Care sunt cele mai bune materiale din care să-ți confecționezi mască de protecție

cele mai bune materiale din care să-ți confecționezi mască

 

La începutul pandemiei s-a spus că măștile textile sunt ineficiente. Apoi că orice mască, din orice material, e mai bună decât nimic. Chiar și o eșarfă pusă peste gură și nas. Și totuși, care sunt cele mai bune materiale din care să-ți confecționezi mască de protecție?

Răspunsul la această întrebare l-au dat americanii de la compania Smart Air. Aceștia au configurat, pentru testarea materialelor, un aparat Henderson, precum cel folosit de cercetătorii Universității Cambridge. Aparatul este în esență o suflantă care trimite către materialul supus testării aer încărcat cu particule. Specialiștii de la Smart Air au testat nu mai puțin de 30 de tipuri diferite de materiale, urmărind la ele eficiența în filtrarea microparticulelor de dimensiunea coronavirusului, dar și cât de bine se poate respira prin ele. Ei au considerat că ambele caracteristici sunt la fel de importante. Și au dreptate. Deși unele materiale pot trece cu brio testul filtrării, dacă omul nu poate respira bine prin mască ea devine inutilă pentru că o va îndepărta frecvent de pe nas și gură. Sau nu o va mai purta deloc.

Specialiștii au testat tricouri din bumbac, țesături din lână, pânză de cearceaf, cârpe electrostatice, poliester, fețe de pernă, bandane și eșarfe, filtre de cafea și chiar tampoane igienice. Materialele au fost testate pentru capacitatea lor de a filtra dimensiuni mari (1 micron, similar dimensiunii virusului Ebola) și particule mici (0,3 microni, dimensiunea virusului variolei). Pentru referință, particulele de coronavirus au dimensiuni între 0,06 și 0,14 microni, dar când se află în picături ating 5-10 microni.

Primele care au picat testul eficienței au fost eșarfele. A căror purtare președintele Trump o încuraja, considerând că oferă suficientă protecție. Cele trei tipuri de materiale din care sunt confecționate eșarfele (lână merinos, cașmir și ramia – o fibră vegetală) au reușit să rețină mai puțin de 10% dintre particulele de 0,3 micromi. Cel mai slab dintre cele trei tipuri s-a dovedit a fi ramia, care a filtrat numai 2,8%.

Și totuși care au fost cele mai bune materiale din care se pot confecționa măști de protecție? Ei bine, câștigătoare au fost denimul, țesătura de bumbac cu o grosime de 0,4 – 0,5 mm, canvasul (o pânză pe care de obicei se pictează), prosoapele din hârtie și cele din bumbac 100%.

Concluzia celor care au făcut testele a fost că materialele naturale sunt mai bune decât cele sintetice. Acestea din urmă (ca de exemplu poliesterul) tind să aibă fibrele netede și o textură mai dură, favorizând trecerea particulelor.

Foto: 123rf

Citeste și:

Coronavirusul se ascunde și în lacrimile celor depistați pozitiv la testare

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate