarzii intotdeauna la intalniri, „Esti mult prea pretentioasa sau „Ai o atitudine atat de batranicioasa uneori!. Ar fi, nu-i asa, inutil sa te duci si sa-i spui: „N-ai dreptate!, „Stii, de fapt eu sunt punctuala, acelea au fost doar accidente sau „Tu vorbesti despre asta?'.

Ce poti sa faci (ca sa te schimbi sau sa te accepti):

  •  admite ca e posibil sa fie adevarat;
  •  adopta varianta britanica: „Agree to disagree (Cadeti de acord ca nu puteti cadea de acord);
  •  afla pe ce se bazeaza opinia negativa (faptele);
  •  nu accepta generalizari sau aproximari (afla care au fost intalnirile la care ai intarziat, cu cine ar fi trebuit sa fii mai toleranta sau care sunt gesturile, vorbele, hainele care te imbatranesc);
  •  gandeste-te cum ar fi trebuit sa te comporti ca sa obtii o parere mai buna din partea celor care au facut aprecierile.
     

Foloseste-ti calitatile
Sigur ai aflat tot felul de lucruri dragute, unele chiar neasteptate, din sondajul de opinie. Ai o voce sexy, iti sta bine pe tocuri, sofezi bine, te pricepi de minune sa asortezi culorile, ai mereu dreptate cand vine vorba de oameni, ai dinti perfecti, inspiri incredere, stii toate locurile unde se mananca bine si cate si mai cate.

E limpede ce ai de facut, nu?
Ori de cate ori esti intr-un impas „de imagine, apeleaza la unul dintre aceste atuuri: suna acele persoane cu care stii ca impartasesti valori comune si cu care comunici bine si vorbeste-le cum numai tu stii, daruieste-le un obiect pe care stii ca si-l doresc, zambeste, invita-i acolo unde crezi tu ca le va placea, fa-i sa se simta importanti, ia-ti pantofii preferati si o rochie care sa ii puna in valoare. Nu spune nimeni ca, brusc, vei deveni simpatica in ochii tuturor, insa, in mod sigur, toata lumea se va simti bine in compania ta. Cu o singura conditie: sa-ti folosesi calitatile in favoarea celorlalti, nu in a ta.

Fa un sondaj de opinie
In ziua de astazi nu poti fi sigur de nimic, asa ca, imediat ce ti-ai conturat o idee despre tine, e bine sa o verifici cu ceilalti. Bineinteles, atunci cand faci un sondaj de opinie, trebuie sa stii ca poti sa ai si surprize neplacute.

Fa o lista a persoanelor care conteaza pentru tine si pe care te poti baza (prieteni sinceri, frati, surori, o cumnata de care te simti apropiata, partenerul, colegi de incredere) si incearca sa ai o discutie cu ei despre tine. Nu te jena sa le spui ce ai de gand; daca sunt cu adevarat alaturi de tine, vor fi incantati sa te ajute.

In etapa aceasta e bine sa nu iti furi singura caciula. Incearca sa afli si bune si rele, fara teama ca vei scadea in ochii cuiva: atata timp cat vei sti care iti sunt defectele, te vei situa cu un pas inaintea lor.

Evalueaza-ti prioritatile!
Analizeaza fiecare dintre afirmatiile de mai jos. Gandeste-te cat de des ti se intampla aceste lucruri cand (A) esti la birou, cand (B) iesi in lume sau (C) cand ai intalniri de familie. Noteaza cu 1 daca se intampla des sau foarte des, cu 2 daca se intampla uneori si cu 3, daca se intampla rar sau niciodata.

Atentie! Incearca sa faci o ierarhie, nu da acelasi punctaj peste tot. Raporteaza-te la aceleasi persoane.
 

  1. Te gandesti de zece ori inainte sa te imbraci pentru o intalnire. 
  2. Te framanti zile in sir daca ai scapat o vorba nepotrivita. 
  3. De multe ori zambesti fortat, pentru ca vrei sa pari multumita. 
  4. Vorbesti cu greu despre tine.
  5. Esti foarte atenta la firmele de unde ceilalti isi procura haine si accesorii.
  6. Nu primesti complimente.
  7. Incerci sa „cumperi, cu mici cadouri, aprecierea celorlalti.
  8. Ai niste piese de rezistenta cu care „rupi gura targului.
  9. Esti foarte atenta sa te conformezi stilului ceilorlalti. 
  10. Preferi sa taci decat sa spui ce crezi. 

Interpretare: Aduna scorurile obtinute pentru fiecare dintre coloane.
Scorul cel mai mare – esti foarte sensibila la opiniile celorlalti; poti incepe sa schimbi ceva.
Scorul cel mai mic – poti gasi sprijin in lupta pentru obtinerea unei imagini mai bune despre tine.
Doua scoruri egale, pe doua dintre coloane – ai de dus doua razboaie in paralel.
Diferenta mare intre scorul maxim si celelalte – e urgent sa te ocupi de acest capitol.
Foarte putine scoruri 1 – n-ai mari probleme de rezolvat; parerea altora nu e o prioritate pentru tine.
Foarte multe scoruri 2 – ar trebui sa reiei analiza.
Foarte putine scoruri 3 – esti foarte incordata si nu reusesti sa mai fii tu insati.

Pauzele lungi si dese…
Nu spune nimeni ca trebuie sa fii centrul atentiei 24 de ore din 24. Alege-ti perioade, zile sau momente ale zilei cand sa nu iti pese de ceea ce cred altii.

Leneveste in halat toata ziua, du-te la serviciu in blugi si tricou sau iesi in oras nemachiata si cu parul bagat sub sapca. Nu incerca nicidecum sa te scuzi sau sa te ascunzi, ci recunoaste, daca vine vorba, ca nu ai avut chef sa te aranjezi sau ca ai vrut sa iei o „pauza”.

Glumeste pe seama defectelor
Nici o minune nu dureaza prea mult. Prin urmare, nici lista parerilor nu poate cuprinde numai vesti bune. Prieteni sau dusmani, ca sa te ajute sau ca sa te necajeasca, intrebati sau nu, direct sau pe ocolite, cei din jurul tau iti vor spune ceea ce cred despre tine.

E bine sa te pregatesti sa faci fata parerilor negative. Unele lucruri se pot schimba; de exemplu, daca esti uituca, te poti organiza; daca esti ra­­uta­cioasa, te poti imbuna; daca esti guraliva, poti sa incerci sa fii mai tacuta (macar uneori!). Dar de unele naravuri pur si simplu nu vei putea sa scapi. Nu vor trece nici cu timpul, nici cu operatii estetice. In astfel de situatii, cel mai bun lucru este sa tratezi situatia cu mult umor. Autoironia te scapa din tot felul de necazuri.

De la un fir de ciorap rupt in seara in care trebuia sa fii eleganta ca un star de Hollywood, pana la ratarea unui contract din motiv de neatentie, autoironia iti arata tie si celor din jur ca esti constienta de greseala, ca esti gata sa accepti consecintele si ca poti sa intelegi prin ce trec cei pe care tocmai i-ai incurcat. Autoironia este modul prin care poti sa te descarci, sa diminuezi un defect sau sa treci peste o situatie stanjenitoare, intr-un mod in care toata lumea sa se poata amuza. Inclusiv tu. Ideea principala este ca, atunci cand cineva rade de tine, sa nu te enervezi, ci… sa razi si tu.
 

Dezvolta-te!
Pentru ca lumea sa aiba o parere buna despre tine, e important ca tu sa ai o parere cel putin la fel de buna despre sine. Asa ca nu te multumi cu doua-trei complimente spontane sau cu niste zambete pline de recunostinta. Incearca mai bine sa le folosesti drept pretext pentru un plan de autodezvoltare.

Exista oferte pentru toate gusturile: cursuri de dans, lectura, vizite la muzee, sala de fitness, acupunctura, cursuri de limbi straine, mersul pe bicicleta, permisul de conducere, un proiect nou la serviciu, un job mai provocator, implicarea in actiuni de caritate si lista poate continua.

Totul e sa-ti invingi teama fata de schimbare, de nou sau de esec.

Vezi-ti si de treaba ta!
Oricat de mult te-ar preocupa sa ai o imagine publica buna, nu uita ca mai exista si alte lucruri importante pe lume. Ai de platit facturi, de facut vizite la rude, de dat examene. Trebuie sa-ti ingrijesti sanatatea, sa acorzi suficient timp familiei, sa vezi un film.

Chiar daca sunt perioade in care te ocupi mai mult de una sau de alta, echilibrul dintre serviciu, familie si viata sociala este fundamental. E firesc sa ai interese, prioritati, asa ca, uneori, vei fi obligata sa consumi din capitalul de imagine ca sa te ocupi de ele.

Cu alte cuvinte, din cand in cand, poti sa-ti „permiti sa devii antipatica pentru colegi daca e musai sa impui o schimbare la serviciu, poti sa nu stai la o sedinta daca fetita ta are serbare sau poti sa-ti lasi partenerul sa manance sandvisuri la cina daca vopsitul suvitelor dureaza mai mult decat de obicei.

Fa-ti un plan
Intorcandu-ne la sondajul de opinie, sa zicem ca stii exact cum stai. Iti stii punctele forte si slabiciunile, stii de unde pot veni complimente si de unde „reclamatii, te-ai obisnuit cu ideea si esti gata sa schimbi ceva. Nici un lucru din toate astea nu valoreaza nimic daca nu-l folosesti sa construiesti o strategie de marketing si relatii publice pentru tine insati, un fel de branding personal.

Ia din nou hartia si pixul si noteaza trei – patru situatii care trebuie urgent schimbate. Nu te opri la teme simple, cum ar fi: „comunicarea cu colegii de birou sau „nehotararea. Sapa mai adanc in subiect si cauta esenta problemei, pana ajungi la ceva de genul: „Nu ii multumesc niciodata tipei de la receptie, care imi lasa corespondenta pe birou dimineata' sau „prietenii imi tot reproseaza ca, de cate ori stabilim sa iesim undeva la sfarsit de saptamana, eu schimb locul, ora sau invitatiile, chiar in ultimul moment.

Odata ce stii care e problema poti stabili urmatorii pasi:

  •  Cum ai vrea sa se rezolve problema (la ce s-ar astepta ceilalti, ce te-ar multumi pe tine);
  •  Cui ai vrea sa-i schimbi parerea despre tine;
  •  Ce se asteapta „publicul tinta' sa faci (cum crezi ca s-ar simti mai bine, cu cine te compara);
  •  Ce ar trebui sa faci (sa fixezi o intalnire, sa scrii un mesaj, sa oferi ceva);
  •  Cand ai putea prima oara sa faci ceva schimbat (zilnic, cu prima ocazie, cu o ocazie speciala);
  •  Ce alte conditii ar trebui sa existe pentru ca lucrurile sa mearga foarte bine (sa arati foarte bine, sa dispui de mai multi bani);
  •  De unde stii ca a mers (ai primit un raspuns clar, te-ai simtit mult mai bine).

Pare complicat, insa multi din cei care au succes la public o fac. Cei talentati o fac instinctiv, cei interesati apeleaza la consilieri, iar restul o fac luptand cu ei insisi.

Ioana Olteanu; foto: Shutterstock.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie