Tu îți cunoști elementul Ayurvedic?

Principiile ayurvedice susțin dintotdeauna faptul că, având un mod de gândire și de viață sănătos, omul poate atinge vârste înaintate, păstrându-și starea de sănătate și optimism, necesare unei vieți pline de bunăstare și armonie. În acest sens, au fost elaborate numeroase remedii care ajută omul înțelept să obțină și să mențină o stare de sănătate pe tot parcursul vieții sale. Tu îți cunoști elementul Ayurvedic?

Ayurveda semnifică știința vieții' în limba sanscrită (ayus-viață, veda-știintă, cunoaștere). Este cel mai vechi sistem medical cunoscut de omenire, datând de peste 5000 de ani și a influențat sistemele medicale din Egipt și Grecia Antică. La baza acestei știinte atât de complexe, ce îmbină armonios elementele teoretice și practice, stă cunoașterea forțelor vitale primare, numite dosha-uri… Ele sunt în număr de 3: Kapha dosha (combinație între elementele Apă și Pământ), Pitta dosha (Foc și Apă) și Vata dosha (Aer și Eter). În funcție de aceste combinații principale, există și tipuri mixte, egale sau neegale.

Tu îți cunoști elementul Ayurvedic?

 Fiecare ființă are în structura sa unică o combinatie între aceste 3 dosha-uri. În funcție de aceste aspecte, există foarte multe criterii după care o ființă poate fi încadrată într-un tip constituțional sau altul, acestea fiind de ordin fizic, dinamic și psihomental. Combinarea atât de variată a acestora oferă practicianului ayurvedic diagnosticarea unei persoane într-un tip constituțional sau altul.
Există anumite predispozitii, semne distinctive care indică cu exactitate dacă o ființă este predominat Kapha, de exemplu, sau Vata dosha. Combinarea armonioasă a acestor elemente conduce la faptul ca o persoană să fie în armonie cu Universul și cu ea însăși, în același timp.
semne ayurvedice
Din acest punct de vedere, Ayurveda se înscrie în categoria metodelor terapeutice holistice, care susțin interconectarea între sufletul, mintea și corpul unei ființe.
Scopul său principal este dobândirea unei stări de sănătate fizică, psihică și mentală cât mai bune, vindecarea pe cale naturală a unor afecțiuni, și conferă o stare de spirit tonică, plină de viață a persoanelor care îmbrățisează această atât de complexă.
Ideea de bază a Ayurvedei este restabilirea echilibrului între microcosmosul ființei umane și Macrocosmos, calea regală' a știintei de a fi în armonie cu Natura din care provin toate.
De asemenea, în Ayurveda se folosesc terapii naturale, blânde, noninvazive, care au rolul de a păstra sau redobândi o stare globală armonioasă a unei ființe.
Se folosesc foarte multe plante cu efect binefăcător, adecvate tipului constițutional al unei ființe și unei afecțiuni de care aceasta suferă. În același timp, Ayurveda înglobează alte terapii complementare, ca meloterapia, cromoterapia, aromoterapia, masajul ayurvedic, ce au rolul de a armoniza ființa umană în mod global. 
În concluzie, Ayurveda este o alternativă foarte valoroasă la medicina alopată, de multe ori , din combinarea armonioasă a acestora, rezultând o stare de sănătate și armonie globală a ființelor umane, supuse în perioada actuală unui stres fizico-psihic foarte acccentuat, din motive atât de complexe.
Vasile SCARPET
foto: Shutterstock
Citește și:
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Diverse