‘Ce-ar fi daca…’ ai renunta la aceste cuvinte?

„Daca…”, „doar daca?”, „totul ar fi perfect daca…” De cate ori te-ai surprins gandind asa? Concentrandu-te pe ceea ce este negativ in viata ta, te blochezi, pierzi esentialul si, mai ales, puterea de a merge mai departe.

Ti s-a cerut sa faci prezentarea unui proiect la serviciu? Numai de n-ai fi asa de timida! Nu poti sa alegi intre doua evenimente programate in aceeasi zi? Numai de n-ai fi atat de nehotarata! Daca ai putea spune „nu”! Daca ai avea mai mult timp pentru tine! „Daca?”, „Doar daca…” Iti suna cunoscute? Toti stim ca unele trasaturi ale personalitatii noastre ar trebui indreptate, dar, concentrandu-ne asupra lor si avand convingerea ca numai si numai acestea ne tin pe loc, imaginea de sine si autoaprecierea noastra se vor altera, iar riscul de a suferi de pe urma complexului lui „daca” este foarte mare.

Este firesc sa iti doresti mai mult de la viata, sa fii mai buna in profesie, sa ai o familie sau o casnicie model. Si, cu cat ai aspiratii mai ambitioase, cu atat e mai firesc sa apara uneori si regretul ca nu ai realizat destul. Daca insa, in mod constant, esti nemultumita de propria persoana, te simti ratata sau incapabila de anumite lucruri, nu vei putea fi niciodata multumita sau fericita. Acel „ce bine ar fi daca?” face parte in mod firesc din gandurile noastre si are rolul de a ne impulsiona spre mai bine, in ciuda temerilor legate de necunoscut si de schimbare. Insa „daca?” poate fi folosit si altfel. Il poti utiliza creativ, transformandu-ti temerile in strategii de schimbare in bine. Sau ca pe o scuza comoda pentru ceea ce nu merge bine in viata ta. Astfel, vei gasi o explicatie la indemana (dar nu pe cea corecta!) pentru frustrarile tale si vei putea da vina pe unele evenimente sau trasaturi de personalitate despre care vrei sa crezi ca nu pot fi schimbate. Rezultatul? Respectul de sine va scadea dramatic atat timp cat iti vei masura fericirea in termeni precum „de ce nu ai” sau „ce nu iti place” la propria persoana. Aspectele pozitive ale personalitatii tale, ale vietii tale in general, vor ramane in umbra, nevalorificate.

Afla insa ca poti indrepta aceasta stare de lucruri. Fie iti accepti trasaturile negative, care sunt firesti, fie faci ceva ca sa te schimbi asa cum iti doresti. Indiferent daca ceea ce te face nefericita este timiditatea excesiva, nehotararea bolnavicioasa sau teama de parerea celorlalti, canalizeaza-ti nemultumirile spre actiuni pozitive.

„Daca nu as fi atat de timida…”
Trebuie sa vorbesti in fata unui auditoriu sau ai o intalnire importanta? Oricine poate avea emotii, nu numai tu. Timiditatea poata fi corectata. Multi oameni ajung sa-si inteleaga si accepte propria timiditate, ba chiar sa o transforme intr-un atu. In multe cazuri, timiditatea este generata de teama de a nu fi ridicola, lucru care te face sa eviti relatiile sociale si iti poate afecta serios increderea in tine. Insa amintesti-ti tot timpul ca ceilalti nu sunt atat de critici la adresa ta precum esti tu insati.

Solutii Imagineaza-te increzatoare si plina de curaj in fata celorlalti. Inainte de a iesi din casa, asculta o muzica vesela, care te relaxeaza si binedispune. Inainte de a intra intr-o incapere cu multi oameni, spune-ti in gand: „Sunt puternica si increzatoare cand stau de vorba cu alte persoane”. Cand discuti cu cineva, foloseste cat mai putin cuvintele „eu” si „mie”. Propozitiile care incep cu „eu” atrag atentia celuilalt asupra ta, ceea ce creste presiunea timiditatii. Desigur, a avea prieteni inseamna si a vorbi despre tine, insa daca focalizarea asupra propriei persoane te blocheaza, incearca sa indrepti atentia asupra interlocutorului. S-ar putea ca aceasta strategie, care te mentine in umbra fara sa te izoleze, sa te faca mai increzatoare din punct de vedere social.

„Daca nu as fi atat de nehotarata…”
Multi oameni considera ca nu e usor sa iei decizii corecte in situatii importante. Dar si sa eziti vesnic in ceea ce tine de problemele cotidiene (ce sa mananci, ce sa porti, la ce program TV sa te uiti) inseamna o imensa pierdere de timp si de energie. Faptul ca esti constienta de propria framantare arata cat de putina incredere ai in corectitudinea judecatilor tale. A tot cantari argumente pro si contra, in speranta de a face o alegere perfecta, nu duce la nici un rezultat concret. In plus, este foarte stresant, pentru ca nu iei deciziile la timp si te simti si foarte obosita. Nu te mai complica si accepta faptul ca nu toate deciziile tale pot fi ideale. Vei avea o noua lectie de invatat de la viata!

Solutii Fa o lista cu lucrurile pe care trebuie sau vrei sa le faci in luna curenta, da lista unei prietene si reciteste-o din cand in cand. Vei vedea ca, scrise pe hartie, deciziile tale par firesti si corecte. Iti va fi mai usor sa le respecti si nu va mai trebui sa te framanti pana in ultimul moment. Cat despre deciziile de moment, neprevazute, acorda-ti un timp- limita de gandire – de pilda, trei minute. Cu timpul, vei invata sa te hotarasti rapid si, implicit, sa actionezi prompt.

„Daca as putea sa spun ‘nu'”
Daca nu poti avea grija de tine, nu poti avea grija nici de cei dragi. Cu cat pui pe primul plan numai nevoile celorlalti, neglijandu-le pe ale tale, cu atat sacrificiul tau va fi mai putin pretuit si iti vei face un mare deserviciu. Cand iti este teama sa spui „nu”, de fapt iti e teama ca vei fi respinsa din pricina refuzului tau; decat sa fii respinsa, preferi sa faci lucruri dezagreabile, insa aceasta alegere iti complica viata. A refuza sa faci ceea ce iti displace inseamna sa iti afirmi propria personalitate, iar viata ta va fi mai putin stresanta.

Solutii Exerseaza-ti in oglinda hotararea si capacitatea de a spune „nu”; gandeste-le ca pe niste repetitii pentru situatii reale. Cand spui „nu” fii ferma, dar arata-i celui refuzat ca iti pasa si ca esti gata sa cauti o solutie multumitoare pentru amandoi. Aceasta atitudine ii va arata celuilalt ca refuzul tau nu inseamna nepasare ori egoism, ci puterea de a-ti afirma dorintele, nevoile sau ideile proprii. Si nu uita sa te intrebi in gand: „Ce se poate intampla daca refuz?!”.

„Daca as fi mai spontana…”
Deseori, femeile cad in capcana intinsa de vartejul treburilor curente. Asa ca, atunci cand vine vorba de spontaneitate si a face ceea ce iti trece prin cap, raspunderile pe care ti le-ai asumat te trag inapoi. Uneori ai vrea sa fii spontana, dar nu poti. Esti prea ocupata cu nevoile celorlalti ca sa mai ai timp si de micile tale spontaneitati si capricii.

Solutii Incearca sa gasesti o modalitate prin care sa te eliberezi de presiunea care te apasa. Gaseste-ti un ajutor pentru treburile casei, implica mai mult copiii in gospodarie, lasa unele responsabilitati sociale pe seama prietenelor ori unele sarcini de serviciu pentru subalterni. Daca aceste solutii nu sunt aplicabile in cazul tau, fa o lista cu obiectivele si responsabilitatile prioritare. Vei vedea ca exista lucruri pe care trebuie sa le faci si altele care nu sunt atat de importante. Stabileste-ti scopuri realiste, care sa nu iti depaseasca puterile si timpul alocat. Daca ai gasit, sa spunem, trei lucruri importante pe care le ai de facut, fii atenta sa nu cazi in capcana de a crede ca sunt prea putine si sa cauti noi treburi! Vei constata astfel, ca iti ramane mai mult timp pentru tine si ca iti poti permite sa fii spontana. A face instinctiv unele lucruri inseamna sa faci numai ceea ce iti place. Daca insa actiunile tale sunt dedicate in exclusivitate altora, ia-ti adio de la spontaneitate!

Cum sa scapi de influenta negativa a lui „daca”
1 Tine un jurnal, ca sa poti intelege mecanismele care te fac sa spui in gand: „Ce ar fi daca??”
2 Gandeste-te ce parte a personalitatii tale ai vrea sa schimbi: timiditatea, nehotararea sau lipsa de incredere in tine? A scrie ce anume te deranjeaza te va ajuta sa vezi lucrurile mai clar si sa iti propui scopuri realiste.
3 Ce i-ai spune prietenei tale daca s-ar gandi tot timpul cum ar fi viata ei „daca?”? Tine-ti un discurs pozitiv, in care sa iti dai acelasi sfat pe care i l-ai da prietenei tale. Daca iti este mai usor, vorbeste cu tine insati in oglinda.
4 Fa o lista cu gandurile si actiunile care crezi ca te-ar ajuta sa treci peste problema lui „daca?”.

Femei ca tine
„DACA N-AS MAI VORBI AIUREA…”

Silvia (26 de ani) este o persoana deschisa si foarte vorbareata. Uneori, spune ea, prea vorbareata.
„Deseori vorbesc fara sa gandesc si fac niste gafe… Zilele trecute, m-am intalnit cu o cunostinta si m-am trezit felicitand-o pentru ca este insarcinata. Mi-a raspuns, acra, ca nu este, ci doar s-a ingrasat. Am crezut ca mor de rusine! Altadata, am fost invitata de un prieten la barul al carui patron era. Confidential, mi-a spus ca ar vrea sa-l vanda, insa m-a rugat sa nu spun nimic. Angajatii nu stiau ce are de gand sa faca, iar el nu voia sa-i ingrijoreze. Dupa doua saptamani, in acelasi bar, la un toast, am ridicat paharul si, plina de voiosie, i-am urat prietenului meu sa vanda localul cat mai avantajos. S-a lasat o tacere deplina, amicul meu a palit – inca nu le spusese nimic angajatilor… Cand ma ia gura pe dinainte, cei mai multi se distreaza, unii se mai supara, dar le trece. In ambele cazuri insa, eu ma simt ingrozitor. Sunt convinsa ca viata mea si relatiile mele ar fi cu totul altfel daca n-as mai vorbi fara sa gandesc!”

Solutii Cel mai important pentru Silvia este faptul ca gafele ei, lipsite de rautate, par amuzante celor din jur. Iar a face oamenii sa zambeasca este un ingredient important in relationarea sociala. Silvia e o persoana sincera, foarte deschisa si vesela. De aceea, sentimentele de vinovatie pe care le traieste nu au o baza reala si nu fac decat sa ii afecteze increderea in ea insasi. Probabil ca ceea ce o deranjeaza cel mai mult este faptul ca, uneori, oamenii nu o iau in serios – motiv pentru care ar vrea sa nu mai treaca prin momente jenante atunci cand „vorbeste fara sa gandeasca”. Insa oricine poate face astfel de gafe! Cel mai probabil, gafele Silviei sunt cauzate de faptul ca este agitata, nervoasa si nu mai poate reactiona foarte controlat. Pentru a se elibera de stres, ar putea sa incerce niste exercitii de relaxare. De exemplu, timp de zece minute, zilnic, ar putea face exercitii de respiratie si, simultan, sa se concentreze asupra unui obiect de culoare albastra. Concomitent, ar trebui sa repete formule sugestive de tipul: „Sunt relaxata, sunt increzatoare in mine insami, nu am nici o problema atunci cand vorbesc cu oamenii”. Se va simti mai destinsa, in general, si mai plina de incredere in ea insasi. In ceea ce priveste situatiile sociale, Silvia ar trebui sa se gandeasca cateva secunde inainte de a da o replica. De asemenea, ar trebui sa asculte cu rabdare ce spun cei din jur, in loc sa se pripeasca facand afirmatii care starnesc amuzamentul sau resentimentele acestora.

Psiholog Loredana Banica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie