Anunț important făcut de ministrul desemnat al Finanțelor: Pilonul II de pensii va fi desființat

Anunț important făcut de ministrul desemnat al Finanțelor: Pilonul II de pensii va fi desființat

Guvernul va desființa Pilonul II de pensii, a declarat ieri, Ionuț Mișa, propus pentru a prelua postul de ministru al Finanțelor. Decizia a fost luată după audierile din Parlament.

Pilonul II de pensii va fi desființat

„Pilonul II, da, se va desființa. Banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta între posibilitatea de a le administra statul acești bani și a le oferi o pensie la sfârșitul stagiului de cotizare sau să fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix între stat și privat. Toți cei care au cotizat vor fi și cei care vor primi banii înapoi', a declarat Ionuț Mișa, conform agerpres.ro.

Suma acumulată până în prezent ca stagiu de cotizare va reveni fiecărui contribuabil „și va fi la dispoziția lui să opteze dacă o direcționează către privat', potrivit declarațiilor lui Mișa.

„Companiile care administrează Pilonul II de pensii încasează comisioane de management și administrare. Sumele sunt foarte consistente. Erodează, într-un fel sau altul… Există certificate de trezorerie care au un randament bun și aceste piloane plasează banii de exemplu în certificate de trezorerie obținând o dobândă mai bună și diferența o păstrează, deci nu în toate situațiile este un randament mai bun', a mai spus ministrul desemnat.

Acesta a precizat că intenționează finalizarea unui proiect în acest sens până la finalul anului. Astfel, la nivelul Pilonului II de pensii sunt acumulate în prezent 40 miliarde lei. Ministrul desemnat a mai precizat că beneficiile pentru cel care contribuie la Pilonul II de pensii nu sunt foarte mari.

„Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună. Luăm în calcul de a da posibilitatea fiecărui contribuabil să opteze către Pilonul III de pensii, către cel privat, sau să meargă către Pilonul I. Este alegerea contribuabililor', a mai spus Mișa.

În luna aprilie a acestui an, NN Pensii a transmis o scrisoare clienților prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private. Prin urmare, le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor.

Președintele de la acel moment al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, declara, însă, că discuția privind naționalizarea pensiilor este un nonsens din punct de vedere economic, o fumigenă aruncată. Asta pentru că noțiunea de naționalizare nu există în condițiile în care Pilonul II este finanțat de stat prin alocații bugetare. În urma acestor discuții, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, și a decis retragerea autorizației directorului general, Raluca Țintoiu.

Foto: agerpres.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Bucureștenii vor primi 500 de lei de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a intra în posesia banilor

Cod roșu de caniculă. 20 de județe din țară vor fi afectate

Veste bună pentru bugetari. Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri