Ați observat că cerul este mai albastru? Iată de ce…

Îndemnul des întâlnit, scris de grafferi pe ziduri, uneori este bine de urmat. 'Privește cerul!' Tu ai făcut-o? Ai observat că cerul este mai albastru? Acum află de ce!

Într-adevăr, peste tot în lume unde a ajuns pandemia de COVID-19, cerul are o nuanță de albastru mai profundă. Nu ți se pare, nu este o iluzie optică și nici o halucinație a minții care tânjește după libertate în natură. Cerul chiar are culoarea celui din insulele tropicale. Este o altă consecință a reducerii poluării. Profesorul în climatologie de la Universitatea Reading, William Collins, explică acest fenomen prin scăderea drastică a nivelului traficului. El susține că cerul este în mod natural de un albastru profund, și că atunci când nuanța lui este foarte deschisă, chiar palidă, este pentru că particulele fine din atmosferă absorb lumina.

Un nivel redus al poluării are în primul rând efecte pozitive asupra sănătății fizice. O concentrație mult redusă a dioxidului de carbon în atmosferă înseamnă mai puține probleme legate de afectarea pulmonară și speranța de viață redusă. Pe de altă parte, sub un alt aspect, înseamnă și un risc redus de formare a ploii acide. Însă un cer atât de albastru și de frumos face bine și sănătății psihice. Mai cu seamă în această perioadă în care suntem nevoiți să petrecem aproape tot timpul în case. A privi pe fereastră cerul acesta fascinant creează o stare de bunădispoziție, atât de necesară după săptămâni de autoizolare.

Un alt cercetător, expert în chimie atmosferică, profesorul James Lee la Universitatea din York, a constatat că în timpul carantinei la scară largă, scăderea nivelului de dioxid de carbon este considerabilă, de circa 40%. Cu toate acestea, deși scăderea este dramatică, având în vedere că se va manifesta pe o perioadă scurtă de timp, nu va putea face diferența în ceea ce privește sănătatea publică pe termen lung. Însă ne poate arăta tuturor ce am putea realiza dacă am face unele schimbări în viitor. „Cu această ocazie, după ridicarea restricțiilor am putea rămâne cu niște concluzii. Că nu avem nevoie să călătorim atât de mult. Că nu este vital să lucrăm de la birou pentru că în multe situații o putem face și de acasă. Iar aceste lucruri vor avea un efect asupra atmosferei și implicit asupra bunăstării noastre', a mai adăugat el.

Foto: 123rf

Citeste și:

S-a aflat, în sfârșit: Cât timp trăiește virusul pe diverse suprafețe și cum se igienizează corect

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Diverse