Angoasa de duminica
Este duminica si simti cum timpul se scurge in defavoarea ta. Nu stii cand a trecut weekend-ul, te simti obosita si gandul ca luni incepe o noua saptamana de activitate te umple de tristete sau neliniste. Ai vrea sa nu se mai faca luni dimineata si te intrebi cu teama ce o sa se mai intample in saptamana care urmeaza.
De cele mai multe ori, ai impresia ca zilele de odihna nu ti-au fost suficiente, ca nu ai facut tot ce ai fi vrut sa faci. Adormi cu ideea ca iar trebuie sa amani unele distractii pentru urmatorul sfarsit de saptamana si… dimineata de luni vine si trebuie sa o iei de la capat…
Angoasa este o stare de panica sau neliniste nedefinita, asemanatoare anxietatii. Daca ti se intampla in mod frecvent sa te panichezi pentru ca urmeaza o noua saptamana, probabil ca exista cateva motive clare pentru care simti asta. Afland care sunt aceste motive, poti gasi si solutiile potrivite, ca sa scapi de starile neplacute.
Prea multe responsabilitati
Problema. Ca multe alte femei, probabil ca ai foarte multe roluri. Esti sotie, mama, fiica. Ai o cariera, dar si prieteni, cunostinte si rude care iti solicita sprijinul si sfaturile. Treburile gospodaresti si preocuparile zilnice te sufoca. Nu este de mirare ca ai senzatia ca viata este un carusel care nu se mai opreste. Saptamana inseamna pentru tine cinci zile pline de munca, la serviciu si acasa, iar weekend-ul vine doar ca o completare a saptamanii de lucru, si nu ca o pauza.
Solutia. Este timpul sa iti stabilesti prioritatile. Rolurile pe care le indeplinesti si pe care ti le asumi sunt o realitate a vietii tale, pe care nu o poti indeparta. Dar modul in care le ierarhizezi este important pentru capacitatea de a le face fata. Incearca sa functionezi pe rand in fiecare dintre sferele vietii tale si sa stabilesti, in fiecare moment, care este mai important.
Daca cinci zile pe saptamana esti la serviciu, fa in asa fel incat in celelalte doua sa nu te mai preocupe sarcinile profesionale. Organizeaza-ti ziua pentru ca, la sfarsitul ei, sa poti fi disponibila pentru familie si prieteni si, mai ales, pentru tine insati.
Nu e nevoie sa fii Femeia perfecta
In general, femeile, mai mult decat barbatii, se straduiesc sa fie perfecte (conform parerii celorlalti…), astfel ca vor sa dea tot ce pot si acasa, si la serviciu. Consolideaza-ti increderea in tine. Gaseste in weekend preocupari care iti indreapta atentia mai mult catre ceea ce faci si ceea ce esti, catre propriile scopuri si performante.
Uita de privirile celorlalti si invata ca nu oricine care isi da cu parerea are si dreptate. Multe critici pot fi doar o reflexie a invidiei. De aceea, asculta doar parerile celor care conteaza cu adevarat pentru tine.
Stabileste-ti clar prioritatile. Fa in asa fel incat in weekend sa ai timp in primul rand pentru tine si ceea ce iti doresti.
Ritmul saptamanal
Problema. Exista persoane care functioneaza foarte bine si la capacitate maxima chiar din prima zi a saptamanii. Dar, pentru majoritatea dintre noi, trecerea de la o zi sau doua de odihna la saptamana de lucru este destul de frustranta si cere o zi de acomodare. Luni este prima zi in care trebuie sa faci tranzitia de la odihna la munca, asa ca nu este de mirare ca sfarsitul zilei de duminica este asociata uneori cu stari de angoasa. Este o chestiune care tine de bioritmul fiecaruia, dar si de conditiile exterioare care se asociaza activitatilor obisnuite din timpul saptamanii.
Solutia. Organizeaza-te. Daca esti o persoana care de obicei are nevoie de mai mult timp ca sa se poata acomoda la schimbarile ritmului de activitate, ar fi de preferat sa iti eliberezi, pe cat posibil, dimineata zilei de luni. Daca profesia iti permite o oarecare lejeritate in organizarea programului, fa in asa fel incat sa poti incepe ziua de luni la o ora mai tarzie. De asemenea, in ultima zi a saptamanii de lucru rezolva in mare parte problemele importante, in asa fel incat sa nu iti ramana de rezolvat treburi grele sau neplacute de la prima ora a zilei de luni.
Prea putine satisfactii
Problema. Iti place profesia pe care ti-ai ales-o, dar locul de munca nu iti ofera suficiente satisfactii, asa ca sfarsitul unui weekend inseamna reinceperea „ostilitatilor”. Fie esti nemultumita pe plan material, fie tipul specific de activitate nu iti da posibilitatea sa iti manifesti intreaga capacitate profesionala.
Este posibil si ca nemultumirea ta sa fie legata de relatiile sociale din cadrul colectivului in care lucrezi – esti in conflict cu seful, nu esti pe aceeasi lungime de unda cu colegii, munca de echipa nu ti se potriveste sau, dimpotriva, doresti sa fie mai restranse sarcinile profesionale in care lucrezi individual. Daca ceea ce faci la serviciu nu raspunde in nici un fel aspiratiilor si aptitudinilor tale, este evident ca seara de duminica nu este decat un prilej de a constata ca a doua zi continui o activitate care te nemultumeste profund.
Solutia. Cauta un alt loc de munca. La varsta maturitatii, planul profesional este important si satisfactiile care vin din aceasta sfera dau o nota de siguranta si incredere in sine. Daca fiecare seara de duminica este doar o „vale a plangerii” pentru ca urmeaza o zi de luni, in mod clar trebuie sa uiti de pretextul oboselii si sa infrunti realitatea: nu iti place sa te duci la serviciul actual. O schimbare va fi binevenita, va fi o provocare sa iti manifesti la maximum potentialul si s-ar putea sa ramai uimita de faptul ca seara de duminica inseamna doar nerabdare sa se faca luni.
Prea putine distractii
Problema. Desigur, ai multe responsabilitati si timpul pare sa treaca din ce in ce mai repede. Dar cand te-ai distrat ultima oara cu adevarat? Cand te-ai putut relaxa ultima oara in liniste, fara sa te grabesti si fara sa fii presata ca ai de facut ceva important? Vacantele cu copiii sunt frumoase, dar solicitante. Weekend-urile sunt de multe ori legate de deplasari de serviciu sau munca acasa. Serile din timpul saptamanii sunt scurte si incarcate de treburi. Daca esti in priza tot timpul si nu ai timp niciodata sa te destinzi cu adevarat, oboseala se transforma in surmenaj si cele doua zile care sunt destinate odihnei nu iti vor mai fi suficiente, chiar daca le folosesti la maximum.
Solutia. Timp pentru tine. Fiecare dintre noi are resurse diferite pentru a se incarca cu energie – prietenii, copiii, iesirea in oras, cumparaturile, mersul la sala. Dar nimic din toate acestea nu se compara cu un timp numai al tau, cateva ore sau chiar o zi intreaga cand te poti opri si poti fi numai si numai cu tine.
Nu conteaza ceea ce faci ca sa te relaxezi, ci doar faptul ca faci ceva numai pentru tine, un lucru pe care nu trebuie sa-l imparti cu nimeni altcineva: rasfoieste albumul familiei, fa-ti o masca pentru ten, picteaza, asculta muzica preferata. Contactul cu sinele si senzatia ca esti importanta iti va da posibilitatea sa te reincarci cu energie pentru toata saptamana care urmeaza.
Trucuri: Distractie si relaxare
Doua zile de distractie si odihna pot fi reteta perfecta pentru tratarea „angoasei de duminica”. Faci in weekend doar ceea ce iti place, duminica seara esti multumita de cum ai petrecut si luni dimineata poti sa zbori spre serviciu. Iti propunem sa incerci cateva „trucuri” care sa iti transforme weekend-ul intr-o oaza de relaxare.
Elibereaza-te de treburile casei. Ar fi o idee buna sa rezolvi in timpul saptamanii cat mai multe treburi care tin de intretinerea casei. Cate o ora la sfarsitul fiecarei zile a saptamanii sau cateva ore de efort sustinut vineri dupa-amiaza te pot ajuta sa uiti de treburi in weekend.
„Eu” ca prioritate. Cand serviciul iti ocupa 5 zile pe saptamana – sau poate chiar 6! – esti tentata sa promiti rudelor sau prietenilor ca le vei acorda timp in weekend. Si iata ca vine seara de duminica si timpul ti l-ai petrecut tot cu ceilalti. Este timpul sa devii putin egoista, sa-i tai pe ceilalti de pe lista si sa te treci pe tine. Te poti revansa altadata!
Incearca ceva nou. Daca si cele doua zile de odihna sunt foarte strict programate, atunci intervine rutina lui „trebuie sa…” si weekend-ul isi pierde, in parte, valoarea de relaxare.
Spontaneitatea este o resursa importanta de energie. De exemplu, uita de sala de gimnastica si invita o prietena in oras, la o cafea sau la o inghetata. Meriti o asemenea recompensa dupa o saptamana de munca!
Doua zile numai cu partenerul. O dimineata de sambata in care sa lenevesti in pat pana tarziu sau doua zile la munte, numai voi doi, fara sa te simti vinovata ca lasi copiii acasa si fara sa stai cu grija… Solutia ar fi sa organizezi, impreuna cu prietenii, un club al parintilor. Fiecare cuplu are grija, cu randul, de toti copiii. Iti va veni si tie randul sa ai grija de copii si nu te vei mai simti vinovata pentru timpul liber pe care il castigi. Si fii sigura ca si copiii vor petrece un weekend minunat! Pregateste de duminica seara micul dejun pentru a doua zi dimineata, astfel incat sa nu intri prea brusc in vartejul saptamanii.
Petrece timp in aer liber. Ai observat ca, atunci cand petreci timpul liber in casa, ajungi sa te ocupi tot de curatenie? Cat despre copii, te exaspereaza ca stau lipiti de ecranul computerului. Nu-i asa ca si lor le-ar prinde bine o gura de aer proaspat? Ia-ti sotul si copiii si mergi in aer liber, cat mai departe de praful din casa, de televizor si de computer.
Psiholog Loredana Banica; foto: arhiva Edipresse.