Avertisment pentru toți cei care poartă lentile de contact privind riscul de infecție periculoasă
Persoanele care folosesc lentile de contact reutilizabile sunt de patru ori mai predispuse decât cele care poartă zilnic lentile de unică folosință să dezvolte o infecție oculară care le amenință vederea.
Cercetătorii britanici au sugerat că oamenii ar trebui să evite să poarte lentilele în timp ce înoată sau fac duș. Studiul, care a fost publicat în Ophthalmology, a constatat că reutilizarea lentilelor, purtarea lor peste noapte sau sub duș crește riscul unei persoane de a face keratită Acanthamoeba (AK). Aceasta este o infecție a corneei, stratul exterior transparent al ochiului.
Afecțiunea apare atunci când parazitul acanthamoeba rămâne prins între cornee și lentilele de contact. Acesta distruge corneea, provocând dureri puternice și, într-un sfert din cazuri, orbire.
Cercetătorii de la University College London și Moorfields Eye Hospital estimează că 30-62% din cazuri ar putea fi prevenite dacă oamenii ar trece de la lentilele reutilizabile la cele zilnice. De asemenea, aceștia au cerut producătorilor să includă autocolante cu mențiunea „fără apă” pe ambalajele lentilelor.
Acanthamoeba (AK) este singura complicație care pune în pericol vederea în urma utilizării lentilelor de contact.
„Având în vedere că aproximativ 300 de milioane de persoane din întreaga lume poartă lentile de contact, este important ca oamenii să știe cum să își reducă la minimum riscurile de a dezvolta keratită”, a explicat profesorul John Dart, de la UCL, potrivit The Sun.
Cercetătorii spun că utilizarea lentilelor de contact este în prezent principala cauză a AK la pacienții cu ochi altfel sănătoși din țările din nordul lumii.
Aproximativ 90 la sută din cazurile de AK sunt asociate cu riscuri care pot fi evitate, deși infecția rămâne rară.
Foto: 123RF