Vapatul poate „trezi” celulele canceroase. Iată ce spun specialiștii despre alternativa fumătorilor
Toată lumea știe că vapatul este mai puțin dăunător decât fumatul, nu există fumul toxic și gudronul pe care îl găsim la țigări. Cu toate acestea, oamenii de știință au avertizat acum că vapatul ar putea provoca cancer în același mod în care o poate face poluarea aerului.
„Nu cred că putem spune că vapatul este neapărat o opțiune sigură pentru a renunța la fumat. Poate fi mai sigură, dar asta nu înseamnă că este sănătoasă. Nu știm cu siguranță că vapatul nu va provoca cancer pulmonar peste 10 ani”, a declarat profesorul Charles Swanton, de la Institutul Francis Crick și medic-șef al Cancer Research UK, potrivit The Sun.
Comentariile lui Swanton vin în contextul în care oamenii de știință de la Crick au avertizat că poluarea atmosferică și iritanții ar putea declanșa inflamația printr-un proces de vindecare care „trezește” celulele inactive.
Aceste celule pot purta mutații care ar putea provoca cancer, iar îngrijorarea este că vapatul poate provoca același proces.
Această cercetare, care a folosit studii pe oameni și șoareci, a fost concepută pentru a investiga și a ajuta la explicarea motivului pentru care una din opt persoane este diagnosticată cu cancer pulmonar în Marea Britanie, aproximativ 6.000 de persoane pe an, deși nu a fumat niciodată.
Mai mult, ar putea explica faptul că nefumătorii cu tumori de cancer pulmonar tind să aibă un profil genetic diferit față de cei care fumează. Oamenii de știință cred că ar putea fi dezvoltate medicamente antiinflamatorii pentru a ajuta la oprirea procesului care poate declanșa cancerul, însă ar putea dura ani de zile până când ar putea fi disponibile pe piață.
„Găsirea unor modalități de a bloca sau de a reduce inflamația cauzată de poluarea atmosferică ar contribui foarte mult la reducerea riscului de cancer pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată”, a mai declarat un specialist, potrivit sursei de mai sus.
În prezent, acestea sunt recomandate ca un ajutor pentru a renunța la fumat, NHS declarând:
„Multe persoane au renunțat deja la fumat cu ajutorul unei țigări electronice. Există tot mai multe dovezi că acestea pot fi eficiente. Utilizarea unei țigări electronice vă poate ajuta să vă controlați pofta de nicotină”.
Cu toate acestea, pe lângă potențialele preocupări legate de cancerul pulmonar, există, de asemenea, îngrijorări legate de faptul că dispozitivele de vapare sunt comercializate și vândute în mod deliberat copiilor.
Foto: 123RF