Cauzele apariției spondilozei și tratamente

femeie cu durere de spate la medic

Spondiloza cervicală, cunoscută sub numele de osteoartrită cervicală sau artrita gâtului, este o boală frecventă, care afectează articulațiile și discurile de la nivelul gâtului. Ea se manifestă prin uzura cartilajului și oaselor coloanei vertebrale cervicale, care se află în spatele gâtului. Deși este asociată vârstei, ea poate fi cauzată de alți factori.
Pe măsură ce discurile se deshidratează și se contractă,  se dezvoltă semne de osteoartrită, inclusiv proiecții osoase de-a lungul marginilor oaselor (ciocuri osoase).

Spondiloza cervicală este foarte frecventă și se agravează odată cu înaintarea în vârstă. Boala afectează, în prezent, mai mult de 85 la sută din persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, însă unii oameni care suferă de ea nu prezintă simptomele acesteia.

Pentru alții însă, aceasta poate provoca durere cronică severă în zona gâtului și rigiditate. Cu toate acestea, mulți oameni cu spondiloză cervicală sunt capabili să desfășoare activitățile zilnice normale.

Partea din spate a gâtului include coloana cervicală, precum și mușchii și ligamentele care o înconjoară și o susțin. Coloana cervicală este formată din șapte oase numite vertebre.

Spondiloza cervicală. Simptome

Pentru majoritatea oamenilor spondiloză cervicală nu cauzează nici un simptom. Dacă apar simptome, acestea pot varia de la ușoare până la severe și se poate dezvolta treptat sau apar brusc. Atunci când apar simptomele, acestea includ de obicei durere și rigiditate la nivelul gâtului, care se agravează în urma statului în picioare, a strănutului sau a tușitului sau a înclinării gâtului.

Însă, uneori în cauza spondilozelor cervicale se îngustează spațiul necesar măduvei spinării și a rădăcinilor nervilor care provin din măduva spinarii care trec prin coloana vertebrală spre restul corpului. În cazul în care măduva spinării sau rădăcinile nervoase devin presatre este posibil să apară apară și alte simpotome mai puțin frecevente cum ar fi lipsa de coordonare, dificultate la mers și pierderea echilibrului, pierderea controlului vezicii urinare sau intestinului. În acest caz trebuie să solicitați imediat îngrijire medicală.

  • durere și rigiditate la nivelul gâtului și înțepenirea acestuia
  • durere de cap, care apare mai ales în partea din spate
  • pocnituri când rotești gâtul
  • furnicături, amorțeală și slăbiciune în brațe, mâini sau picioare
  • lipsa de coordonare
  • dificultate la mers și pierderea echilibrului
  • pierderea controlului vezicii urinare sau intestinului

Citește continuarea în Dicționarul medical

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate