Cum poate crește menopauza timpurie riscul de Alzheimer?

Potrivit unui studiu recent, menopauza timpurie crește riscul de boală Alzheimer.

Cercetătorii americani au descoperit că, cu cât femeile se confruntă mai devreme cu această schimbare, cu atât sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune care le răpește memoria. Și cu cât trece mai mult timp între începutul menopauzei și începerea terapiei de substituție hormonală (HRT), cu atât cresc șansele.

Cercetătorii au spus că femeile care au luat medicamentul vital la cinci ani după începerea menopauzei aveau cantități mai mari de tau în creier, o proteină asociată cu această afecțiune.

„Când vine vorba de terapia hormonală, momentul este totul”, a declarat Dr. JoAnn Manson, de la Brigham and Women’s Hospital, potrivit The Sun.

Dr. Rachel Buckley, de la Spitalul General din Massachusetts, a declarat:

„HRT este cea mai fiabilă modalitate de ameliorare a simptomelor severe ale menopauzei. Dar, în ultimele decenii, a existat o lipsă de claritate în ceea ce privește modul în care HRT afectează creierul. Faptul că tau ar putea sta la baza asocierii dintre terapia hormonală târzie și boala Alzheimer a fost o descoperire uriașă, ceva ce nu a mai fost văzut până acum', a declarat și Dr. Rachel Buckley, de la Spitalul General din Massachusetts, mai scrie sursa citată anterior.

Aproximativ de două ori mai multe femei dezvoltă boala Alzheimer decât bărbații. Se crede că boala este cauzată de acumularea de proteine în creier, inclusiv tau și amiloid. Menopauza începe, de obicei, la jumătatea vârstei de 40 de ani, dar aproximativ una din 20 de femei începe prematur înainte de vârsta de 45 de ani.

Studii anterioare au arătat că HRT poate reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer la unele femei. Cele mai recente cercetări, publicate în JAMA Neurology, au analizat modul în care momentul în care începe menopauza și HRT afectează riscul de apariție a acestei afecțiuni.

Femeile au avut niveluri mai ridicate de tau în comparație cu bărbații de aceeași vârstă, iar cele care au trecut mai devreme prin menopauză au avut cantități mai mari de ambele proteine.

Nivelurile erau mai ridicate în părțile creierului legate de memorie, despre care se știe că sunt implicate în Alzheimer.

Femeile care au avut HRT la cel puțin cinci ani după menopauză aveau, de asemenea, cantități mai mari.

„Deși înțelegem că astfel de vești pot părea îngrijorătoare, acest studiu nu arată că terapia hormonală provoacă Alzheimer. Terapia hormonală oferă beneficii importante pentru multe femei, ajutând la combaterea simptomelor pe care le poate aduce menopauza. Femeile care iau sau se gândesc să ia terapie hormonală nu ar trebui să fie descurajate de aceste rezultate, iar oricine este îngrijorat ar trebui să vorbească cu medicul lor', a declarat Dr. Sara Imarisio, de la Alzheimer’s Research UK.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate