Cancerul de ovar, unul dintre cele mai agresive cancere ginecologice: „Nu se diagnostichează în stadii incipiente”

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE

Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, a fost miercuri, 22 aprilie, invitata unei noi transmisii LIVE Avantaje.

Medicul i s-a alăturat Florentinei Mușat, redactor-șef revista Avantaje, pentru a discuta despre problemele ginecologice ale femeilor în perioada izolării impuse de pandemia de coronavirus.

Cancerul de ovar, unul dintre cele mai agresive cancere ginecologice: „Nu se diagnostichează în stadii incipiente”

Întrebată ce pot face femeile în cazul unei menstruații abundente, cu cheaguri și dureri, Dr. Elvira Brătilă a răspuns:

„Cel mai agresiv cancer ginecologic este cancerul de ovar. Din păcate este și tipul de cancer care nici nu se diagnostichează în stadii incipiente.

De ce? Pentru că, de cele mai multe ori, dă simptome intricate pe care pacienta le ia drept tulburări gastro-intestinale care nu o îndreaptă către sfera ginecologică.

Până când vin la control [pacientele], în proporție de aproape 80%, cancerul este deja în stadiul trei, spre deosebire de cancerul de col sau de endometru care dă simptome devreme prin sângerări neregulate, abundente.

Nu trebuie uitat că există forme histopatologice atât de cancer de col, cât și de cancer de endometru, forme agresive care pot să evolueze în câteva luni cu metastazarea la distanță a bolii sau cu metastazare extinsă locală”.

Mai multe detalii în videoclipul de mai sus!

Prof. Dr. Elvira Brătilă

Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică–ginecologie, este șef de Disciplină Obstetrică Ginecologie UMF „Carol Davila” în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”.

În urma studiilor, a obținut competențe în chirurgie robotică, ultrasonografie ginecologică și obstetricală, laparoscopie ginecologică, colposcopie, infertilitate și reproducere umană, management spitalicesc, oncologie ginecologică și medicină materno-fetală.

Fiind primul chirurg ginecolog care a introdus în România chirurgia robotică Da Vinci de sferă urogenitală, activitatea profesională a Prof. Dr. Elvira Brătilă cuprinde preocupări în domeniul chirurgiei minim invazive – chirurgie robotică, chirurgie vaginală clasică și laparoscopică-uroginecologiei și oncologie ginecologică.

În domeniul chirurgiei minim invazive are o vastă experiență în practicarea operațiilor conservatoare pentru cancer de col – trachelectomie radicală cu limfadenectomie pelvică, realizând în premieră în România această intervenție pe cale total laparoscopică.

Dezvoltarea abilităților chirurgicale a fost cultivată permanent prin absolvirea a peste 42 cursuri naționale și internaționale în domeniul chirurgiei minim invazive, uroginecologiei și oncologiei ginecologice.

Foto: Shutterstock.com

Citește și:

Care sunt simptomele fibromului uterin? „Fibromul uterin devine simptomatic în momentul în care …”

Ce sunt polipii uterini și care sunt cauzele apariției lor? „Rata de transformare a fibromului uterin este …”

Ce se întâmplă cu femeile însărcinate în perioada pandemiei de coronavirus? „Trebuie să fim foarte precauți și prevăzători”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate