Astm. Descoperire majoră în ceea ce privește astmul. Ce ar putea pune capăt nevoii de inhalatoare?

Un vaccin „revoluționar” ar putea elimina nevoia de inhalatoare pentru astm. Oamenii de știință au descoperit că 92% dintre bolnavii care au folosit benralizumab au reușit să reducă în siguranță utilizarea inhalatorului cu steroizi, iar șase din 10 pacienți au putut renunța complet la utilizarea acestuia.

După cum scrie The Sun, David Jackson, profesor de medicină respiratorie la King’s College London, a declarat: „Terapiile biologice, cum ar fi benralizumab, au revoluționat în multe feluri îngrijirea astmului sever. Rezultatele acestui studiu arată pentru prima dată că efectele nocive ale steroizilor pot fi evitate pentru majoritatea pacienților care utilizează această terapie”.

Cei care suferă de astm sever pot avea dificultăți de respirație, senzație de apăsare în piept și tuse, precum și la crize repetate de astm care necesită spitalizare frecventă. Mulți își tratează afecțiunea cu inhalatoare cu doze mari de steroizi, spray-uri sau pulberi antiinflamatorii pe care le inhalează.

Dar utilizarea pe termen lung este asociată cu osteoporoza, risc crescut de fracturi, diabet și cataractă.

Cercetătorii au vrut să vadă dacă acest risc ar putea fi redus cu tratamente alternative, cum ar fi benralizumab. Terapia biologică reduce numărul de celule inflamatorii numite eozinofile, care sunt produse în număr anormal în căile respiratorii ale pacienților cu astm sever și care sunt implicate în mod critic în dezvoltarea crizelor de astm.

Benralizumab se injectează la fiecare patru până la opt săptămâni și este disponibil în centrele specializate în astm ale NHS, mai scrie sursa citată anterior.

Oamenii de știință au studiat 208 pacienți din 22 de centre din patru țări diferite – Marea Britanie, Franța, Italia și Germania. Fiecare dintre ei a fost ales în mod aleatoriu să își reducă doza mare de steroizi inhalați cu diferite cantități pe parcursul a 32 de săptămâni, urmată de o perioadă de întreținere de 16 săptămâni.

Aproximativ nouă din zece pacienți nu au prezentat nicio înrăutățire a simptomelor de astm și au rămas fără exacerbări pe parcursul celor 48 de săptămâni de studiu.

Autorii au declarat că rezultatele lor ar putea fi transformatoare pentru pacienți în ceea ce privește minimizarea sau eliminarea efectelor secundare neplăcute ale steroizilor inhalatori, care includ dureri în gât, răgușeală, tuse și afte orale, precum și potențialele complicații pe termen lung.

Studiul SHAMAL, publicat în The Lancet, a fost considerat o “descoperire majoră”.

Însă autorii au adăugat că este nevoie de teste similare înainte de a se putea face recomandări ferme cu privire la siguranța și eficacitatea reducerii sau eliminării utilizării dozelor mari de steroizi cu alte terapii biologice.

Celelalte trei tratamente biologice aprobate pentru astmul sever sunt omalizumab, mepolizumab și reslizumab.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate