Care este numărul exact de pași pe care trebuie să îi faci în fiecare zi?

Știm cu toții că mersul pe jos este bun pentru noi. Iar în ultimii ani, tot mai mulți oameni au la mână brățări fitness sau ceasuri inteligente care le măsoară activitatea fizică, mai ales numărul de pași pe care îi fac zilnic.

Peste tot în lume s-a înrădăcinat ideea că numărul ideal de pași pe care ar trebui să-i facem zilnic sunt 10.000. Ei bine, se pare că este o cifră complet arbitrară. De fapt, acest număr aparent aleatoriu provine dintr-o campanie de marketing japoneză de succes de la mijlocul anilor ’60, când o companie de tehnologie încerca să vândă primul ceas cu numărătoare de pași din istorie.

Dar acum, cercetările au descoperit că mersul pe jos cu doar 8.000 de pași pe zi, de trei ori pe săptămână, poate reduce de fapt riscul de a muri din cauza bolilor de inimă.

Cantitatea modestă de exerciții fizice a fost suficientă pentru a reduce în mod semnificativ șansele și chiar și ieșitul doar una sau două zile a ajutat, au constatat oamenii de știință japonezi, scrie The Sun.

Aceștia au urmărit numărul de pași a 3.330 de adulți americani pe parcursul unei săptămâni în 2005, pentru a vedea cum acest lucru le afecta sănătatea pe termen lung. Cei care au atins un obiectiv de 8.000 de pași pe zi în trei zile sau mai mult au avut cu 16% mai puține șanse de a muri de boli de inimă până în 2019.

„Indivizii pot primi beneficii substanțiale pentru sănătate prin mersul pe jos doar câteva zile pe săptămână”, a declarat Dr. Kosuke Inoue, de la Universitatea Kyoto din Japonia.

De asemenea, cercetătorii au constatat că cei care au mers 8.000 de pași sau mai mult una sau două zile pe săptămână au avut cu 14,9 la sută mai puține șanse de a muri pe o perioadă de 10 ani decât cei care nu au atins niciodată această țintă.

Iar beneficiile pentru sănătate ale mersului pe jos de 8.000 de pași sau mai mult, una sau două zile pe săptămână, au părut mai mari pentru participanții cu vârsta de 65 de ani și mai în vârstă, au spus ei.

Un studiu anterior, publicat în British Journal of Sports Medicine în februarie 2023, a arătat că doar 11 minute pe zi de activitate fizică de intensitate moderată, cum ar fi o plimbare rapidă, ar putea reduce riscul unor boli precum bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și o serie de cancere.

Studiul a fost publicat în JAMA Network Open.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate