Ce este „furia mamei” și cum o putem gestiona?

Acum fie vorba între noi, i-am dorit, îi iubim ca pe ochii din cap, dar uneori simțim că vom exploda dacă micuțul strigă pentru a mia oară „mami' de undeva din casă. Ca mame, pare să fim un izvor continuu de iubire, răbdare și empatie cu micul „stăpân' al casei. Dăruim, dăruim, însă uneori ajungem în punctul în care pur și simplu nu mai putem face acest lucru și suntem complet lipsite de energie. Atunci prea cunoscuta „furia mamei' își poate scoate capul urât, și este normal, nu suntem niște mașini.

Potrivit Hello Magazine, Cristalle Hayes, psihoterapeut existențial și bazat pe traume și autoare a cărții Angry Mother Assertive Mother: From maternal anger to radical repair, a dezvăluit exact ce este furia mamei, de ce se întâmplă și ce putem face în acest sens.

Ea a oferit câteva sfaturi geniale pentru a gestiona sentimentele de furie și pentru a le valorifica pentru bine în viața noastră. Iată câteva exemple din propria sa experiență.

„Într-o seară, făceam rutina obișnuită de culcare cu cei doi băieți ai mei. Eram epuizată și disperată pentru că aveam nevoie de timp pe canapea cu partenerul meu pentru a viziona cel mai recent film de pe Netflix. Mă grăbeam să-i culc ca să pot să am timp fără copii care voiau în permanență ceva de la mine.

Odată ce au adormit, m-am dus jos și m-am relaxat pe canapea, în cele din urmă, doar pentru a auzi un mic zgomot de la etaj și un zgomot de picioare minuscule coborând. — Mami, poți să-mi citești altă poveste? În acel moment, am simțit furia, un sentiment intens de furie m-a copleșit, ochii mi-au lăcrimat și maxilarul mi s-a încleștat.

Am strigat la băiețelul meu: Doar intră în pat!. Părea surprins și supărat și a ajuns să meargă direct în pat fără povestea lui iubită de culcare. M-am simțit atât de vinovată de modul în care am gestionat această situație. Sunt adult, dar am simțit că nu mă comport așa cum mi-am dorit, cu răbdare și compasiune.'

Ceea ce i s-a întâmplat psihoterapeutului a fost acea „furie a mamei'. Potrivit explicațiilor acesteia, furia mamei este atunci când devenim copleșiți de această emoție și ne luptăm să accesăm latura calmă și răbdătoare pe care o trăim de obicei ca părinte.

Furia mamei este atunci când maternitatea ne înfurie, iar această furie ne orbește. Ne așteptăm ca maternitatea să fie o experiență fericită care aduce doar bucurie, dar maternitatea este mult mai complexă decât atât. Maternitatea, deși poate fi minunată, ea poate afecta femeile.

Experimentăm furia maternă atunci când ne aflăm într-un loc de lipsă: lipsă de îngrijire de sine, lipsă de timp pentru noi înșine, lipsă de somn sau lipsă de sprijin. Experimentăm furia maternă atunci când avem traume nerezolvate din copilărie pe care maternitatea le poate declanșa.

Experimentăm furia maternă pentru că suntem furioase la schimbarea identității noastre ca femei. Ne supărăm pe partenerii noștri ale căror vieți pot părea mai neafectate de calitatea de părinte. Ne supărăm din cauza lipsei de sprijin, a epuizării și a criticilor și a judecății constante din partea societății.

„Furia mamei' se poate gestiona cunoscând relația noastră cu furia. Când ești copleșită de furie? Care sunt declanșatorii tăi unici? Ia-ți un timp pentru a reflecta la ceea ce se întâmplă cu tine când ești furioasă. Ai realizat că ești mai calmă atunci când petreci câteva ore departe de zona „roșie'. Ei bine, reorganizează-te și fă-ți timp pentru acest lucru pe cât de des posibil.

Modalitățile simple prin care ne putem regla emoțiile includ oprirea și pauzele, îndepărtarea, bea un pahar rece cu apă, respiră adânc până la zece sau uită-te pe geam. De asemenea, poți să vizionezi un clip rapid amuzant pe YouTube, să trimiți un mesaj unui prieten sau să faci un simplu exercițiu de mindfulness. Atâta timp cât copiii tăi sunt în siguranță, fă ceea ce trebuie să faci pentru a avea grijă de tine și a te reseta.

Când furia este o preocupare

Dacă sunt mai multe momente de furie decât bucurie și pace, atunci furia devine o îngrijorare. Observă dacă poate te înfurii din cauza unor situații care anterior nu te-ar fi deranjat atât de mult. Mânia ta dăunează copiilor tăi? Simți că relația ta nu este atât de apropiată ca înainte? Te simți mai scăpat de sub control când ceva te împiedică?

Fii sincer cu tine însuți și știi că poți solicita sprijin. A țipa ocazional la copilul tău nu-i va face rău copilului, atâta timp cât repari acea situație cu scuze, explicații și îmbrățișări. Totuși, izbucnirile constante de furie inexplicabilă fără „reparații' vor provoca rău.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate