Beatrice Cioba: ”Asociatia este un sprijin pentru cei care-si cresc singuri copiii”

Beatrice Cioba: ”Asociatia este un sprijin pentru cei care-si cresc singuri copiii”

– Care sunt cele mai intalnite idei preconcepute cu care se confrunta parintii care isi cresc singuri copiii?

Cea mai des intalnita idee preconceputa, cu care se confrunta parintii singuri, se refera la evitarea oarecum a acestor copii si a parintilor lor, sub motivul ca ei nu intra in acel “pattern” de normalitate.

Se presupune ca astfel de copii au un dezechilibru emotional, ca au fost victimele unei “amputari” de ordin psihic si astfel nu se pot constitui in exemple bune pentru ceilalti. Total gresit!

Eu cu Dominik, baietelul meu, am lucrat mult pe partea aceasta si i-am asigurat un echilibru emotional, astfel ca el este un copil cautat de parintii copiilor din jurul lui, tocmai pentru ca este echilibrat, educat, altruist, nonviolent, dar si datorita performantelor lui intelectuale. 

Dominik face de la 4 ani engleza, intr-o institutie de prestigiu, English Kids Academy, studiaza pianul, tot de la 4 ani, iar in primavara a avut deja primul lui concert, sustinut la Palatul Sutu. El, dintr-un potential exemplu negativ, din cauza faptului ca nu are decat mama, a devenit un exemplu pozitiv pentru alti copii.

Nu e numai cazul lui Dominik, am cunoscut si copiii altor membri din asociatia noastra si va spun, cu certitudine, ca sunt copii cu care orice parinte s-ar mandri. Sigur ca monoparentalitatea poate marca dezvoltarea unui copil, dar sta in mana parintelui ramas singur sa gestioneze aceasta situatie, incat ea sa nu ajunga un factor marcant pentru copil.

Am intalnit foarte multi copii care cresc in familii normale si care au reale probleme din cauza indiferentei parintilor sau din contra, a unui alint peste masura, a neintelegerilor si disputelor la care micutul este martor, situatii care pot marca un copil, mult mai mult, decat absenta unui parinte.

– Cat de importanta este, pentru persoanele monoparentale, existenta unui grup in care sa se regaseasca? Cum a fost primita FAMO de cei din jur?

FAMO si-a inceput activitatea in luna iunie, cand am avut si primele actiuni gratuite destinate parintilor si copiilor din asociatia noastra. Spre bucuria mea, participarea a fost pe masura asteptarilor. Pe perioada verii, am luat o pauza urmand sa revenim, in luna septembrie, cu o noua intalnire oficiala si cu planul de activitati pana in 2013.

Pentru parintii singuri, Famo da semne sa devina un sprijin emotional, moral, dar si material, concret. Pe langa intalnirile lunare cu parintii si a actiunilor de tip caritabil destinate copiilor necajiti, oferim gratuit consiliere celor din asociatie, in diferite domenii.

Apoi am infiintat si un forum, pe site-ul nostru, www.asociatiafamo.com unde parintii pot intra in legatura cu specialisti din tara, dar si de peste hotare, avand in vedere ca doctorul Adrian Lobontiu, director medical Endogastric Solutions, presedinte de onoare al asociatiei noastre, pe langa ajutorul material pe care l-a acordat FAMO poate oferi si consiliere in domeniul medical, desi dansul nu se afla in Romania.

De asemenea, domnul Lucian Hetco, promotor cultural si redactor-sef al revistei Agero- revista diasporei romanesti, se afla in Germania. Prin intermediul acestui forum barierele geografice dispar, lumea poate comunica si poate primi informatii de la specialisti de inalta clasa.

Am vrut sa facilitez o astfel de comunicare membrilor nostri intrucat avem parinti singuri si din alte orase ale tarii, care nu pot participa cu usurinta la intalnirile noastre si atunci am considerat normal ca si ei sa beneficieze de anumite avantaje.

Alaturi de mine si de asociatie se afla doamnele Mihaela Cioba si Alina Popescu – profesoare, Monica Dvorski – preşedinte executiv Centrul Educatia 2000+, av. Ioana Valvis, Paula Matei Platt, artist plastic de renume, din S.U.A., dr. Ruxandra Constantina, Adela Hanafi – manager Conil Kindergarten&After School, Cristina Chelaru si Cristina Iliescu – jurnalisti si PR. Impreuna incercam sa organizam acele actiuni si activitati care sa raspunda nevoilor si dorintelor membrilor nostri astfel incat FAMO sa devina un sprijin real pentru cei ce au aderat la noi.

– Ce anume v-a determinat sa puneti bazele unei astfel de asociatii?

Propria lectie din aceasta viata a fost cea care m-a determinat sa pun bazele unei asociatii destinate parintilor singuri.

– Concret, ce pot gasi in cadrul asociatiei cei interesati?

FAMO este o organizatie deschisa oricui vrea sa i se alăture cu un gând bun sau o faptă din suflet, este un grup de sprijin pentru toţi cei care traversează starea de a fi părinte singur.

Asociatia doreste să fie un sprijin real pentru cei care-si cresc singuri copiii, sa ofere gratuit consiliere, informatii si sustinere. De asemenea, prin intermediul asociatiei se vor oferi discount-uri semnificative la diferite servicii. FAMO este un loc unde se pot împartasi temeri sau bucurii, cu alte persoane, aflate in aceeasi situatie.

– Povestiti-mi putin despre Adrian Dominik si despre lectiile pe care le-ati invatat de la el in toata aceasta perioada.

Adrian Dominik, baietelul meu in varsta de 5 ani si jumatate, este cel alaturi de care traversez cea mai complexa si mai minunata experienta a vietii mele.

Este un copil absolut normal, adică face din toate câte face un copil. De la el am invatat lucruri fundamentale pentru bunul mers al existentei noastre si pentru o elevare spirituala, spre care ar fi bine cu totii, sa tindem.

Am invatat iertarea, smerenia… am invatat ca iubirea fata de copilul tau trebuie sa fie una neconditionata, lipsita de egoism si de vanitati. Am invatat sa iubesc si sa pretuiesc ce am primit frumos de la viata si sa nu las tristetile sa-mi umbreasca existenta mai mult de-o “clipa”.

Va marturisesc ca, pana de curand, eu nu am avut o relatie buna cu familia tatalui lui Dominik, iar acest lucru a fost o greseala, pentru ca nu a fost corect sa ii transfer lui Dominik din amaraciunea mea.
Cu tatal lui Dominik nu am nicio relatie dar, credeti-ma, nu exista nici farama de sentiment negativ.  Dominik m-a ajutat sa inteleg ca este impotriva firii umane sa urasti un om caruia ii datorezi venirea pe lume a copilului tau.

Si apoi, sa stiti, eu cred cu putere ca lucrurile se leaga minunat in viata noastra, chiar daca nu la o prima vedere. Trebuie doar sa nu ne lasam dominati de sentimente urate si sa vrem sa gasim acea parte buna din fiecare lucru mai putin bun, care ni se intampla, caci ea cu siguranta, exista si asta nu intamplator.
 

Autor: Catalina Ioancea

Foto: Armand Ionescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii in familie