Când este Crăciunul 2017 pe rit vechi?

În fiecare an, Crăciunul este sărbătorit de două ori și asta din cauza diferențelor dintre Calendarul Iulian și Calendarul Gregorian. 

Când este Crăciunul 2017 pe rit vechi și de ce diferă data?

Chiar dacă majoritatea românilor sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, există destul de multe persoane care se ghidează după Calendarul Iulian și care fac parte din Biserică Ortodoxă de Stil Vechi. Astfel, pentru că acest calendar este decalat cu 13 zile, Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit în fiecare an pe data de 7 ianuarie.

Începând cu data de 1 octombrie 1924, Biserica Ortodoxă Română a adoptat Calendarul Gregorian, însă există anumite locuri în care oamenii au decis să sărbătorească Crăciunul și Anul Nou după calendarul vechi.

Când este Crăciunul pe rit nou?

Crăciunul pe rit nou, adică cel sărbătorit după Calendarul Gregorian este în fiecare an pe data de 25 decembrie. În România, această sărbătoare are o importanță majoră și este încărcată de semnificație, fiind respectate o mulțime de tradiții și obiceiuri.

Când este Crăciunul la catolici?

Când vine vorba despre Paște, acesta este sărbătorit în mod diferit de către catolici și ortodocși și doar în anumite situații se întâmplă ca această sărbătoare să pice în aceeași zi pentru ambele religii. În ceea ce privește Crăciunul, acesta este o sărbătoare comună catolicilor și ortodocșilor și este sărbătorit pe 25 decembrie.

Când este Crăciunul la moldoveni?

În Republica Moldova, cele mai multe biserici au decis să se ghideze după vechiul calendar și sărbătoresc Nașterea Mântuitorului pe data de 7 ianuarie. În ceea ce îi privește pe locuitorii din această zonă, cei mai în vârstă sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, în timp ce tinerii aleg să țină sărbătorile după Calendarul Gregorian.

Când este Crăciunul la ruși?

În Rusia, Crăciunul este un moment foarte important și este sărbătorit  pe rit vechi, pe data de 7 ianuarie. Această sărbătoare este considerată ca fiind a doua ca importanță, după Paște, și se pune accentul foarte mult pe partea religioasă a acestuia.

Când este Crăciunul la sârbi?

În ceea ce îi privește pe sârbi, aceștia au ales să sărbătorească Crăciunul tot pe stil vechi, adică pe data de 7 ianuarie. În ziua de Crăciun, toată familia se reunește la masă și gustă din “cesniţa”, o prăjitură cu nucă şi miere, care este preparată în fiecare an.

Când este Crăciunul la lipoveni?

Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit și de lipoveni. Cu o zi înainte de Crăciun, lipovenii obișnuiesc să țină post negru până seara, iar în ziua de Crăciun, toată familia participă la slujbă.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Ghid pentru părinții de oameni mari. 3 cadouri de Crăciun inspirate

Când se pune grâu la încolțit. Obiceiul pe care românii îl respectă cu sfințenie de Sfântul Andrei

Ce polițiste frumoase avem! Ele vor defila la parada de 1 Decembrie 2017

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse