Ce auzim când ascultăm muzică? 18 dialoguri video pentru cele 18 ore de muzică din noul an școlar

Ce auzim când ascultăm muzică

Ce auzim când ascultăm muzică? Manifestările Concursului Internațional „George Enescu' au debutat în iunie cu un proiect pilot. Muzicianul Paul Ilea și actorul Marius Manole au vizitat 500 de elevi din licee bucureștene. Întâlnirile au fost menite să facilitează înțelegerea muzicii din perspective multiple: creația, interpretarea și audiția. Pornind de aici, a fost creat un proiect de educație muzicală disponibil acum online.

Ce auzim când ascultăm muzică? Câteva ghidaje utile

Muzica clasică nu trebuie să sperie, nu trebuie să inhibe. Trebuie să bucure și să dezvolte spiritual. În seria de 18 dialoguri video propuse de Paul Ilea și Marius Manole, sunt abordate teme precum: interpretarea și măiestria în interpretare; atitudinea și prezența scenică; tema muzicală; partitura; orchestra; dirijorul; acustica.

Dacă până acum ați auzit vehiculate aceste noțiuni și vi s-au părut pretențioase și inaccesibile, acum veți afla ce vrea să spună fiecare dintre ele. Ce rost are fiecare element constitutiv al unui concert. Și… de ce dă dirijorul din mâini – asta e tot ce face?

De ce se plânge toată lumea de acustica Sălii Palatului? Ce este aceasta și cum ar trebui să fie? Și care sunt veștile bune în această privință?

Dar se vorbește și despre conduita care se așteaptă din partea spectatorilor la concertele Concursului și Festivalului „George Enescu'. Și, prin extensie, la orice concert de muzică clasică. Cum se justifică aceste așteptări? Dacă marele violonist David Garret vine pe scenă în blugi, e OK să venim și noi în blugi?

Filmele au între 6 și 11 minute și sunt ideale pentru a fi vizionate la orele de muzică din școală. Paul Ilea și Marius Manole discută relaxat, ca între prieteni. Urmărindu-le, ai senzația că ești acolo, împreună, cu ei. În discuții apar multe momente anecdotice, dar și momente muzicale demonstrative. Montajul a fost făcut lejer, natural, prietenos, nu strict și rigid.

Ce auzim când ascultăm muzică? Ce spun muzicienii

„Ai nevoie doar de două urechi funcționale – chiar și una singură', spune Alexandru Tomescu, vorbind despre mizica clasică.

Despre muzică și despre Concursul „George Enescu' vorbesc în scurte interviuri violoniștii Alexandru Tomescu și Remus Azoiței, pianistul Viniciu Moroianu. Arhitectul de sunet Cosmin Gherghinoiu ne ajută să înțelegem mai mult despre acustică.

Cele 18 filme sunt disponibile pe canalul YouTube al Concursului și Festivalului George Enescu și în aplicația Culturesc 100, parte din platforma culturală Samsung dedicată Centenarului Marii Uniri.

În acest moment se află în pregătire o aplicație mobilă dedicată Concursului Internațional George Enescu. Publicul își va putea testa capacitatea de a asculta în mod critic, activ, comparând propria evaluare a concurenților cu cea a juriului Concursului. Lansarea aplicației va fi anunțată pe site-ul Concursului și Festivalului „George Enescu'.

Mihaela Serea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie