Ce înseamnă dacă ți se modifică aspectul unghiilor

maini

Unghii modificate. Aspectul modificat al unghiilor de la mâini și de la picioare, de culoare, textură, formă sau mărime,  poate fi un simptom al unor boli sistematice sau a unei infecții. Anomaliile  unghiilor sugerează adesea boli pulmonare sau boli inflamatorii intestinale.

Unghiile clubbing, cele care cresc curbate în jos spre buricul degetelor,  pot indica probleme cu ficatul inima sau plămânii sau slaba oxigenare a sângelui.

Koilonichie, așa cum se numesc unghiile „în formă de lingură', prezintă creste, ridicături, fiind extrem de subţiri, concave şi curbate spre interior,   pot semnala o afecțiune precum  hemocromatoza sau anemie.

Onicoliza -separarea, desprinderea unghiei de pielea de sub ea, ar trebui să determine o serie de invetigații pentru hipertiroidism, în cazul în care persoana respectivă nu a suferit vreun traumatism asupra acestora sau nu suferă de psoriazis.

Dacă unghiile unei persoane prezintă liniile lui Beau (șanțuri care străbat unghiile), acestea ar putea indica boli grave, traumatisme sau expunere la temperaturi scăzute în cazul pacienților ce suferă de boala Raynaud.

În cazul apariției leuconichiei (pete albe apărute sub unghii) , cunoscută și sub numele de liniile lui Muehrcke, ar trebui făcute investigații privind nivelul de albumină din corp, corodarea unghiilor este asociată bolii psoriazis sau unei tulburări a țesutului  conjunctiv, iar grosimea neobișnuită este asociată cu probleme de circulatie.

Modificările de culoare ale unghiilor, în care unghiile apar albe, galbene şi verzui, pot apărea și ca urmare a diferitelor infecţiicu ciuperci (diverse tipuri de fungi) şi a altor afecţiuni cutanate.

Citește continuarea în Dicționarul medical

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sanatate