Cât de eficiente sunt suplimentele de colagen?

Indiferent de vârstă sau de starea actuală de sănătate, suplimentele de colagen pot părea atrăgătoare pentru tine. La urma urmei, colagenul este principala proteină structurală care formează țesuturile conjunctive și pielea ta.

Mușchii, oasele, cartilajele, pielea, părul și țesutul conjunctiv din corpul tău, toate folosesc colagenul într-un fel sau altul, deoarece acesta este derivat din aceiași aminoacizi care alcătuiesc constituția ta fizică unică. Și, destul de repede, acești aminoacizi devin o mare afacere în industria de wellness: Fie că este vorba de un supliment de colagen sau chiar de supă de oase, aminoacizii care alcătuiesc aceste proteine sunt ceea ce ingerați în cele din urmă, explică Mark Moyad, doctor în medicină, director de medicină preventivă și alternativă la Michigan Medicine, scrie Good Housekeeping.

Din moment ce producția naturală de colagen a organismului scade pe măsură ce îmbătrânești și ai nevoie de colagen adecvat pentru a avea oase, articulații și piele puternice, adăugarea de colagen în dieta ta prin intermediul unor suplimente la îndemână sună ca un lucru de la sine înțeles. Acesta este motivul pentru care mulți producători de suplimente au început să vândă pulberi și pastile de colagen, despre care Dr. Moyad spune că sunt fabricate în principal din părți de animale, cum ar fi solzi de pește sau oase și piele de vacă.

Un grup de experți medicali au explicat pentru sursa citată anterior potențialele beneficii pentru sănătate asociate cu principalele suplimente de colagen și ce trebuie să știi înainte de a le adăuga la orice rutină holistică de wellness.

Ce este pulberea de colagen?

Potrivit doctorului Rahul Shah, chirurg ortopedic certificat pentru coloană vertebrală și gât la Premier Orthopaedic Spine Associates, există mai multe tipuri de colagen, fiecare compus din diferite “peptide” sau aminoacizi. Diferite tipuri formează pielea și tendoanele, spre deosebire de cartilaje. Cu toate acestea, aflarea celor care îți pot ajuta sănătatea s-a dovedit a fi dificilă.

Acest lucru este agravat de faptul că majoritatea suplimentelor care conțin colagen nu sunt reglementate în prezent de către oficialii de la Food and Drug Administration (FDA) și pot varia drastic de la un produs la altul, potrivit experților în nutriție de la Universitatea Harvard.

Majoritatea peptidelor de colagen sub formă de pulbere de pe piață conțin ceea ce se numește colagen de tip I “hidrolizat”, care a fost extras din piei, oase sau solzi de pește. Hidrolizat înseamnă pur și simplu că lanțurile de aminoacizi au fost descompuse în unități mult mai mici, un proces care permite pulberii să se dizolve atât în lichide calde, cât și reci.

Acest tip de colagen a devenit incredibil de popular datorită faptului că îl puteți adăuga la orice, de la cafea caldă și supe până la preparate reci și smoothie-uri. De asemenea, poate aduce un plus de proteine, o porție de două lingurițe din majoritatea peptidelor de colagen oferind aproximativ 18 grame.

Beneficii

Experții spun că cercetările cuantificate privind beneficiile potențiale ale suplimentelor suplimentare de colagen, precum și orice efecte secundare, sunt în curs de desfășurare în prezent și că este nevoie de mai mult pentru a înțelege mai bine valoarea acestora. Iată ce știu acum autoritățile medicale despre potențialele avantaje ale suplimentelor de colagen pentru diferite zone ale corpului.

Articulații. În acest moment, cele mai complete cercetări privind colagenul și beneficiile sale potențiale se concentrează asupra sănătății articulațiilor. Începând cel puțin de la începutul anilor ’90, studiile au asociat suplimentarea cu colagen cu reducerea simptomelor de artrită.

Oase. Într-un studiu realizat în 2018 pe femei aflate la postmenopauză, cele care au luat zilnic un supliment de colagen au demonstrat îmbunătățiri ale densității minerale osoase un an mai târziu, mai ales atunci când l-au luat în combinație cu vitamina D și calciu.

Piele și păr. Potrivit specialiștilor, suplimentele de colagen nu oferă beneficii pentru piele și păr.

„Colagenul va fi digerat de tractul tău gastrointestinal, deoarece nu este construit pentru a supraviețui schimbărilor masive de pH din intestin”, a declarat Adam Friedman, doctor în medicină, profesor asociat de dermatologie la Universitatea George Washington, potrivit sursei citată anterior.

Digestie. Există unele dovezi că anumiți aminoacizi din colagen – în special unul numit glicină – pot reduce inflamația gastrointestinală și ajuta digestia. Dar nicio cercetare stabilită nu indică exact cum acționează aminoacizii din colagen pentru a îmbunătăți direct sănătatea digestivă.

Foto: 123RF

A apărut ediția de mai a revistei Avantaje. Luna aceasta v-am pregătit materiale interesante, numai bune de savurat dimineața la cafea… În primăvara lui 2023 Avantaje îți este cel mai bun aliat pentru inspirație, informație și entuziasm. Afli lucruri noi sau poate deja știute dar noi te ajutăm să le certifici și să le structurezi. 

Iată o mică parte din cuprinsul ediției:

  • Acidul hialuronic este o super-moleculă pe care o avem cu toții în organism. Ce face acidul hialuronic? Îți spunem noi: are super-puteri: este capabil să amâne procesul de îmbătrânire cutanată.
  • Există superstiții care ne pot schimba viața? Prinși în vârtejul clocotitor al vieții moderne, ignorăm deseori, zeci și zeci de „reguli' ale binelui și răului, un fel de legi nescrise, transmise de secole, din generație în generație și după care se conduce lumea misterioasă a semnelor ascunse.
  • Poveși urâte de pe TINDER: Iată câteva povești, cât se poate de adevărate, cu protagoniști care au avut curajul să se destăinuie despre dezastrul care se poate ascunde în spatele unor întâlniri „match by Tinder'.
  • Ai colegi dificili? Există conflicte la serviciu? Iată cum trebuie să te comporți: micile neînțelegeri sau conflictele pe care le ai la serviciu îți pot face viața un chin. Nu le lăsa să-ți afecteze randamentul și eficiența, ci găsește modalități prin care defectele colegilor să-ți fie utile ție.
  • Cum se face un shooting de copertă? Fără cei patru pioni importanți, niciun shooting nu e relevant. Tiberiu Arsene, Cristian Buca, Mirela Macovei și Alexandra Calafeteanu sunt departe de a fi simpli pioni într-un proiect de imagine: ei sunt adevărații alchimiști care transformă obișnuitul în remarcabil. 

https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate