Banii un motiv de conflict?

Sunt banii un subiect delicat si atunci cand vine vorba de dragoste sau de relatii de prietenie? Daca da, afla cum poti sa rezolvi aceasta problema spinoasa.

Exista persoane ale caror asa-zise prietene nu au niciodata bani in buzunar. Ele obisnuiesc sa se intalneasca deseori, sa bea o cafea impreuna si sa sporovaiasca despre una sau alta. Cea fara bani e vesela si extrem de volubila, dar, cand vine nota de plata, cauta prin poseta si buzunare, apoi balbaie ceva despre faptul ca se va revansa data viitoare…

Daca si tie ti se intampla sa treci prin astfel de situatii, probabil ca te simti vinovata ca faci caz, in sinea ta, pentru o suma oarecare. Te simti zgarcita, meschina, egoista. Si totusi nu esti de blamat, fiindca, ne place sau nu, banii sunt o necesitate si o prezenta activa in viata noastra. Banii sunt importanti si prin ceea ce semnifica (incredere in sine si in ziua de maine, siguranta, statut social), nu neaparat prin ceea ce sunt. Ti-e greu sa ceri bani cu imprumut si nici nu iti place sa ti se ceara? Incepi sa te balbai cand pertenerul te intreaba despre economii sau datorii? Iata contexte in care banii pot fi scanteia care naste sau alimenteaza neintelegeri. Repetate, acestea degenereaza in conflicte, iar pana la ruperea unor relatii nu e decat un pas.

Afla cateva posibile variante de rezolvare a acestor situatii.

5 metode pentru a evita problemele financiare

1. Poti sa-mi imprumuti niste bani?
Daca ai multi bani, a imprumuta o suma oarecare unui prieten nu pare o problema. Dar ce te faci cand suma ceruta nu prea iti e la indema­na? Esti generoasa, dar nu poti imprumuta mai mult decat iti permiti, in special daca exista riscul sa nu mai primesti nimic inapoi. Probabil ca si tu, dupa ce ai imprumutat bani cuiva, ai fost nevoita sa insisti pentru a recupera ce este al tau. Ori poate ca nu ai indraznit sa ceri suma respectiva la mult timp dupa termenul stabilit si ai fost tu insati stramtorata sau chiar ai imprumutat de la alte persoane.

Sfatul nostru
Nu te sperie gandul ca nu vei mai primi inapoi banii imprumutati? Atunci totul e in ordine. Insa ar fi mai bine sa nu mai dai ceea ce nu iti poti permite sa pierzi. Altfel, relatia ta cu persoana care nu isi onoreaza datoria va avea de suferit. Probabil iti inchipui ca prietenia voastra este o garantie suficienta pentru returnarea imprumutului.

Dar daca persoana respectiva este rau platnica, nu exista nici un argument care sa sustina ideea ca fata de tine s-ar comporta altfel. Pur si simplu acesta este caracterul ei si nu ai cum sa o schimbi. Daca tu ai alte asteptari, nu e vina ei…

2. Cat cheltuiesti?
Se intampla deseori ca motivul pentru care un cuplu se desparte sa fie conflictele de natura financiara, nu sentimentala. De multe ori, partenerii nu discuta probleme legate de bani decat atunci cand, prin casatorie, sunt legati printr-un buget comun. Sau poate ca nici in cazul asta nu vorbesc deschis despre subiectul respectiv, considerand ca dragostea invinge orice dificultate. Da, dragostea are o forta imensa, insa ce te faci daca ea nu poate sa schimbe si obiceiurile financiare ale partenerului tau?

Sfatul nostru
Unuia dintre voi ii place sa cheltuiasca, ignorand limitele bugetului de familie si facturile care bat la usa, iar celalalt este extrem de calculat, fiind gata sa renunte la micile placeri pentru a-si asigura ziua de maine. O astfel de incompatibilitate erodeaza relatia de cuplu in mod subtil, asa incat, pe nesimtite, te poti trezi ca ceva nu mai merge.

De aceea, ar fi bine sa incercati sa stabiliti un echilibru intre obiceiurile si dorintele fiecaruia in materie de bani. Impartiti aceeasi viata, aceleasi probleme, responsabilitati si emotii, precum si acelasi dormitor si este firesc sa puteti avea o discutie rationala si deschisa si despre felul cum economisiti banii sau cum ii cheltuiti.

Intrucat imparti dormitorul cu partenerul tau, este firesc sa vorbiti si despre bani.

3. Oh, cred ca mi-am uitat portofelul… din nou!
A devenit ceva obisnuit sa platesti nota atunci cand iesi in oras cu o anumita prietena. Situatia ta financiara iti permite sa faci cinste de fiecare data, dar nu cumva, la un moment dat, incepe sa te deranjeze usurinta cu care aceasta prietena accepta tratatia ta? S-ar putea ca, in timp, gestul pe care il faci sa isi piarda nuanta de amabilitate si sa se transforme intr-o atitudine de epatare, care este discordanta cu prietenia adevarata.

Sfatul nostru
Nu ti s-a intamplat niciodata ca prietena ta, care castiga mult mai putin decat tine, sa insiste ca sa plateasca ea, la sfarsit, ceea ce ati consumat impreuna? Daca nu, inseamna ca amica are tendinta sa profite oarecum de pozitia ta financiara. Cand ai platit prima data, i-ai creat o asteptare legata si de o a doua oara si o a treia invitatie…

Daca insa insista sa plateasca ea totul, inseamna ca nu vrea sa fie pusa intr-o pozitie de inferioritate. Pana la urma, cel mai corect este ca fiecare sa-si achite ceea ce a consumat.

In acest fel, nimeni nu are de ce sa se supere.

4. Nu, te rog, da-mi voie…
La fel de bine se poate intampla ca tu sa fii cea pusa in situatia de a accepta gestul repetat de generozitate. Cu siguranta, intre prietenii sau cunoscutii tai este cineva care, de fiecare data, simte nevoia sa dea mai mult decat e partea lui. Inainte ca tu sa faci gestul de a scoate portofelul, acesta a si pus banii pe masa, refuzand zgomotos contributia ta. Prima data accepti, a doua oara sa te simti jenata si obligata, a treia oara… Mai accepti?

Sfatul nostru
Intr-o asemenea situatie, de la inceput, poti sa pui conditia ca fiecare sa isi plateasca partea. Sau, chiar inainte de a sosi nota, poti sa pregatesti banii si sa ii pui pe masa, fara sa mai accepti comentariile ce-luilalt. Nu trebuie sa fie la fel de fiecare data, pentru a nu jigni dorinta prietenei sau prietenului tau de a-si manifesta generozitatea. Dar e suficient sa o faci din cand in cand, cat sa simti ca relatia dintre voi este echilibrata si sub acest aspect.

5. Si ce salariu zici ca ai?
Unii sunt bucurosi sa poata povesti cat castiga intr-o luna, cat cheltuiesc si cat economisesc. Fie este o modalitate de a-si afirma pozitia sociala solida si prosperitatea, fie, dimpotriva, este o ocazie de a-si varsa amarul pentru cat de grea le este viata. Insa altii considera ca asemenea lucruri tin de viata personala si nu pot fi discutate cu oricine. Tu in ce categorie te incadrezi?

Sfatul nostru
Daca esti genul de persoana care discuta cu usurinta despre asemenea chestiuni, gandeste-te ca nu toti sunt dispusi sa te asculte sau ca nu toti sunt gata sa vorbeasca despre aceste lucruri. Adeseori, discutiile despre bani pot naste sentimente de competitie prost inteleasa. Te poti expune unor judecati jignitoare, poti fi catalogata drept laudaroasa ori insensibila la lipsurile altora. Daca discutiile despre bani te deranjeaza, evita sa deschizi gura atunci cand se dezbate subiectul sau contracareaza intrebarile indiscrete cu un refuz politicos, dar ferm.

De Psiholog Loredana Banica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie