Cand copilul intervine intre voi

Vine o zi cand dorinta de a avea copii este mai importanta decat orice. Atunci cand apare bebelusul, ar trebui sa fii in al noualea cer. Dar nu se intampla intotdeauna asa.

Cand ne-am casatorit, nici unul dintre noi nu se gandea sa avem copii. El oricum avea unul dintr-o casnicie anterioara, iar eu, la 23 de ani, aveam cu totul alte prioritati. Voiam sa-mi dau masteratul, eventual doctoratul, sa-mi gasesc un loc de munca pe masura. Dar, dupa ce mi-am dat masteratul si m-am inscris la doctorat, studiul nu m-a mai interesat atat de mult si am amanat prezentarea tezei. Dupa ce am implinit 30 de ani, am inceput sa vreau un copil. M-am surprins devorand articole despre scaderea fertilitatii, din cauza varstei, si mi-am dat seama ca dorinta de a avea un copil ajunsese coplesitoare. Ma uitam la femeile insarcinate sau care-si plimbau copiii in carucior, iar cand intram in magazine, ma pomeneam in departamentele cu articole pentru nou-nascuti…

I-am spus sotului meu ca as vrea sa avem un copil, dar el nu a parut prea incantat de idee. Din fericire, nici nu s-a opus, astfel incat acum avem doi copii. Acum rade cand isi aduce aminte de acea perioada si spune ca eram ingrozitoare, obsedata de-a dreptul. El spune ca nu mai putea aborda nici un alt subiect cu mine, fiindca orice am fi discutat, eu ajungeam invariabil la tema copilului sau a copiilor. Mi-a spus ca nu-si inchipuise niciodata ca dorința unei femei de a avea copii poate fi atat de puternica.

Amanarea maternitatii – o garantie a dezastrului?
Probabil ca multe femei au trecut prin experiente similare, dat fiind ca amana decizia de a deveni mame. ‘Cauzele ar fi dorinta femeii de a-si construi o cariera, alegerea unui partener stabil dupa varsta maturitatii (30 de ani) ori schimbarea partenerului (a doua sansa)", spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrica-ginecologie.
"De aceea, de multe ori, prima sarcina (despre care ni s-a spus ca e bine sa fie pastrata) este eliminata cu motive de genul "e prea devreme", "sa termin licenta".
Problema este ca, dupa 30-35 de ani, apare infertilitatea. Cuplul infertil care se prezinta la medic are varsta medie de 32 ani (ea) si 38 ani (el).“ Asadar, atunci cand isi fac aparitia, bebelusii de astazi reprezinta mult mai mult pentru parinti decat copiii din generatiile precedente.
"Copiii pot avea un impact enorm asupra unui cuplu inca inainte de a-si face aparitia", spune psihologul Carmen Demi. "Esential e ca decizia de a avea un copil sa fie luata de ambii parteneri, cum la fel de important este ca fiecare dintre ei sa se implice (nu doar mama) in pregatirea nasterii si apoi in ingrijirea constanta a noului membru ale familiei."

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Relatii in familie