EXCLUSIV AVANTAJE: Ce ne sfătuiește Dr. Anatol Burlacioc să facem după ce ne-am vindecat de coronavirus?
Florentina Mușat, redactor-șef revista Avantaje, l-a avut alături azi, 9 aprilie, pe domnul Dr. Anatol Burlacioc, medic primar chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, unul dintre medicii infectați cu coronavirus de la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan” din Suceava.
Medicul Anatol Burlacioc a experimentat primele simptome ale bolii pe 21 martie, iar analizele a reușit să le facă abia joi, 26 martie.
EXCLUSIV AVANTAJE: Ce ne sfătuiește Dr. Anatol Burlacioc să facem după ce ne-am vindecat de coronavirus?
„Aș recomanda tuturor să-și facă analizele după ce trec prin boală, dacă trec prin boală, insistând în special pe starea plămânilor.
Acest virus atacă plămânii, dar nu într-o formă radicală care să producă niște simptome foarte acute și foarte intense.
Cum a descris foarte frumos un medic anestezist care se luptă în prezent la Spitalul Județean Suceava, un medic anestezist militar, chiar atunci când avea saturația foarte mică un pacient foarte grav pe care l-a tratat, nu avea o senzație de lipsă acută de oxigen.
Deci această constricție, această închidere a alveolelor este progresivă. Nu este un edem instalat brusc, ci se instalează ușor-ușor.”
COVID-19
Până la momentul redactării acestui material, 1,536,091 de oameni au fost infectați cu virusul COVID-19, răspândit începând din luna decembrie a anului trecut, din China pe toate continentele Globului în afara Antarcticii.
Dintre persoanele infectate, 89,877 au murit. În țara noastră, până la acest moment, au fost confirmate un total de 5,202 de cazuri. Dintre pacienții testați pozitiv, până la acest moment, 647 s-au vindecat, iar 229 au decedat.
Coronavirusurile sunt zoonotice. Asta înseamnă că animalele le dezvoltă înainte ca omul să o facă.
Pentru ca virusul să fie luat de o persoană, aceasta trebuie să intre în contact cu animalul care poartă infecția.
Odată pătrunse în organismul unei persoane, coronavirusurile se răspândesc prin picături respiratorii.
Adică prin picături mici de salivă eliminate în timpul unui strănut sau al tusei.
COVID-19 nu a fost definitiv legat de niciun animal.
Cercetătorii cred că virusul a fost transmis de la lilieci către un alt animal – șarpe sau pangolin – apoi transmis omului.
Epidemia de coronavirus 2019-nCoV a început pe 12 decembrie 2019, în centrul orașului Wuhan, China. Atunci a apărut un grup de persoane cu pneumonie de cauză necunoscută.
Acesta a fost legat în principal de proprietarii de tarabe care lucrau în piața de pește Huanan, care vindeau și animale vii.
Citește și: