Căpușa, inamicul din iarbă. Cât de periculoasă este mușcătura de căpușă?

O căpușă are nevoie de umezeală pentru a supraviețui. Căpușele tind să nu se găsească în perioadele caniculare sau în climatul uscat. În mod obișnuit, se găsește în zone împădurite, păduri, iarbă înaltă, arbuști și așternut de frunze. Unii oameni spun că singurele persoane cu risc de mușcături de căpușe sunt cele care trăiesc în zonele rurale.

Cu toate acestea, căpușele și persoanele infectate cu boli transmise de căpușe au apărut din ce în ce mai mult în zonele urbane și în centrele orașelor, practic oriunde pot fi găsite păsări migratoare.

Ciclul de viață al căpușelor începe de obicei în primăvară, deoarece femelele eliberează mii de ouă, ascunse în straturi de vegetație umedă până când sunt gata să clocească cu temperaturile mai calde ale verii.

Căpușa, inamicul din iarbă. Cât de periculoasă este mușcătura de căpușă?

Ouăle eclozează în larve de vârf de vârf, apoi caută prima lor masă de sânge, de obicei de la rozătoare afectate de boli, și începe cascada patogenă. În timpul fiecărei hrăniri rămase, nimfele și căpușele adulte sunt capabile să transmită o varietate de boli fiecărei gazde succesive.

Căpușele nu zboară sau nu sar, ci își găsesc gazdele din vegetația de la nivelul solului. Ei simt mirosul și mișcarea gazdelor potențiale în timp ce stau deasupra firelor de iarbă sau vârfurile arbuștilor cu picioarele din față întinse.

Saliva de căpușă conține o substanță care acționează ca cimentul, legând căpușa de gazda sa, oferindu-i cea mai bună șansă posibilă de a reuși în misiunea de hrănire. Saliva unor căpușe conține, de asemenea, o proprietate anestezică, ceea ce face mușcătura nedureroasă, adăugând imperceptibilitatea lor.

Ce putem folosi pentru a preveni mușcătura de căpușă

Folosiți produse care conțin 0,5% permetrină. Permetrina poate fi utilizată pentru a trata cizmele, îmbrăcămintea și echipamentele de camping și să rămână protectoare prin mai multe spălări. Alternativ, puteți cumpăra îmbrăcăminte și articole tratate cu permetrină.

Utilizați un agent de protecție a mediului înconjurător (EPA), spray de insecte, pictogramă externă care conține DEET, picaridină, IR3535, ulei de lămâie eucalipt (OLE), para-mentan-diol (PMD) sau 2-undecanonă.

Asigurați-vă citind prospectul că se poate administra și copiilor spray-ul pe care îl cumpărați.

Prevenirea este cheia pentru evitarea mușcăturilor de căpușe și a bolilor asociate acestora.

Verificați-vă corpul de căpușe după ce ați fost în aer liber (sau în propria curte sau în parcul dumneavoastră preferat). Efectuați o verificare completă a corpului la întoarcere din zonele în care ar putea fi căpușe, inclusiv din propria curte. Folosiți o oglindă suficient de mare pentru a vizualiza toate părțile corpului.

Verificați aceste părți ale corpului și ale corpului copilului dumneavoastră de căpușe:

  • Sub brațe
  • În și în jurul urechilor
  • În interiorul buricului
  • Spatele genunchilor
  • În și în jurul părului
  • Între picioare
  • În jurul taliei

Foto: 123RF

Citeşte şi despre cum să scapi de șoareci – soluții să scapi de rozătoare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate