Cat de mult iti iubesti baiatul?


Rolul excesiv atribuit mamelor in privinta fericirii sau esecurilor copiilor se afla la originea unei serii de clisee despre riscurile pe care dragostea materna le poate prezenta pentru fii. De-a lungul anilor, s-a constituit o adevarata lista a slabiciunilor pe care o asemenea atitudine le putea genera. Femeile de astazi revendica egalitatea sexelor, iar printre ele se gasesc si mame de baieti care doresc, cu siguranta, ca fiii lor sa nu ajunga ca acei „macho“ pe care ele ii denunta si pe care, poate, i-au si cunoscut. Ele vor ca ei sa devina adulti impliniti, care sa se simta bine in pielea lor. Sa le sugerezi ca fiul lor nu va deveni un barbat in adevaratul sens al cuvantului, si asta din vina lor, este ceva tulburator pentru ele, iar acest lucru nu face decat sa le culpabilizeze. Practica a aratat ca dificultatile pe care le au baietii in a se maturiza sunt legate mult mai des de absenta reala sau afectiva a tatilor decat de o dragoste excesiva a mamelor.

Dialogul, o problema? Adolescenta este una dintre rupturile cele mai delicate care se produc in relatiile mama-fiu. Majoritatea mamelor sunt multumite sa-si vada copilul cautandu-si autonomia, chiar daca, in acelasi timp, se simt parasite, neglijate sau uitate. Rezultatul acestor diverse miscari psihologice, de o parte si de alta, explica binecunoscutele dificultati ale dialogului. Aceasta comunicare este necesara, dar rareori lipsita de tensiuni. Daca un tanar cere sa fie ascultat si inteles, el se teme sa nu devina vulnerabil. De aici si oscilatiile sale, uneori de neinteles, si schimbarile lui de opinie. Acest fapt le face pe mame si pe tati sa fie cuprinsi de deruta, perplexitate si chiar iritare, mai ales atunci cand aud replici precum:

 •  „Esti o mama rea!“ Nici unei mame nu ii place sa auda aceste cuvinte din gura fiului ei. Totusi, aceasta afirmatie inseamna ca o mama astfel apostrofata este o mama buna. Afirmatia facuta de baiat este dovada evidenta a faptului ca el considera, in general, ca este „o mama draguta“. Altfel, el nu ar face diferenta. In acelasi timp, afirmatia arata ca mama a stiut sa spuna „nu“ uneia dintre cererile copilului sau unui capriciu de moment. O alta varianta a acestui atac filial ar putea fi: „Nu te mai iubesc!“. Si acesta este, de multe ori, semn ca vointa de control a baietelului asupra mamei sale a esuat, din fericire.
   
 •  „Mama mea e prea closca“ Mama-closca are trei ocupatii principale: sa-si faca griji, sa incerce sa controleze tot ce i-ar putea scapa si sa i se adreseze fiului cu diverse diminutive, unul mai afectuos decat celalalt („scumpul meu“, „ingerasul meu“, „puisorul meu“). Atunci cand un baiat se plange ca mama lui este prea „closca“, nu s-ar putea spune, cu umor, ca atmosfera familiala prezinta similitudini cu o curte de pasari in care regula e ca toti sa ciuguleasca in spatiul prevazut si sa se culce cand este inca lumina afara? O mama-closca este necesara pentru un pui care isi va urma orbeste mama care il hraneste si il apara, dar aceasta etapa trebuie sa se incheie de indata de puiul a ajuns independent.
   
 • „Ii este teama ca nu o voi mai iubi“ Unele mame par obsedate de teama de a nu pierde dragostea fiului lor si sunt gata de orice pentru a le intra in voie. Deseori, ele cauta, inconstient, sa ofere imaginea unei mame perfecte, fie pentru ca au sentimentul ca propria lor mama era asa, fie pentru a nu repeta ceea ce au resimtit ca pe o insuficienta majora la aceasta.
   
 • „Mama mea vrea intotdeauna sa stie ce fac!“ O mama stie intotdeauna ce face copilul ei cand e mic. Chiar si atunci cand nu o tine pe mama de mana, el este inclus in psihismul ei si mama are o reprezentare psihica precisa a acestuia, un fel de legatura imaginara care o uneste cu el. Aceasta situatie se schimba pe masura ce copilul creste, iar mama trebuie sa respecte un teritoriu care nu este al ei. Anumite mame nu pot intelege acest lucru: „Poate sa faca ce vrea, dar eu vreau sa stiu unde e…!“ In aceasta afirmatie exista, pe de o parte, nevoia de a pastra legatura infantila si, pe de alta, angoasa de a trebui sa infrunte separarea. In afara de situatiile in care o mama este indreptatita sa se simta ingrijorata in le­ga­tu­ra cu baiatul ei care aluneca spre comportamente de mare risc (de tip droguri sau delincventa), in necesitatea de a sti mereu unde ii este fiul si ce face acesta trebuie vazuta expresia unei dorinte de control.
   

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Psihologie