Ce face clorofila pentru organism? Beneficii și efecte secundare

Pigmentul vegetal a devenit viral pe TikTok în ultima vreme și, în timp ce experții spun că poate oferi un mic impuls pentru sănătate, clorofila nu este o soluție miraculoasă.

Sucurile verzi, pulberile verzi și chiar milkshake-urile verzi au fost o vreme în centrul atenției. Dar cea mai recentă tendință de băuturi sănătoase cu tentă verde care devine virală pe TikTok, cu aproape 550 de milioane de vizualizări, este apa cu clorofilă , care nu are tocmai o culoare apetisantă.

Suplimentul pe bază de plante cu siguranță sună și arată sănătos, iar videoclipurile TikTok, alături de o mulțime de materiale de marketing, au făcut unele afirmații destul de ample pentru beneficiile pentru sănătate ale clorofilei. Printre cele mai mari afirmații se numără faptul că băutura verde îți poate îmbunătăți tenul și îți poate oferi o piele mai luminoasă, îți poate energiza sistemul imunitar și îți poate îmbunătăți digestia.

Potrivit Good Housekeeping, experții în sănătate au oferit câteva explicații despre această tendință de wellness din social media.

Ce este clorofila?

Clorofila este un pigment care se găsește în plante și care le face verzi. Aceasta joacă un rol cheie în fotosinteză, procesul prin care plantele transformă energia solară și dioxidul de carbon în oxigen și molecule bogate în energie, cum ar fi glucoza, explică Kristin Dean, MD, director medical asociat la Doctor on Demand, potrivit sursei citată anterior.

„Clorofila este esențială pentru ca plantele să producă hrană”, explică Bridget MacDonald, RDN, dietetician autorizat și antrenor de sănătate la Welcyon. Cu toate acestea, adaugă ea, „nu este esențială pentru oameni”.

Suplimentele de clorofilă care sunt folosite pentru a îți face apa să devină verde, totuși, nu sunt același lucru pe care le-ai găsi, să zicem, în acea ferigă în ghiveci de pe pervazul ferestrei tale. Acestea sunt de obicei fabricate din clorofilină, un amestec semisintetic de săruri de sodiu și cupru care sunt derivate din clorofilă, spune Jerlyn Jones, MS, RDN, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică. „Clorofilina are proprietăți similare cu cele ale clorofilei și se dizolvă ușor în apă”, adaugă ea.

Potrivit unui reprezentant al unui produs care conține clorofilă în lista de ingrediente, clorofila este bogată în antioxidanți și „extrem de puternică pentru vindecare holistică”.

Conform materialelor de marketing, principalele beneficii ale clorofilei sunt că poate îmbunătăți acneea, precum și sănătatea intestinelor și digestia (similar cu alte suplimente). De asemenea, aceasta ar ajuta sângele să transporte oxigenul prin corp, ceea ce, potrivit unor cercetări, poate stimula energia, elimina impuritățile, stimula organele și susține sistemul limfatic.

Alții au sugerat că clorofila are, de asemenea, proprietăți de combatere a cancerului și poate ajuta la pierderea în greutate, ne spune Dr. Dean. Din păcate, există puține cercetări care să demonstreze că oricare dintre aceste afirmații sunt adevărate.

Suplimentul pe bază de plante este departe de a fi un “leac pentru toate”, explică Jones. “Clorofila are anumiți antioxidanți și potențiale beneficii antiinflamatorii, cum ar fi vindecarea pielii; cu toate acestea, sunt necesare studii mai mari pentru a evalua mai departe potențialele beneficii pentru sănătate ale clorofilei.”

Acestea fiind spuse, studii mai mici au arătat că, probabil, clorofila ar putea avea un anumit impact asupra sănătății.

„Clorofila a fost studiată ca având proprietăți antioxidante, astfel încât are potențialul de a ajuta la reducerea inflamației și a oxidării în organism”, spune MacDonald. “Cu toate acestea, alți antioxidanți, cum ar fi vitamina C și E și mult mai puternici și mai benefici.”

Efecte secundare și toxicitate

Clorofila naturală și clorofilina ulterioară nu sunt cunoscute ca fiind toxice, după cum au explicat experții de la Universitatea de Stat din Oregon. Jones spune că unele persoane pot avea efecte secundare atunci când consumă suplimentul, cum ar fi diaree, urină sau scaun de culoare verde și colorații galbene sau negre pe limbă. Aplicarea topică a clorofilei ar putea provoca mâncărimi sau arsuri, mai ales dacă pielea este sensibilă.

Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui probabil să evite clorofila și clorofilina, spune Jones, deoarece riscurile de consum pentru acest grup sunt în mare parte necunoscute.

De asemenea, ar trebui să ții cont de faptul că suplimentele de clorofilă și clorofilină (și toate celelalte suplimente) nu sunt reglementate de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, adaugă Dr. Dean. “Luarea de suplimente care nu sunt reglementate de FDA te poate expune riscului de a consuma substanțe toxice necunoscute, în funcție de practicile de fabricație ale companiei de la care cumperi”, avertizează ea.

„Oamenii ar trebui să fie întotdeauna atenți înainte de a sări pe o tendință alimentară populară”, spune Jones. “Posibilele efecte secundare pot provoca potențial stres și daune nejustificate. Aceste suplimente pot fi, de asemenea, costisitoare. În schimb, faceți alegeri alimentare inteligente, consumând mai multe legume precum rucola, prazul și broccoli.”

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate