Ce este și cum se tratează poliartrita reumatoidă

maini batrane

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună fără leac ce afectează în general femeile cu vârste între 40 și 60 de ani, deși ultimele studii au arătat că se poate declanșa la chiar și la copii sau adolescenți.

ȘTIAI CĂ…

Aproximativ 1% din populația României (200.000 persoane) este afectata de poliartrita reumatoidă?

Poliartrita reumatoidă, printre cele mai severe afecțiuni

Poliartrita reumatoidă cauzează inflamația cronică a articulatiilor dar și a altor zone ale corpului. Din nefericire, este o afecțiune care poate scăpa ușor de sub control. Este considerată o afecțiune de natură autoimună, deoarece organismul produce anticorpi (factor reumatoid) care atacă articulațiile și membrele.

Deoarece nu se cunosc cauzele exacte de apariție a acestei boli, este foarte greu de găsit un tratament cu o rată de succes de 100%. Poliartrita reumatoidă nu se vindecă și nici nu poate fi prevenită prin schimbarea stilului de viață.

Simptomele și semnele apariției afecțiunii

  • dureri la articulațiile picioarelor, la mâini și genunchi,
  • articulații umflate,
  • febră,
  • șchiopătare,
  • pierderea ariei de mișcare,
  • articulații rigide,
  • oboseală,
  • noduli reumatoizi,
  • anemie,
  • deformare articulare

Cum lupți împotriva poliartritei reumatoide

După instalarea poliartritei reumatoide pot avea loc episoade acute de durere dar și remisiuni însă rezultatul este același: deteriorarea articulațiilor. De aceea, scopul tratamentului este de a reduce inflamarea articulatiilor și durerii, maximizarea funcției articulare și prevenirea distrugerii și deformării articulațiilor.

Tratamentul optim pentru poliartrita reumatoidă implică o combinație de medicamente și repaus total, însă tratamentul este personalizat în funcție de mai mulți factori, cum ar fi activitatea bolii, tipuri de articulații implicate, starea generală de sănătate, vârsta și ocupația pacientului.

Două clase de medicamente sunt utilizate în tratarea artritei reumatoide: pentru acțiune rapidă: “TRATAMENTUL PRINCIPAL” și cu acțiune lentă “TRATAMENTUL SECUNDAR”.

Medicamentele de primă linie sunt cele antiinflamatoare, corticosteroizi, imunosupresoare utilizate pentru a reduce durerea și inflamația. Se recomandă reducerea consumului de carne roșie și adoptarea unei diete bogate în calciu plus suplimente de vitamina D.

Autor: Florentina Mușat

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate